Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

'''Sigara''

must

New member
Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
43

Sigara başlıca; zehirli kurşun oksid (PbO3), kanser yapan maddeler, nikotin ve katran gibi haşereleri yok etmede kullanılan bazı maddeler, alkol vs. içermektedir.
Bedene; kanser, ağız, dudak, dil ve bademcik hastalıkları, sindirim, solunum ve sinir sistemi, idrar yolları ve tenâsül sistemi üzerine olumsuz etkiler gibi birçok zararı olup değişik hastalıklara sebebiyet vermekle beraber ekonomik zararlara da hâizdir. Bazı zamanlar yangınlara yol açar, çevre kirliliği ve ümmetin zararına mâl olacak pek çok müsibete yol açmaktadır


fakat israf etmeyin: Çünkü Allah, israf edenleri sevmez "
En’am, 141”

İşte O Peygamber onlara temiz ve güzel şeyleri helal,
pis ve zararlı şeyleri haram kılar (A’raf, 157)



Sigara ilk çıktığı zamanlar ilim ehlinden bir kısmı bunun mahiyetinden habersizdi ve uyuşturucu mu, gevşetici (rehavet verici) mi olduğunu, sağlığa zarar verip vermediğini kesin bilgilerle bilmiyorlardı. Bu nedenle alimler arasında bunun haram ve tahrimen mekruh olduğu şeklinde görüş ayrılıkları belirmişti. Bazıları, etkilenenlere haram, diğer etkilenmeyenlere mubah olduğunu söylemişlerdi. Şurası şüphe götürmeyen bir husustur ki, sigaranın mekruh olduğunu söyleyen bazı alimler bugün ortaya çıktığı şekliyle sigaranın gerçeğini bilselerdi, haramlığı konusunda asla tereddüt etmezlerdi. Zira onlar dinin genel prensiplerini ve şer’i kuralları gayet iyi biliyorlardı
 

unimeka.

New member
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
24
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
36
Konum
Kocaeli
Tütüne israf yönünden hiçbir âlim haram dememiştir. Fakirin su yerine meşrubat içmesi israftır, fakat alıştığı için çay, kahve veya tütün içmesi israf olmaz.
Şafii âlimlerinin çoğu, sigaraya tenzihen mekruh dedi. Hanefi�de, soğan sarmısak gibi, tenzihen mekruhtur. (Tahtavi)

Büyük bir âlim, mubah olan bir şeyi yasaklarsa, talebelerinin itaat ederek, o şeyi kullanmamaları gerekir. Fakat bu herkese şamil edilemez.

israf konusu anlaşıldı sanırım... :))
 

yelken06500

New member
Katılım
12 Eyl 2007
Mesajlar
772
Tepkime puanı
131
Puanları
0
Konum
istanbul
dinimiz akıl dinidir...günümüzde, her bilginin kolaylıkla elde edilebildiği dünyanın öbür ucundaki bir insanla yanındaymış gibi konuşabildiğin hemen hemen her doğumun ve ölümün çetelesini kolaylıkla tutabileceğin bir çağıdadır teknoloji...şimdi onların çağında bu gibi alışkanlıkların yaygınlığı ile şu zamanda ki yaygılık ve elde ediliş kolaylığına bir diyemezsin...inanıyorum ki bu zamanda yaşamış olsa büyük alimler şiddetle bu durumu yasaklardı ve tartışılmasına dahi olanak bırakmazlardı...dinimiz hoşgörü dininidir...oysa sigara hoş değildir.

ve RABBİM TEALA bana olanak verdiği sürece sigara içilmemesi için elimden geleni yapacağım...hamd olsun RABBİM TEALA ya bu güne kadar 3 dostumu ve de kardeşimi bu illetten yaradanın izni bize verdiği azim ile kutardık...teşfik primi de verdik ama helali hoş olsun:) bütün külfetler hoşluklardan gelse!

selam ve dua
 

unimeka.

New member
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
24
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
36
Konum
Kocaeli
İslam âlimlerini cahillikle suçlamak
Sual: (Eski âlimler, sigaranın zararlarını bilmedikleri için sigaraya helal demişler. Bugün sigaranın öldürücü bir zehir olduğu kesin olarak ispat edilmiştir. Sigara içmek intihardır. Sigara elbette haramdır) diyenler çıkıyor. Eski âlimleri bilgisizlikle suçlamak doğru mudur?
CEVAP
Çok yanlıştır. Günümüzdeki cahillerin, önceki âlimleri sigaranın zararlarını bilmiyorlardı diyerek cahillikle suçlamaları, kıyamet alametidir. İslam âlimlerine olan düşmanlığın açık bir örneğidir. Resulullahın vârisleri olan İslam âlimlerini cahillikle suçlamak çirkin bir bidattir.

Tıpta kullanılan ilaçların çoğunda zehir vardır. Çok miktarları ölüme sebep olurken, az miktarları ise dertlere deva olmaktadır. Mesela eter için azı ayıltır, çoğu bayıltır denmektedir. Allahü teâlâ zehirleri de boşuna yaratmadı. Kanserlilere de zehir verilmektedir. Sigarada da öldürücü zehirler vardır. Çoğu elbette zararlıdır, ama azı zevkle içilmektedir. Oruçlu kimse, akşam iftar vakti, yemekten önce sigaraya sarılmaktadır. Kafam çalışmıyordu, sigara içtim rahatladım diyenler oluyor.

Tütünün zararları bilinmese bile, zehirli otların zararları bilinmekteydi. Afyon ve türevleri olan eroin, kodein, morfin ile baldıran, zakkum, esrar, kafein, kokain gibi zehirli otlar ve diğer zehirler eskiden de biliniyordu. Bilinen bu zehirli otların sarhoş etmeyecek, zarar vermeyecek miktarlarının haram olmadığı, az miktarlarını ilaç olarak kullanmanın caiz olduğu, (Feth-ur-rahim, Dürr-ül-muhtar, Redd-ül-muhtar) gibi fıkıh kitaplarında yazılıdır.
 

yelken06500

New member
Katılım
12 Eyl 2007
Mesajlar
772
Tepkime puanı
131
Puanları
0
Konum
istanbul
kardeşim seninle alimlerin bilgileri hakkında tartışmam inan bu lafı alimlere söylemiş olsam senin kadar alınmazlardı acaba senin mutlak haklıyım mantığından doğmuş olmasın bu refleks...günümüzde olupta o alimlerin zamanında olmayan o kadar çok buluş icat varki şimdi sen bunları onlar biliyor dersen onlar için bu günler gayp'tı bilinmeyendi...onlara iftira atarak mı haklılığını savunacaksın.

bknz. yazımda; sadece senin, buldum şimdi canını okuyacağım tarzında bir iki cümleye veriştirmen biraz belaltı kaçtı... güzel kardeşim istersen bildiklerini her yazıya hoyratça savurarak heba etmede, onları nasıl harmanlaman gerektiğini düşünerek vaktini değerlendir.
ayrıca bilgin de biraz karışmış hangi alim sigaraya helal demiş bana sigaranın yararı ile ilgili beş satır yazı yazda bizde öğrenelim...

ayrıca dinimizde şüpheli olandan uzak durmak vardır...öyleki bu konu hk. o kadar büyük şüphe varki beş on satırlada açıklanacak gibi değil

not:eek:ruçlu olan kimsenin beyni sigaradan değil onun vücuddaki uyuşturucu etkisinden dolayı çalışmaz...ve duyduğu o rahatlıkta eroinmanın şırıngadan sonraki rahatlığına ve uyuşukluğuna benzer...elbettek ki bunlar doğru amaç için kullanıldığında ilaçtır...yani üzüm gibi o da bir yemiştir,meyvedir ama maksat değiştimi ... bildin değilmi ...ayrıca onların cahil olduğunu soru cevap kısmındaki mütalada sen belirtmişsin...ayrıca sen vefat ettikten sonraki dönemde yapılmış ,bulunmuş, ortaya çıkmış bilgiler ve bulgular için bilgisizlikle ve cahillikle suçlanamazsın.

selametle canım kadeşim...
 

unimeka.

New member
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
24
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
36
Konum
Kocaeli
Sevgili kardeşim sen üzerine fazla alınmışsın ben genel olarak söyledim.
Ekmek, hamur , bisküvi gibi birçok gıda maddesinin içine bayatlamaması için E350 türevi birçok kanserli madde katılmaktadır! Asıl bazı arkadaşlarımız sigaranın şu zararı var bakın bakın diyerek yeni bişey bulmuş edasında...
Şimdi isterseniz on tane zararını bulun.Yediğimiz bisküvide bile kanser yapıcı madde var, o zaman bisküvi haram mı? Haşa!!! Bu sözü söylemeye benim ne yetkim yoktur.
Yani anlayacağınız:
Bir şeyin zararlı yanlarını varmış deyip bu haram bu helal demek çok tehlikeli...

Sevgili kardeşim sana karşı kabalık ettiysem özür dilerim...
Sigaranın asıl maddesi tütün olduğu için tütünden bahsettim.
yoksa günlük hayatta yedimiz bisküvinin hammaddesi asit veya E350 türevi maddeler değil sadece hamur....
sigaranında hammaddesi fare zehiri veya katran değil TÜTÜN....


 

radikal

New member
Katılım
10 Şub 2007
Mesajlar
2,635
Tepkime puanı
1,763
Puanları
0
Yaş
50
Konum
Gönül aleminden
Büyük ariflerden olduğu bilinen Seyyid Muhammed Raşid (k.s.)'e sigara hakkında görüşünüz nedir diye sorduklarında verdiği cevap çok manidar ve anlamlı: "çok içen azaltsın, az içen bıraksın".
 

must

New member
Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Allah bizi edebimizde muhafaza etsin. bir kere cahillik kelimesi allah'ı(c.c) bilmeyenler için kullanılır.Kesinliklede cahillik kelimesini de kullanmadım.Allah (c.c) korusun bizim haddimize mi düşmüş.
 

must

New member
Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
''Tütün içmek bedene zarar verdiği için haramdır.Hem bunu kullananlar zevkine dalarken onları allah'a ibadetten alıkoymakta ve allah(c.c) ile aralarında ki bağı koparmaktadır.Ayrıca biz bir şey hakkında helal mıdır,harammıdır? şrklinde şüpheye düşer ve o konuda Resulullah(s.a.v) Efendimizden açık bir hüküm bulamassak,o zaman
allah(c.c) ın veli kullarının divan ehline bakarız.Çünkü bunlar belli sayıda daire ehlidir.
Şüpheli gördüğümüz şeyi kendi aralarında alıp veriyorlarsa, o taktirde o şeyin haram olduğunu anlarız. Verip almadıklarını ve ondan uzak duruyorlarsa, o taktirde o şeyin haram olduğunu anlarız.Eğer divan ehlinden bir kısmı o şeyi verip alıyor ve ondan uzak durmuyor, bir kısmıda verip almıyor, aynı zamanda ondan uzak duruyorsa, o taktirde çoğunluğu meydana getiren tarafa bakarız. Çünkü hak ekseriyetle beraberdir.
Gördük ki,divan ehli tütün denen dumanı alıp vermiyor. Aynı zamanda meleklerde bu dumandan rahatsız oluyor.''


EŞ-ŞEYH ABDULAZİZ DEBBAĞ HAZRETLERİ (K.S) (1679-1720)
El ibriz cild 1 s.16
 

asilnur

New member
Katılım
18 Eki 2007
Mesajlar
168
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
52
Konum
Istanbul
Sigara harama yakın mekruhdur. İsraf haramdır ve bu vesile ile sigarda haramdır.
 
T

Tanyeri

Guest
Kızar tabi ağabey, sigarayı içiyorsun içmesine anladıkta, niye burnundan getiriyorsun? :eek:
 

asilnur

New member
Katılım
18 Eki 2007
Mesajlar
168
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
52
Konum
Istanbul
........................................................................
 

asilnur

New member
Katılım
18 Eki 2007
Mesajlar
168
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
52
Konum
Istanbul
Sigaranın hükmü?

Tütün, 15. asırdan sonra, İslâm ülkelerine girmiştir. O zamandan beri, İslâm uleması onu içmenin hükmü üzerinde durmuşlardır. Şöyle ki:

a- Bâzı âlimler, tütünün mubah olduğunu söylemişlerdir. Bunu söyleyenler, tütünün zararı olmadığını ve Şâri' (Şeriatı koyan, yani Allah) tarafından yasaklanmadığını ileri sürmüşlerdir.

Halbuki, bugün tütünün zararları ilmen kesin şekilde ortaya çıkmıştır. Zararsız olduğu söylenemez. Şâri'nin yasaklamadığını söylemek de doğru olmasa gerektir. Zira Şâri', her haramı ismen tek tek zikretmemiştir. Hüküm, sadece sarih ve hususî naslarla değil, naslarda geçenlerin haram kılınış illetlerine bakarak yapılan kıyas ve istidlal yollarıyla da verilebilmektedir. Bu bakımdan hakkında sarih nas olmayan bir nesne hakkında kıyas ve istidlal yoluyla bir hüküm verilmesinde hiçbir mâni yoktur.

b- Bâzıları da sigara içmek mekruhtur, demişlerdir. Bunlar, kıyasla sabit bir hükme, haram demekten çekinmeleri ve sigaranın zararları hakkında kesin bilgi sahibi olmamaları yüzünden bu hükmü vermişlerdir.

c- Bâzıları da sigara içmek, özellikle tiryakisi olmak haramdır, demişlerdir. Bunların mesnedi ise, sigaranın vücuda zarar vermesi, israf olması ve nafaka mükellefiyetinde darlığa yol açması gibi sebeplerdir.

Bu 3 sebepten biri gerçekleştiği yer ve durumda, sigara içmek haramdır. Bunlar gerçekleşmez ise, mekruhtur.

Özellikle dindar ve uzman bir hekimin vereceği bir karar çok önemlidir. Böyle bir doktor bir kimseye sigarayı mutlaka terketmesini söylerse onun sigarayı içmesi dinen de helal olmaz.


Selam ve dua ile...
 

Elifnisa

New member
Katılım
29 Eki 2007
Mesajlar
483
Tepkime puanı
241
Puanları
0
Yaş
44
Konum
istanbul
Muhterem cemaat, bi durun şu sigaramı rahat içeyim, burnumdan geldi...


valla tam alkışlıycaktım aynen diycektim, okadar kızgın suratı bir arada görünce korktum "hııı içmeyin bakayım ne ayıp sizi sizi":D

asilnur ablacım keşke bırakabilsek ama olmuyor:((((
 

asilnur

New member
Katılım
18 Eki 2007
Mesajlar
168
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
52
Konum
Istanbul
valla tam alkışlıycaktım aynen diycektim, okadar kızgın suratı bir arada görünce korktum "hııı içmeyin bakayım ne ayıp sizi sizi":D

asilnur ablacım keşke bırakabilsek ama olmuyor:((((
Allah bizlere iradeyi bu yüzden vermiş gerçekten istesek bırakabilinir diye düşünüyorum.:)
 
Üst Alt