Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Sahabe-i Kiram'in Rasulullah'in (s) Sünnetine Verdiği önem

  • Konbuyu başlatan ahdevefa
  • Başlangıç tarihi
A

ahdevefa

Guest
Esselamü aleyküm

-Rasulullah (s) parmağına altın yüzük takınca taktılar, çıkarınca çıkardılar...

İbni Ömer şöyle rivayet etti:

"Rasulullah parmağına altın bir yüzük taktı. Bunu üzerine halkın tümü altın yüzük takmaya başladı. Olay üzerine Rasulullah (s) "Bunu hiç bir zaman takmıyacağım" dedi. Bundan sonra da halk yüzüklerini çıkardı.

-Sizi ayakkabılarınız çıkarmaya zorlayan nedir?

Ebu Said El -Hudri (ra) şöyle rivayet etti:

"Rasulullah (s), sahabeleriyle namaz kılacağı bir sırada, ayakkabılarını çıkararak sol tarafına koydu. Topluluk bunu görünce onlar da ayakkabılarını çıkardılar. Namaz bitiminde Rasulullah (s):

-"Sizi ayakkabılarınızı çıkarmaya zorlayan nedir?" diye sorduğunda "Sizin öyle yaptığınızı gördük" diye karşılık verdiler. Rasulullah bunu üzerine:"Cebaril ayakkabılarımda pislik olduğunu söyledi bana" buyurdu.

-Rasulullah (s)'in sohbetini kaçırmamak için nöbetleşiyorlardı....

Ömer (ra) şöyle rivayet ediyor:

"Ben ve Muhacirlerden bir komşumla Beni Umeyyede bin Zeyd'teydik. Rasulullah'ın sohbetlerine katılma konusunda nöbetleşiyorduk. Bir gün o, bir gün ben gidiyorduk. Ben katıldığımda, o günün haberlerini kendisine bildiriyordum, o katıldığında kendisi bu kez anlatıyordu bana." (Buhari)

-Söylendikten sonra nasıl sürer evlilik? Deyince hanımından ayrılıyor....

Ukbe b. Haris şöyle rivayet ediyor:

"Bir kadın (sahabelerden birine) kendisini ve hanımını emzirdiğini söyledi. Adam şaşkınlığından hemen Mekke'den Medine'ye gitti. Rasulullah'a, süt kardeşi olduğunu bilmeden bir kadınla evlendikten sonra kendilerine süt kardeş oldukarını belirtildiği takdirde, Allah'ın hükmünün ne olacağını sordu.

Rasulullah (s) şöyle karşılık verdi: "Söylendikten sonra nasıl sürer evlilik?" bunun üzerine hanımını belirlenmiş bir zaman içerisinde boşadı. Kadında başkasıyla evlendi. (Buhari)

-Rasulullah (s) kurbanını kesip, traş olunca onlarda aynısını yaptılar....

Rasulullah (s) antlaşmayı yazma işini bitirdikten sonra sahabelere ihramlarını çıkarıp Medine'ye dönmeleri için:
"Kalkınız, Kurbanlarınızı kesiniz sonra traş olunuz." diye emrettiyse de hiç kimse kalkmadı. Kimse kalkmayınca Ümmü Seleme (ra)'in yanına girdi ve durumu anlattı. Ümmü Seleme:
"Ya Rasulallah! Bunu gerçekten istiyor musun? O zaman kendin çık kurbanını kesip berberini traş için çapırıncaya kadar kimseyle konuşma dedi. Rasulullah da (s) çıktı. Bunları yapıncaya kadar kimseyle konuşmadı. Müslümanlar Rasulullah'ın yaptığını görünce şaşkınlıkları gitti. Ve emrine karşı gelmenin tehlikesini hissettiler, hemen kalkıp kurbanlarını kestiler ve birbirlerini traş ettiler. O kadar üzülmüşlerdi ki neredeyse traş ederken birbirlerini öldürecekleri.

 
A

ahdevefa

Guest
-Rükuda iken Ka'beye yöneldiler...

İbn-i Ömer (ra)'den rivayeten şöyle demiştir: "İnsanlar sabah namazını Kuba mescidinde kılarken pnlara birisi gelerek şöyle dedi: "Bu gece Rasulullah'a, Kur'an-ı Kerim indirildi. Ve Ka'be'ye yönelmesi emrolundu. Sizde Ka'be'ye yönelin" namazların yönleri Şam'a doğruydu, hemen Ka'be'ye döndüler." (Buhari)

Diğer bir rivayete göre:

"Rüku da iken Ka'be'ye yöneldiler." (Buhari)

-Peygamber (s)'in lanet ettiği kimseye niçin lanet etmiyecek mişim??

İbn-i Mes'ud (r)'den rivayet edildiğine göre kendisi, "Dövme yapan, yaptıran, yüzünün tüylerini yolan, güzel görünsün diye dişlerini seyrekleştiren, Allah'ın yarattığını bozan kadınlara Allah lanet etsin" demişti. Bir kadının İbn-i Mes'ud'u aşırı gitmekle suçlaması üzerine bu defa: "Peygamber'in lanet ettiği kimseye niçin lanet etmiyecek mişim? Peygamberi izlemek Allah'ın kitabında emredilmiştir. Allah Teala; "Peygamber size ne verirse onu alın, sizi nehyettiğinden de uzak durun! (Haşr_7) buyurdu demiştir.
(Buhari-Müslim-Ebu Davud-Tirmizi-Nesai-İbn Mace)

Rasulullah (s)'ın hadisini duyunca geri döndü...

Hz. Ömer Şam'a gitmek için karar verdi. Fakat sonra Şam'da veba salgını olduğunu öğrendi. Gitmek veya gitmemek hususunda muhacirlerle istişare edince, istişare ettiği kimseler gitmek veya gitmemek hususunda ihitlfa düştüler. Ta ki Abdurrahman İbn Avf, Rasulullah'tan işittiği şu hadisi söyleyene kadar:
"Bir yerde veba olduğunu işittiğinizde oraya gitmeyiniz. Bir yerde veba ortaya çıkar, sizde orda bulunursanız, hastalıktan kaçarak oradan dışarı çıkmayınız." Bunun üzerine Hz. Ömer gitmekten vazgeçti. (Buhari-Müslim)

 

basbas

New member
Katılım
8 Eyl 2006
Mesajlar
234
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
42
Allah razı olsun inşAllah bunuda taklit diye yorumlamazlar...
 
A

ahdevefa

Guest
cümlemizden..inşaallah yanlış anlamaya mahal vermeyiz..
 
Üst Alt