Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Günümüzde Cihad Nasil Yapilmalidir?

berfut

New member
Katılım
23 Kas 2007
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
334
Puanları
0
Yaş
44
Konum
istanbul
Günümüzde Cihad Nasil Yapilmalidir?

Günümüzde cihad nasıl yapılmalıdır?


İnsan, sosyal bir varlıktır; yaratılıştan medenidir. Şahsi hayatını, ancak toplum hayatıyla devam ettirebilir. Yediği ekmekte, giydiği elbisede nice insanların emeği vardır. (1) Bundan dolayı insan, topluma şükran borçludur. Herbir fert, topluma yararlı çalışmalar yapmak zorundadır.

Her insanın mahiyetinde, bitmez tükenmez arzular, kin, intikam gibi duygular olduğundan, tarihin hemen her devrinde toplumda bir takım sıkıntılar yaşanmıştır. Aklı başında olan insanlar, kötü duyguların mahkumu kimselerle mücadele ettiğinde, o toplum bir huzur toplumu olmuş, mücadeleyi terk ettiğinde, toplum bozulmuştur.

Kur'an’da Yahudilerin Allah'ın lanetine uğradıkları anlatılırken, şu özellikleri nazara verilir:
"... Bunun sebebi; isyan etmeleri ve haddi aşmalarıdır. Onlar, birbirlerini yaptıkları fenalıklardan alıkoymazlardı..."(Maide Sûresi,78-79).

Yahudilerin başına gelenin, ümmet-i Muhammed'in de başına gelmemesi için, Resulullah pek çok uyarılarda bulunur. Mesela:
" Sizden her kim bir kötülük görürse, eğer gücü yetiyorsa eliyle düzeltsin. Yetmezse, diliyle düzeltsin. Onu da yapamazsa, hiç olmazsa kalbiyle buğz etsin. Fakat bu, imanın en zayıf mertebesidir." (2)

Mesela, TV yayınlarının kontrolünde devlet eldir. Programları tenkit eden yazarlar birer dildir. Fakat, el durumunda olanlar, sadece dil mertebesinde kalıyorlarsa, vazifelerini yapmıyorlar demektir. Konuşması lazım gelenler, sadece kalben buğz etmekle yetiniyorlarsa, imanın en zayıf mertebesindedirler anlamındadır. Şu hadis, bu noktada bize yol gösterir:
Bir gün Resulullah, etrafındakilere şöyle der: "Sizden birisi kendini küçük düşürmesin!" Bunun üzerine "Ya Resulullah, derler. Bizden biri kendini nasıl küçük düşürür?" Resulullah şöyle cevap verir: "Kötü bir durum görür. Orada Allah için bir söz söylemesi lazımdır. Fakat o, bir şey demez. Allah ona kıyamet günü "şöyle şöyle demene engel olan neydi ?" der. O kimse, "insanlardan korktum" deyince, Cenab-ı Hak buyurur: "Asıl benden korkman gerekmez miydi ?" (3)

"Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" şeklindeki bir düşünce, İslami olamaz. Müslüman, toplumda meydana gelen olaylara ilgisiz kalamaz. Bu konuda Hz. Ebu Bekir'in şu ikazı, son derece anlamlıdır:
"Ey insanlar ! Sizler, "Ey iman edenler! Siz kendinize bakın. Siz hidayette olduktan sonra, başkasının dalaleti size zarar, vermez" (Maide Sûresi,105) ayetini yanlış anlıyorsunuz. Biz Resululah'ın şöyle dediğini duyduk: "İnsanlar kötülüğü görüp de, onu değiştirmeye çalışmazlarsa, Allah'ın onlara umumi bir bela vermesi yakındır." (4)

Resulullah'ın şu ifadesi de, kâmil müminin kötülüklere karşı tavrını belirlemektedir:
" Cihadın en efdali, zalim sultanın yanında, hak sözü söylemektir." (5)

Ancak, şu hususun bilinmesinde yarar vardır: " Her söylediğin hak olsun. Fakat her hakkı söylemeye senin hakkın yoktur. Her dediğin doğru olmalı. Fakat her doğruyu demek, doğru değildir." (6) Mesela, İslam'ın Mekke döneminde müslümanlara şu İlahi hatırlatma yapılır:
" Onların Allah'tan başka taptıkları şeylere sövmeyin ki, onlar da bir ilme dayanmaksızın haddi aşarak Allah'a sövmesinler..." (En'am Sûresi,108) Saldıran bir yılana karşı yapılması gerekenle, uyuyan bir yılana karşı yapılması gereken birbirine karıştırılmamalıdır. Fevri hareketler, kahramanlıktan ziyade, duygusallık alametidir.

Toplumdaki kötülerle iyilerin mücadelesini Resulullah (asm.), aynı gemide yer alan iki grup yolcu temsiliyle anlatır. Bir grup yolcu geminin güvertesinde, diğer grup yolcular ise, geminin alt katındadır. Alt kattakiler güvertedekilerden su isterler. Üstekiler ise, ne su verirler ne de onların su almak için yukarı çıkmasına müsaade ederler. Bunun üzerine, alt kattakiler, su elde etmek niyetiyle gemiyi delmeye başlarlar. Üsttekiler, buna engel olurlarsa hepsi kurtulacaklar; onları kendi hallerine bırakırlarsa, beraber boğulacaklardır. (7)

İşte toplum o gemidir. Tarihin her devrinde bu gemiyi batırmak isteyenler olmuştur. Günümüzde de, yaşadığımız toplum gemisini batırmaya çalışanlar az değildir. Bu menfi çalışanlara mukabil, müspet cephede yer alanlar, görevlerini yapmak zorundadırlar.
Kaynaklar:
1-Bkz. İbnu Haldun, s.41 - 42
2-Tirmizi, Fiten, 11; İbnu Mace, Fiten, 20; Ebu Davud, Salat, 242
3-İbnu Mace, Fiten, 20
4-İbnu Mace, Fiten,20; Ebu Davud, Melahim,17; Tirmizi, Fiten, 8
5-Ebu Davud, Melahim,17; Tirmizi, Fiten, 13; İbnu Mace,Fiten, 20
6-Nursi, Mektubat, s., 265
7-Tirmizi, Fiten,12



Şadi Eren (Doç Dr.)
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,132
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Cihad

Cihad

Cihad, din uğruna savaş demektir. İslami cihad da İslam’ın bayrağını dalgalandırmak, Allah’ın emir ve yasaklarını geçerli kılabilmek adına verilen mücadeleyi ifade eder. İslamiyet’in ilk dönemlerinde bu konuda yapılanlar ile bu gün yapması gerekenler haliyle farklılıklar arz eder. Bu gün Allah’ın emrini yaymak üzere mevcut bir İslam ordusu olmadığı veya böyle bir orduya katılıp silahla cihad mümkün görünmediği için (bunun bir çok sebebi olabilir), günümüz imkanları ile Allah’ın emir ve yasaklarını geçerli kılabilmek adına yapabileceğimiz mücadeledir artık İslami cihad.

Cihad, İslamiyet te bir çok ibadetten üstün tutulmuş bir vazifedir.

Hz. Ebu Hüreyre (radıyalahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'tan bir gün sordular:
"- Ey Allah'ın Resûlü! Allah yolunda yapılan cihada hangi amel denk olur?"
" (Başka bir amelle) dedi, ona güç getiremezsiniz !"
Soruyu soranlar ikinci ve hatta üçüncü sefer tekrar sordular.
Resûlullah her seferinde aynı cevabı verip:
" (Bir başka amelle) ona güç getiremezsiniz!" dedi ve sonra şunu ilâve etti:
" Allah yolundaki mücâhidin misâli (gündüzleri ve geceleri hiç ara vermeden oruç tutup, namaz kılan, Allah'ın âyetlerine de itaatkâr olan ve Allah yolundaki mücâhid, cihaddan dönünceye kadar namaz ve oruçtan hiç gevşemeyen kimse gibidir. "
Bu günün insanı, Allah’ın emir ve yasaklarını geçerli kılabilmek adına ne yapabilir. Tabii ki önce şu emri hatırlamakta fayda var.

Tirmizî'nin rivayetinde şu mevcuttur: "Gerçek mücâhid, nefsiyle cihad edendir."
Fedâiıu'l-Cihad 2, (1621).
Çünkü zaten nefsine söz geçiremeyen, başka bir hayra da teşebbüs edemez, ve hayr için de savaşamaz.
Öğleyse kişi önce kendi ile, nefsi ile olan hesabını Allah’ın emri çerçevesinde düzgünce görebilmesi lazımdır. Çünkü nefis, insanın en büyük düşmanlarından birisidir.
Ve artık bu gün nefsin ötesindekilerden; el ile, yetişemiyorsan dil ile, o da olamıyorsa gönül ile savaşılabilecekleri tahayyül edin. Çünkü her yer Allah’ın emri dışında var olan tağut, küfür ve günahlar ile dolu. Gazanız mübarek olsun. Selam
 

cah

New member
Katılım
8 Eyl 2007
Mesajlar
79
Tepkime puanı
14
Puanları
0
Yaş
59
cihad.

cihad.

Cihad din uğruna savaş değildir...
Cihad; Allah ile Kulları arasında ki engelleri kaldırma işidir...
 

Serhan Eðeryýlmaz

New member
Katılım
1 May 2007
Mesajlar
385
Tepkime puanı
12
Puanları
0
Yaş
37
Resulullah aleyhisselatu Vesselam buyurmuştur :''Zalim sultanın huzurunda hakkı söylemek en büyük cihaddandır.''

Resulullah Aleyhisselatu Vesselam buyurmuştur :''Gerçek mücahid nefsi ile cihad edendir.''
 

kevni-kavseyn

New member
Katılım
30 Eyl 2007
Mesajlar
90
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Yaş
41
Cihad'a bir başka bakış yine Resulallahtan:
"Cihad kişinin Allah yolunda kılıç sallaması değildir.Asıl cihad;ana-babasına bakan ,çoluk çocuğuna bakan kimsede tahakkuk eder ki o(gerçek bir)cihad sayılır.Kimseye muhtaç olmamak için çalışan kişi de cihatta sayılır."(Deylemi,Enes r.a)
 

ENSARESSUNNEH

New member
Katılım
4 Eki 2007
Mesajlar
19
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Konum
chicago
ALLAH MUMINLERIN CANLARINI VE MALLARINI CENNET KARSILIGINDA SATIN ALMISTIR.ALLAH YOLUNDA SAVASIRLAR OLDURURLER VE OLDURULURLER.

Ebu Kuteybe eş-Şami


Biz cihad ediyoruz.Çünkü cihad, hayattır. Allahu Tealâ şöyle buyurur:

"Ey iman edenler! Hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah ve Resulüne uyun." (8 Enfal/24)

Alimler buradaki hayatı, cihad olarak tefsir etmişlerdir.

Eğer sana "Cihad fitnedir" denilse, onlara Allahu Tealâ'nın şu ayeti ile karşılık ver:

"Onlardan öylesi vardır ki, 'Bana izin ver, beni fitneye düşürme' der. Bilesiniz ki onlar zaten fitneye düşmüşlerdir." (9 Tevbe/49)

Zira bu ayet onların emsalleri hakkındadır. Bütün fitneleri yok eden cihad, nasıl fitne olabilir ki? Allahu Tealâ şöyle buyurmaktadır:

"Fitne ortadan kalkıncaya ve din tamamen Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın." (8 Enfal/39)

Eğer sana, "Bu yolda yalnızsın, yardımcın yok, insanlar mal ve aileleri nedeniyle seninle ilgilenmemektedirler bile" denilse, onlara şöyle cevap ver:

"Bütün dönemlerde hak ehlinin durumu böyledir, onlar gariplerdir. Allahu Tealâ şöyle buyurur:

"Artık Allah yolunda savaş. Sen kendinden başkası (sebebiyle) sorumlu tutulmazsın.Mü'minleride teşvik et." (4 Nisa/84).


Son Olarakta Sozumu Imam Abdullah Azzamın Soyledıgı Sozle Bıtırıyorum

Musluman Kadınların Irzına Gecılırken cocuklar Katledılırken Onları Kurtarmaktan Daha Buyuk Bır Ibadet Varmıdır...

Cıhadsız,Kansız,Sakatsız Bu Dının Muzaffet Olacagına Inanan kısıler Bu Dının Tabıatını Idrak Edememıstır...
 

miniksercen

New member
Katılım
29 Tem 2007
Mesajlar
174
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
Konum
vienna
Zamanimizda cihadin "kalem" ile yapilmasinin mümkün oldugunu düsünüyorum .... ne kadar okur ve islama hizmet edersek , zor durumda olan kardeslerimize yardim edersek , Allah icin dava yolunda ilerler isek , BIRLIK BERABERLIK ICERSINDE OLURSAK , cihad etmis oluruz :)

Selam ve dua ile...
 
Üst Alt