Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Selamlaşma

NUAYMAN

New member
Katılım
1 May 2007
Mesajlar
530
Tepkime puanı
249
Puanları
0
Yaş
51
yeryünde ilk selamlaşma
“Yüce Allah Hz. Âdemi yaratınca ona, “haydi meleklerden şurada oturanların yanlarına git de onlara selam ver ve senin selamını nasıl aldıklarını işit. Çünkü bu, hem senin hem de senden sonra gelecek zürriyetin için selamlaşma örneği olacaktır” dedi. Bunun üzerine hazreti Âdem meleklere “esselamü aleykum = Selam olsun sizlere kazadan beladan selametle kalasınız!” diye selam verdi.
Onlar da “esselamu aleyke ve rahmetullah: Allahın selam ve rahmeti sana da olsun!” diyerek selamlarına “ve rahmetullah”ı katarak karşılık verdiler.” (Buhârî)
EN FAZİLETLİ SELAM
Peygamberimiz, otururken bir zat gelip “esselamü aleykum” diyerek selam verdi. Peygamberimiz selamını alınca oturdu. Peygamberimiz onun hakkında: “On hasene ve sevap kazandı” dedi.
Başka bir zat geldi, “esselamü aleykum ve rahmetullah” diyerek selam verdi. Peygamberimiz selamını alınca o da oturdu.
Peygamberimiz onun hakkında, “yirmi hasene ve sevap kazandı” dedi.
Daha sonra başka bir zat geldi, “esselamü aleykum ve rahmetullahi ve berekatüh” diyerek selam verdi. Peygamberimiz onun da selamını aldı. Adam oturunca Peygamberimiz onun hakkında da “otuz hasene ve sevap kazandı” dedi.
Adamcağız, selam vermeden kalkıp gidince, Peygamberimiz:
“Arkadaşınız ne diye acele etti. Ne diye unuttu? Herhangi biriniz bir meclise girince selam versin. Oturması için kendisine yer açılırsa otursun. Kalkıp gideceği zaman da selam versin” dedi. (M. A. Köksal “Medine Devri c. 2)
EVE GİRENLERİN SELAMI
Rasulullah sallallahu aleyhi ve selem bana: “Yavrucuğum! “Kendi ailenin yanına girdiğinde onlara selam ver ki sana ve ev halkına bereket olsun” buyurdu. (Tirmizî)
Ayet-i kerimede de:
“Evlere girdiğiniz zaman, Allah tarafından mübarek ve güzel bir hayat temennisi olarak kendinize (ve orada bulunanlara) selam veriniz!” (Nur 61) buyrulmaktadır.
Hatta bu ayete göre evde kimse olmasa bile eve giren şahsın kendi kendine selam vermesi gerekmektedir. Böyle bir durumda verilecek selam da, “esselamu aleyna ve ala ibadillahissalihin” şeklinde olacaktır.
Çocuklara da selam verilmelidir. Peygamber Efendimizin çocuklara selam verdiği ve bunu ihmal etmediği sahabeden gelen rivayetler arasındadır. Mesela çok küçük yaşlardan itibaren uzun bir süre Efendimizin hizmetinde bulunan Enes radıyallahu anh, çocuklara rastladığı zaman onlara selam verir ve “Rasulullah böyle yapardı” derdi. (Buhârî)
KADINLARA SELAM
Yabancı ve genç kadınlara selam verilmez. Çünkü onlarla konuşmakta şeytanın vesvesesiyle ya da gözlerin hain bakışı sebebiyle fitne olma korkusu vardır. Zira Allah Teâlâ ayet-i celilede şöyle buyuruyor:
“Allah gözlerin hain bakışını bilir.” (Mümin 19)
Nikâh düşmeyen mahremlerine ve yaşlı kadınlara selam vermek güzel bir davranıştır. Zamanımızda kadın ve erkeklerin aynı dairede veya bir odada kaldıkları bir vakıadır. Beraberlikleri esnasında zaten konuşuyorlar. Böyle olunca, yanlış anlaşılma veya herhangi bir fitne korkusu olmadığında kadının erkeğe erkeğin kadına selam vermesi mümkündür. Nitekim Peygamber Efendimiz mescitte oturmakta olan bir grup kadını selamlamış. (Tirmizî) Ayrıca amcasının kızı Ümmühani de Rasulullah’a selam vermiştir. (Müslim)

Selamda sünnet şöyledir:
Rütbe ve nimeti çok olan önce selam verir.
Büyük küçüğe,
Bir araç üstündeki yerdekine,
Yürüyen durana,
Ayakta olan oturana,
Az olan çok olana,
Âmir memura,
Hoca talebesine,
Baba oğluna,
Ana kızına önce selam verir.
Bir odaya girildiğinde ise, rütbe, büyüklük küçüklük düşünülmez. Odaya giren, odadakine selam verir. Yani, küçük, büyüğe; memur, âmire; talebe, hocasına; oğlu babasına selam verir.
Telefonda ise, telefon eden selam verir. Mektupta da mektubu yazan selam verir..............alıntı
 

firdevs

New member
Katılım
2 Mar 2007
Mesajlar
251
Tepkime puanı
5
Puanları
0
Yaş
48
ALLAH (C.C) razı olsun.


-Ebû Ümâme radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“İnsanların Allah katında en makbulü ve O’na en yakın olanı, önce selâm verendir.”
 
Üst Alt