Bazı yemekler vardır ki; onlar dünyanın neresine giderseniz gidin sadece bizim mutfağımızda tadını bulur.
Binlerce yıldan süzülmüş tatlar Anadolu köylerinde kendilerine özgü yerel özelliklerle buluşup köy mutfağının en sade; ama ne lezzetli örneklerini oluştururlar. Bu hafta bunlardan bir demet sunuyorum.
Madımak yemeği
Yapılışı: Soğanları yemeklik doğrayıp bir kaşık zeytinyağında kavurun. Yeterince sararınca içine temizleyip yıkadığınız doğranmış madımakları atın. Madımak kendi suyunu salıp çekince üstüne tuzu ve kavrulmuş kıymayı boşaltın. Kısık ateşte beş on dakika daha pişirin, sıcakken masaya getirin. Eğer isterseniz üstüne mantı gibi önce sarımsaklı yoğurt döküp en üstüne kalan zeytinyağında kavurduğunuz salça ve pul biberi dökebilirsiniz. Bunu istemezseniz sarımsaklı yoğurdun üstüne salçalı sosu döküp ayrı bir kâsede ikram edebilirsiniz.
Saç pidesi
Yapılışı: Bir bardak ılık süte şeker ve bira mayasını koyup bir süre bekletin. Unu geniş bir kaba koyup içine önce kabarmış mayayı sonra tuzu ilave edin. Gerekiyorsa süt ekleyerek yoğurun. Hamuru bir kenara alıp üstünü kapatın. Bir-bir buçuk saat sonra hamuru alıp küçük küçük pazılar haline getirin. Yeniden üstünü ıslak bezle kapatıp bekleyin. Bu arada pazıları yıkayıp doğrayın ve tuzla ovun. Bir tutam kırmızı pul biber ekleyin, karıştırın. Son olarak çökelekleri de ekleyip bir kenara alın. Eğer pazılı bir iç tercih etmezseniz aşağıda tarifini vereceğim çökelek sürmesini de ekleyebilirsiniz. Sacı ateşin üstüne koyun. (Elbette evlerde sac bulmak imkânsız; ama dibi kalın geniş yanmaz tavalar bu iş için bire bir.) Pazıları tek tek alıp pide gibi elinizle açın ve üstüne kaşıkla pazı yayın. Kızgın sacın üstüne atın. Ateşten indirirken üstüne tereyağı parçaları koyun. Sıcakken ikram edin. Afiyet olsun.
Sac pidesi için iç; çökelek sürmesi
Yapılışı:
Çökelekleri ufalayıp incecik kıyılmış maydanoz, pul biber, kuru nane ve kekiklerle harmanlayın. Tereyağını da kaşıkla ezerek karıştırın. Ancak bunu sac pidesine koyacağınız zaman hamuru pazıda olduğu gibi açık tutamazsınız, çökelekler dağılır. Yarım ay şeklinde kapatıp tavaya koymalısınız. Ateşten indirir indirmez, pidenin her iki tarafını yağlayıp sıcakken servis yapın.
Keşkek
Yapılışı: Yarma nohut ve kemikler geniş bir tencereye konulur. Bol suda birlikte kaynatılır. Suyu iyice azalınca fırına sürülür. On-on beş dakika sonra yarmalar kızarınca çıkarılıp sıcakken servis yapılır. [email protected]
Madımak yemeği
MALZEME:
Bir kilo madımak
İki baş soğan
Üç kaşık kavrulmuş kıyma
İki kaşık zeytinyağı
İki diş sarımsak
Bir kâse yoğurt
Bir kaşık acı biber salçası
Bir tutam kırmızı pul biber
Tuz
Sac pidesi
MALZEME:
Üç bardak un
Bir bardak ılık süt
Bir tutam şeker, tuz
Bir kaşık kuru bira mayası
Bir kalıp tereyağı
Yarım kilo pazı
Bir bardak dolusu çökelek
Bir tutam kırmızı pul biber, tuz
Sac pidesi için iç; çökelek sürmesi
MALZEME:
Bir kilo çökelek
Bir demet maydanoz
Bir tutam kuru nane
Bir tutam kekik
Bir tutam kırmızı pul biber
Üç kaşık tereyağı
Keşkek
MALZEME:
Bir kilo kuru kemik
İki bardak dolusu haşlanmış yarma
İki bardak dolusu haşlanmış nohut Tuz, bol su tuz bol su
bu tarifler kimseye vermiyorum bakın degerlendirin
tabiki hemşolarım biliyor bunları..
Binlerce yıldan süzülmüş tatlar Anadolu köylerinde kendilerine özgü yerel özelliklerle buluşup köy mutfağının en sade; ama ne lezzetli örneklerini oluştururlar. Bu hafta bunlardan bir demet sunuyorum.
Madımak yemeği
Yapılışı: Soğanları yemeklik doğrayıp bir kaşık zeytinyağında kavurun. Yeterince sararınca içine temizleyip yıkadığınız doğranmış madımakları atın. Madımak kendi suyunu salıp çekince üstüne tuzu ve kavrulmuş kıymayı boşaltın. Kısık ateşte beş on dakika daha pişirin, sıcakken masaya getirin. Eğer isterseniz üstüne mantı gibi önce sarımsaklı yoğurt döküp en üstüne kalan zeytinyağında kavurduğunuz salça ve pul biberi dökebilirsiniz. Bunu istemezseniz sarımsaklı yoğurdun üstüne salçalı sosu döküp ayrı bir kâsede ikram edebilirsiniz.
Saç pidesi
Yapılışı: Bir bardak ılık süte şeker ve bira mayasını koyup bir süre bekletin. Unu geniş bir kaba koyup içine önce kabarmış mayayı sonra tuzu ilave edin. Gerekiyorsa süt ekleyerek yoğurun. Hamuru bir kenara alıp üstünü kapatın. Bir-bir buçuk saat sonra hamuru alıp küçük küçük pazılar haline getirin. Yeniden üstünü ıslak bezle kapatıp bekleyin. Bu arada pazıları yıkayıp doğrayın ve tuzla ovun. Bir tutam kırmızı pul biber ekleyin, karıştırın. Son olarak çökelekleri de ekleyip bir kenara alın. Eğer pazılı bir iç tercih etmezseniz aşağıda tarifini vereceğim çökelek sürmesini de ekleyebilirsiniz. Sacı ateşin üstüne koyun. (Elbette evlerde sac bulmak imkânsız; ama dibi kalın geniş yanmaz tavalar bu iş için bire bir.) Pazıları tek tek alıp pide gibi elinizle açın ve üstüne kaşıkla pazı yayın. Kızgın sacın üstüne atın. Ateşten indirirken üstüne tereyağı parçaları koyun. Sıcakken ikram edin. Afiyet olsun.
Sac pidesi için iç; çökelek sürmesi
Yapılışı:
Çökelekleri ufalayıp incecik kıyılmış maydanoz, pul biber, kuru nane ve kekiklerle harmanlayın. Tereyağını da kaşıkla ezerek karıştırın. Ancak bunu sac pidesine koyacağınız zaman hamuru pazıda olduğu gibi açık tutamazsınız, çökelekler dağılır. Yarım ay şeklinde kapatıp tavaya koymalısınız. Ateşten indirir indirmez, pidenin her iki tarafını yağlayıp sıcakken servis yapın.
Keşkek
Yapılışı: Yarma nohut ve kemikler geniş bir tencereye konulur. Bol suda birlikte kaynatılır. Suyu iyice azalınca fırına sürülür. On-on beş dakika sonra yarmalar kızarınca çıkarılıp sıcakken servis yapılır. [email protected]
Madımak yemeği
MALZEME:
Bir kilo madımak
İki baş soğan
Üç kaşık kavrulmuş kıyma
İki kaşık zeytinyağı
İki diş sarımsak
Bir kâse yoğurt
Bir kaşık acı biber salçası
Bir tutam kırmızı pul biber
Tuz
Sac pidesi
MALZEME:
Üç bardak un
Bir bardak ılık süt
Bir tutam şeker, tuz
Bir kaşık kuru bira mayası
Bir kalıp tereyağı
Yarım kilo pazı
Bir bardak dolusu çökelek
Bir tutam kırmızı pul biber, tuz
Sac pidesi için iç; çökelek sürmesi
MALZEME:
Bir kilo çökelek
Bir demet maydanoz
Bir tutam kuru nane
Bir tutam kekik
Bir tutam kırmızı pul biber
Üç kaşık tereyağı
Keşkek
MALZEME:
Bir kilo kuru kemik
İki bardak dolusu haşlanmış yarma
İki bardak dolusu haşlanmış nohut Tuz, bol su tuz bol su
bu tarifler kimseye vermiyorum bakın degerlendirin
tabiki hemşolarım biliyor bunları..