ŞEHRİYELİ BİBER DOLMASI
Malzemeler:- ½ kg dolmalık biber,
- 350 gr orta yağlı kıyma,
- 2 kahve fincanı arpa şehriye,
- 2 adet kuru soğan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- ½ demet maydanoz,
- 2 adet domates,
- 3 yemek kaşığı margarin,
- ½ çay kaşığı karabiber,
- ½ çay kaşığı yenibahar,
- Yeteri kadar tuz.
Yapılışı:
Dolma biberlerin sap kısımlarını bıçakla kısaltıp, üst kısımlarını dolma biberlere kapak olacak şekilde komple ayırın. Çekirdeklerini temizleyip yıkadığınız biberlerin içlerini tuzlayın. Büyük bir kapta kıyma, ince doğranmış soğan, salça, kıyılmış maydanoz, rendelenmiş domates, margarin ve arpa şehriyeyi karıştırın. Karabiber ve yeni baharı da kattıktan sonra harmanlayarak yoğurun. Dolma biberlerin içlerini bu harçla fazla sıkı olmayacak şekilde doldurun. Üzerlerine birer domates halkası ve kestiğiniz biber saplarını yerleştirip ağzını kapatın. Yayvan bir tencereye yerleştirin. 1 su bardağı kaynar su ilave edip, ağır ateşte 20-25 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
PATATES DOLMASI
Malzemeler: - 6 adet düzgün, orta boy patates,
- 300 gr. kuşbaşı koyun eti,
- 10 adet mantar,
- 1 adet havuç,
- 2 yemek kaşığı konserve bezelye,
- 2 yemek kaşığı salça,
- 1 adet kuru soğan,
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ,
- Tuz, karabiber, kekik.
Yapılışı:
Patatesleri soyup, içlerini oyun. Eti tencerede kavurup, soğanı ilave edin. Yağı ekleyin. Kavrulunca salçayı ekleyip, biraz pişmeye bırakın. Havucu kazıyıp küp şeklinde doğrayın. Mantarı kıyın. Bezelye ile birlikte ete katın. Tuz, karabiber, biraz kekik ilave edin. İçlerini oyduğunuz patatesleri sıvı yağda kızartıp, harcı doldurun. Tencereye dizin. Kalan sosu üzerine gezdirip orta ısılı ateşte pişirin.
Afiyet olsun.
MERCİMEKLİ KÖFTE
Malzemeler: - 2 su bardağı kırmızı mercimek,
- 1.5 su bardağı ince bulgur,
- 3 adet kuru soğan,
- 3-4 kaşık margarin,
- 2-3 çay kaşığı kırmızı biber,
- 2-3 çay kaşığı karabiber,
- 2-3 çay kaşığı kimyon,
- Yarım demet dereotu ve maydanoz,
- 6-7 dal yeşil soğan,
- 1 kaşık salça,
- Servis için yeşil salata.
Yapılışı:
Soğan rendelenip yağla kavrulur. Taze soğan, dereotu, maydanoz temizlenip ince doğranır. Mercimek ayıklanıp, 3-4 bardak su ile iyice haşlanır. Sıcakken bulgurun üzerine dökülüp karıştırılır. Ağzı kapatılarak bulgurun kabarması beklenir. Bulgur kabarınca kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı ve karabiber, kimyon, salça konup yoğrulur. Son olarak taze soğan, maydanoz, dereotu ilave edilip karıştırılır. Küçük koza şeklinde köfteler yapılır. Tabağa dizilir. Yeşil salata ile servis yapılır.
Afiyet olsun.
BULGURLU KÖFTE
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur,
- 250 gr. yağsız kıyma,
- 1 adet kuru soğan,
- 6-7 dal maydanoz,
- Tuz, karabiber, kırmızıbiber,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 2 diş sarmısak,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- 3-4 yemek kaşığı un,
- 1 su bardağı nohut,
- 2 yemek kaşığı sirke,
- 1 adet yumurta.
Yapılışı:
Bulguru sıcak suyla yıkayıp, bırakın. Soğanı rendeleyin. Kıyma, şişmiş bulgur, yumurta, soğanın yarısı, tuz, kırmızıbiber ve karabiber ekleyip iyice yoğurun. Tepsiye un serpip, hamurdan, cevizden küçük parçalar koparıp, yuvarlayın. Tereyağını tencerede eritip, kalan soğanı, dövülmüş sarmısağı kavurun. Salçayı ilave edin. Nohutları akşamdan ıslatıp, haşlayın. Haşlanmış nohutları salçalı sosa ilave edin. Köfteleri unlu tepside yuvarlayıp, 3 su bardağı su ilave ettiğiniz kaynar salçalı suya atıp, fazla karıştırmadan 10-12 dakika pişirin. Üzerine kıyılmış maydanoz serpip, servis yapın.
Afiyet olsun.