Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bizim yemeklerimiz sahip cıkalım...

berfut

New member
Katılım
23 Kas 2007
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
334
Puanları
0
Yaş
44
Konum
istanbul
Bazı yemekler vardır ki; onlar dünyanın neresine giderseniz gidin sadece bizim mutfağımızda tadını bulur.

Binlerce yıldan süzülmüş tatlar Anadolu köylerinde kendilerine özgü yerel özelliklerle buluşup köy mutfağının en sade; ama ne lezzetli örneklerini oluştururlar. Bu hafta bunlardan bir demet sunuyorum.
Madımak yemeği
Yapılışı: Soğanları yemeklik doğrayıp bir kaşık zeytinyağında kavurun. Yeterince sararınca içine temizleyip yıkadığınız doğranmış madımakları atın. Madımak kendi suyunu salıp çekince üstüne tuzu ve kavrulmuş kıymayı boşaltın. Kısık ateşte beş on dakika daha pişirin, sıcakken masaya getirin. Eğer isterseniz üstüne mantı gibi önce sarımsaklı yoğurt döküp en üstüne kalan zeytinyağında kavurduğunuz salça ve pul biberi dökebilirsiniz. Bunu istemezseniz sarımsaklı yoğurdun üstüne salçalı sosu döküp ayrı bir kâsede ikram edebilirsiniz.
Saç pidesi
Yapılışı: Bir bardak ılık süte şeker ve bira mayasını koyup bir süre bekletin. Unu geniş bir kaba koyup içine önce kabarmış mayayı sonra tuzu ilave edin. Gerekiyorsa süt ekleyerek yoğurun. Hamuru bir kenara alıp üstünü kapatın. Bir-bir buçuk saat sonra hamuru alıp küçük küçük pazılar haline getirin. Yeniden üstünü ıslak bezle kapatıp bekleyin. Bu arada pazıları yıkayıp doğrayın ve tuzla ovun. Bir tutam kırmızı pul biber ekleyin, karıştırın. Son olarak çökelekleri de ekleyip bir kenara alın. Eğer pazılı bir iç tercih etmezseniz aşağıda tarifini vereceğim çökelek sürmesini de ekleyebilirsiniz. Sacı ateşin üstüne koyun. (Elbette evlerde sac bulmak imkânsız; ama dibi kalın geniş yanmaz tavalar bu iş için bire bir.) Pazıları tek tek alıp pide gibi elinizle açın ve üstüne kaşıkla pazı yayın. Kızgın sacın üstüne atın. Ateşten indirirken üstüne tereyağı parçaları koyun. Sıcakken ikram edin. Afiyet olsun.
Sac pidesi için iç; çökelek sürmesi
Yapılışı:
Çökelekleri ufalayıp incecik kıyılmış maydanoz, pul biber, kuru nane ve kekiklerle harmanlayın. Tereyağını da kaşıkla ezerek karıştırın. Ancak bunu sac pidesine koyacağınız zaman hamuru pazıda olduğu gibi açık tutamazsınız, çökelekler dağılır. Yarım ay şeklinde kapatıp tavaya koymalısınız. Ateşten indirir indirmez, pidenin her iki tarafını yağlayıp sıcakken servis yapın.
Keşkek
Yapılışı: Yarma nohut ve kemikler geniş bir tencereye konulur. Bol suda birlikte kaynatılır. Suyu iyice azalınca fırına sürülür. On-on beş dakika sonra yarmalar kızarınca çıkarılıp sıcakken servis yapılır. [email protected]

Madımak yemeği
MALZEME:
Bir kilo madımak
İki baş soğan
Üç kaşık kavrulmuş kıyma
İki kaşık zeytinyağı
İki diş sarımsak
Bir kâse yoğurt
Bir kaşık acı biber salçası
Bir tutam kırmızı pul biber
Tuz
Sac pidesi
MALZEME:
Üç bardak un
Bir bardak ılık süt
Bir tutam şeker, tuz
Bir kaşık kuru bira mayası
Bir kalıp tereyağı
Yarım kilo pazı
Bir bardak dolusu çökelek
Bir tutam kırmızı pul biber, tuz
Sac pidesi için iç; çökelek sürmesi
MALZEME:
Bir kilo çökelek
Bir demet maydanoz
Bir tutam kuru nane
Bir tutam kekik
Bir tutam kırmızı pul biber
Üç kaşık tereyağı
Keşkek
MALZEME:
Bir kilo kuru kemik
İki bardak dolusu haşlanmış yarma
İki bardak dolusu haşlanmış nohut Tuz, bol su tuz bol su
bu tarifler kimseye vermiyorum bakın degerlendirin
tabiki hemşolarım biliyor bunları..:D
 

..:naz:..

New member
Katılım
7 Mar 2007
Mesajlar
675
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Yaş
37
Konum
her bi yerden :)
paylaşım için tşkler abi madımak iç anadolunun vazgeçilmezidir özelliklede sivasın :) hele bide annem yaparsa :p en iyisimi bir an önce annemi arıyımda akşama madımak yapsın ohhhh gelin hep beraber yiyelim....
 

gizemli

New member
Katılım
1 Nis 2007
Mesajlar
652
Tepkime puanı
61
Puanları
0
Yaş
38
Bu yemeği bende yemedim ama yemek dergisinde görmüştüm galiba. Semiz otuna benziyo... Pancarı yapılıyo galiba yanlışsam düzeltebilirsiniz. (madımak yemeği yiyen kardeşlerim)
 

hannane

New member
Katılım
19 Ocak 2007
Mesajlar
1,172
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Konum
kayýp þehirden
ben de bilmiyorum bu madımağı..Artık berfut abi bize yemekleri tanıtırken resimli bekliyoruz..Bi zahmet:)
 

..:naz:..

New member
Katılım
7 Mar 2007
Mesajlar
675
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Yaş
37
Konum
her bi yerden :)
gizemli kardeşim pancarı yapılıyo derken neyi kastettin anlamadım bide semiz oyuna biraz benziyo ama semizotunun yaprakları daha sertti sanırım şimdi bi sivaslı olarak şöyle diyim çorbası yapılıyo dileyen soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurtda katabiliyo muhteşem oluyo bide kavurması yapılıyo...
yok yok bugün madımak yemem şart oldu :p yaa diyorum size gelin şöyle bi sivasa doğru ben her türlüsünden yapar ikram ederim...:)
 

gizemli

New member
Katılım
1 Nis 2007
Mesajlar
652
Tepkime puanı
61
Puanları
0
Yaş
38
Ben demiştim ya semiz otuna benziyo diye iki ismi yok. Bu madımak semiz otu ayrı kardeşim heralde tatları ayrıdır tatmadım ama...
 

lotus

New member
Katılım
30 Mar 2007
Mesajlar
407
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Arkadaşlar semiz otuyla madımak tamamen farklıdır.Semiz otunun madımağa göre hada mayhoş bir tadı vardır ve madımak gerek toplanması gerek hazırlanışı açısından çok daha zahmetlidir.
Şimdi eliize şöyle küçük bir bıçak alıp dağ tepe ne varsa kendinize bir yer buluyorsunuz ve tektek madımakları topluyorsunuz. Sonra suda bekletip bol su ile çamur ve toprağını temizliyorsunuz daha sonrada ince ince kıyıyorsunuz.(bu işlem defalarca yapıldığı için kıymak kelimesi tam yerinde bir tabir oluyor) Sonra soğanla kavuruyorsunuz ve en sonunda üzerine çemen yakıyorsunuz. Eğer çemen yoksa sarımsakta olabilir. sonrada afiyetle yiyorsunuz.
Gerçekten çok güzel bir yemektir ama bu zamanda bulunması biraz zor galiba tahminen ilkbaharda çok oluyor.

Not.Bu yemeğin pancarı yapılmaz bazı bölgelerde pancar diye geçer. Anadoluda çoğu yerde kadınlar madımak toplamaya giderken bugün pancara çıkacağız derler.
 

berfut

New member
Katılım
23 Kas 2007
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
334
Puanları
0
Yaş
44
Konum
istanbul
Arkadaşlar semiz otuyla madımak tamamen farklıdır.Semiz otunun madımağa göre hada mayhoş bir tadı vardır ve madımak gerek toplanması gerek hazırlanışı açısından çok daha zahmetlidir.
Şimdi eliize şöyle küçük bir bıçak alıp dağ tepe ne varsa kendinize bir yer buluyorsunuz ve tektek madımakları topluyorsunuz. Sonra suda bekletip bol su ile çamur ve toprağını temizliyorsunuz daha sonrada ince ince kıyıyorsunuz.(bu işlem defalarca yapıldığı için kıymak kelimesi tam yerinde bir tabir oluyor) Sonra soğanla kavuruyorsunuz ve en sonunda üzerine çemen yakıyorsunuz. Eğer çemen yoksa sarımsakta olabilir. sonrada afiyetle yiyorsunuz.
Gerçekten çok güzel bir yemektir ama bu zamanda bulunması biraz zor galiba tahminen ilkbaharda çok oluyor.

KARDEŞİM YOKSA SENDEMİ SİVASLISIN COK GÜZEL TARİF ETMİŞSİN ELİNE SAGLIK SENİ İŞE ALDIM YANIMA AŞCI BAŞI OLARAK :D
 

lotus

New member
Katılım
30 Mar 2007
Mesajlar
407
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Sivaslı değilim ama İç Anadolu bölgesindenim bu yüzdende yemeklerimiz birbirine benziyor bildiğim kadarıyla.Güzel teklifin içinde ayrıca Allah razı olsun
 

berfut

New member
Katılım
23 Kas 2007
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
334
Puanları
0
Yaş
44
Konum
istanbul
Sivaslı değilim ama İç Anadolu bölgesindenim bu yüzdende yemeklerimiz birbirine benziyor bildiğim kadarıyla.Güzel teklifin içinde ayrıca Allah razı olsun
ben senin yerinde olsam bu teklifi degerlendiririm suan karsında kim var biliyormusun forumun gurmecisi aramızda kalsın:p
yoksa tarif tarif diye başımın etini yiyorlar :D :D
 

lotus

New member
Katılım
30 Mar 2007
Mesajlar
407
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Arkadaşım sorsana hiç hayatında madımak yemeği pişirdinmi diye bu sadece annemden gözlemlediklerim yani çok güzel anlatırımda çok güzel yapabilirmiyim bunu denemek gerekir. o yüzden adımızı kötü aşcıya çıkartmaya gerek yok. biz bildiklerimiz anlatalım o bize yeter
 
Üst Alt