Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Skandalların Partisinde Haraç Krizi

ozkanalbay

New member
Katılım
4 Ara 2006
Mesajlar
103
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
Skandallarla kamuoyunun gundemine gelen Demokratik Toplum Partisi'nde (DTP) bu defa da "harac" skandali yasaniyor.

Genel secimlere bagimsiz adaylarla girme karari alan DTP, Olaganustu Kongresi'nden bolunerek cikarken, Genel Merkez tarafindan belediye baskanlarina gonderilen bir talimat, DTP'li belediyelerde
calisanlarinin tepkisine neden oldu.

DTP'nin genel secim calismalarinda kullanilmak uzere, Turkiye'deki tum DTP'li belediye calisanlarindan zorunlu olarak 1 maas tutari para toplanmasi (harac) yonunde calisma yurutuldugu ortaya cikti.

DTP Genel Merkezi'nin talimati dogrultusunda harekete gecen belediye baskanlarinin, Subat 2007 ayinda iscilerin maaslarinin tamaminin kesmeye basladiklari, ihtiyac duyulmasi durumunda Mayis 2007'de ikinci kez calisanlarin maaslarina el konulabilecegi one suruldu.

Uygulamayi "hukuk disi" olarak nitelendiren belediye calisanlari, yargiya basvurmaya hazirlanirken, belediye baskanlari tarafindan

"1 veya 2 maas tutarindaki zorunlu para kesintisinin 12 ay uzerinden
taksitlendirilebilecegi"

yonunde aciklamalarin uygulamaya yonelik tepkileri azaltmayacagi belirtiliyor.

Bu arada, PKK tarafindan 10 Subat 2007 tarihinde Diyarbakir'da intihar susu verilerek yakilan ve tedavi gordugu Adana'daki Ballica Hastanesi'nde 13 Subat 2007 gunu olen orgut mensubu Murat Kargi'nin olum nedenine iliskin ilginc gelismeler yasaniyor.

Cezaevinden ciktiktan sonra Diyarbakir Buyuksehir Belediyesi'nde calismaya baslayan Murat Kargi'nin intihar eylemini propaganda malzemesi olarak istismar eden PKK propaganda odaklarinca;

"Abdullah Ocalan'in cezaevi kosullari ile Avrupa ulkelerindeki PKK'ya yonelik operasyonlari protesto etmek icin kendisini yaktigi"

yonunde bir aciklama yapilmisti.

Ancak, HAK-PAR tarafindan yapilan arastirma sonucunda, Murat Kargi'nin "Abdullah Ocalan veya PKK" icin degil,

Diyarbakir Buyuksehir Belediyesi'nde yapilan ihale yolsuzluklarindan elde edilen yuklu
miktardaki paralarin belediye hizmetleri yerine, bazi kisilerin sahsi hesaplarina aktarilmasini protesto etmek amaciyla, kendisini yaktigi ortaya cikti.

DTP'de yasanan skandallarin, secimler oncesinde vatandaslarin partiye yonelik tepkilerinin boyutlanmasina neden oluyor.

Hatirlanacagi uzere, gecen ay Tuncer Bakirhan ile birlikte Bruksel'e giden DTP Sur Belediye Baskani Abdullah Demirbas'in, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknas Uca ile Luksemburg Meydani cikisindaki bir barda sabaha kadar eglendikleri ve geceyi birlikte gecirdikleri iddialari, DTP Genel Merkezi ve belediyede sok etkisi yaratmisti.

Bu arada, DTP Baskani Ahmet Turk'un Olaganustu Kongre'deki aciklamalari, kafalarda soru isaretlerine neden oldu.

Bugun bolge halki sadece Kurt konusuna odaklanan bir partiyi yeterli bulmuyor, desteklemiyor. Halk, artik kendi gunluk sorunlariyla ilgilenen, egitim, issizlik, altyapi basta olmak uzere kentin sorunlari icin cozum uretebilen, belli bir kesimin degil gercekten vatandasi kucaklayan bir parti istiyor. Zaten genel sorunlara cozum onerilerinin yetersiz olduklarini bizzat DTP sozculeri kabul ediyorlar ve parti toplantilarinda da dile getiriyorlar.

Uzun yillardir da bolgedeki belediye baskanliklarinin DTP'nin elinde olmasina ve secimlere cok az bir sure kalmasina ragmen halen DTP'nin; issizlik, yoksulluk, saglik, egitim, kentin imari, tore cinayetleri, dis ticaretle ilgili projeleri neler, belli degil.

Cunku DTP, PKK'nin sozculugunu yapmak ve orgut yoneticilerinin talimatlarini yerine getirmekten, "yasal ve siyasi bir parti oldugu" gercegini bugune kadar hep arka plana atti veya atmak zorunda kaldi. Ayni sekilde DTP'li belediye baskanlari da bugune kadar gundeme ya "PKK", ya "Abdullah Ocalan", ya da yolsuzluk, ask skandallari ve yurt disi gezileriyle gundeme geldiler.

Ama bugun PKK ile DTP arasinda ihtilaf, cekisme ve surtusme yasandigi ve iplerin kopma noktasina geldigi gozlerden kacmiyor.

"DTP, Abdullah Ocalan'in İmrali'dan talimatiyla kurulan ve adini bile Ocalan'in koydugu bir siyasi parti degil mi? Oyleyse, DTP ile PKK arasinda nasil bir ihtilaf olabilir ki?"

diye soranlari duyar gibi oluyorum.

Olaganustu Kongre sonrasinda DTP ile PKK'nin soyledikleri, ilk defa birbiriyle ortusmuyor.

PKK, DTP'lilerin secime bagimsiz aday olarak katilmalarina kesinlikle karsi cikiyor ve parti olarak girilmesi yonunde DTP'ne baski yapiyor.

DTP temsilcilerinin egilimi ise, secime bagimsiz aday olarak girip, Meclis'te bagimsiz bir grup kurmak.

Bu, DTP ile PKK arasindaki cok temel bir ayrilik konusu olarak gundemde. Ancak partiye yakin cevrelerde konusulan asil konu; PKK'ya cok yakin duran DTP'nin, PKK'nin iki yildir tekrar baslatip tirmandirdigi siddet eylemleri yuzunden oldukca onemli oranda oy kaybetmesi...

Yolsuzluk, rant kavgasi, liderlik savasi, intihar susu verilerek yakilan insanlar, ask dedikodulari, adam kayirma, rusvet, halkin yerine belli bir grubun vekili olmayi tercih etme, PKK ve Abdullah
Ocalan'in disinda hicbir politika uretememe, cozum uretme yerine sorun cikarma, etnik milliyetcilik, tehdit ve siddet...
Nail Amudi
 
Üst Alt