Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Selamlaşmanin önemi

beyda

New member
Katılım
25 May 2007
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Konum
Kocaeli
4729457eba.gif

"Bir selam ile selamlandığınız zaman siz de ondan daha güzeli ile selamlayın; yahut aynı ile karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını arayandır." [Nisa suresi: 86.ayet]

Selam; karşıdaki insanın Allah'ın rahmetinden feyizlenmesi için bir mü'minin, diğer mü'min kardeşine yapmış olduğu bir duadır. Bu sebeple dinimizde selam vermek çok büyük sünnetlerdendir. Kur'an-ı Kerim'de de bu konuyla alakalı birçok ayet vardır. Mü'minler cennete girerken onların selamlarla karşılacakları belirtilmiş, Allah'ın Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e birçok yerde selam verdiği anlaşılmıştır.

"Ayetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara deki: Size selam olsun" (El-En'am, 6/54.)

"Elçilerimiz (melekler) İbrahim'e müjde getirdiler ve "sana selam olsun" dediler." (Hûd, 11/69)

"Evlere girdiğiniz zaman, Allah tarafından mübarek ve pek güzel bir yaşama dileği olarak kendinize (birbirinize) selam verin. İşte Allah, düşünüp anlayasınız diye size ayetleri böyle açıklar." (Nur suresi: 61)

'Ey inananlar! Evlerinizden başka evlere izin almadan, selam vermeden girmeyiniz. Eğer düşünürseniz bu, sizin için daha iyidir.' (Nur suresi: 27)

Dinimize göre selam vermek "Selamün Aleyküm" veya "Selamün Aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü" demektir. Hanefi mezhebine göre selam vermek büyük bir sünnet olup, selam almak vaciptir. Bir kişi bir zümreye selam vermişse; o zümreden bir kişi selama icabet ederse herkesin üzerinden vacip hükmü kalkmış olur. Ama kimse selamı almaz ise herkes yükümlü olmuş olur.

Günümüzde kullanılan "hayırlı sabahlar", "hayırlı akşamlar", "iyi günler", "iyi akşamlar", "günaydın" veya "tünaydın" gibi deyimler, selam verilenler üzerinde huzur, güven ve esenlik meydana getirebilirse de "İslam'a ait selam"ın yerini tutmadığında açıklık vardır. Belki bu deyimler asıl selamlaşmadan sonra dua ve temenni niteliğinde söylenebilir.

Selamlaşma dil ile olmalıdır. Bu konuda Tirmizi'nin bir rivayetinde Hadis-i Şerifte:

'Yahudi ve Hristiyanlara benzemeyin, çünkü Yahudilerin selamı parmaklarla işarettir, Hristiyanların selamı da avuçlarla işarettir.'
denmiştir.

Selam vermek toplumuzda olduğu gibi sadece bir yere girerken değil, aynı zamanda bir yerden çıkarken de yapılması gereken bir harekettir. Bir yere girerken verilen selamla çıkarken verilen selam arasındaki fark bir Hadis-i Şerif'te şöyle belirtilmiş:

'Biriniz bir meclise gelince selam versin. Kalkmak isteyince de selam versin. Birinci selam ikinciden evla değildir. (ikisi de aynı derecede ehemmiyetlidir.) (Tirmizi)


Selamların en güzeli Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (sallalahü alehi ve sellem)'in üzerine olsun.

Allah; birbirimize verdiğimiz selamları kendi katında makbul olan dualardan eylesin.
Amin.
 

Azra

New member
Katılım
15 Mar 2007
Mesajlar
2,212
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Yaş
36
Konum
istanbul
a.s...amin..

bir yerden ayrılırken selam verileceğini bilmiyordum ve şimdi öğrendim.gerçekten çok güzel bi yazı.

Allah razı olsun.
 

gizemli

New member
Katılım
1 Nis 2007
Mesajlar
652
Tepkime puanı
61
Puanları
0
Yaş
38
Selamların en güzeli Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (sallalahü alehi ve sellem)'in üzerine olsun.

Allah; birbirimize verdiğimiz selamları kendi katında makbul olan dualardan eylesin.
Amin.
Amin kardeşim...
 
Üst Alt