Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Şâfiye (şifa Verici)

Ebu Zerr

New member
Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
866
Tepkime puanı
40
Puanları
0
Yaş
45
Konum
Ankara
ŞÂFİYE (ŞİFA VERİCİ)

Fatiha-i Şerifeye “Suretü’ş-Şifa” ve “Şâfiye” (Şifa verici) ismi de verilmiştir.

Abdü’l-Melik İbn-i Umeyr (ra)’den rivayet edildiğine göre, Efendimiz (sav) “Fatihatü’l-Kitapta her derde şifa vardır” buyurmuştur. (Darimî)

İbn-i Abbas (ra): “Hasta olduğun veya (bir yerinden) şikayetlendiğin zaman Esas’a (Fatiha) sarıl.” buyurmuştur. (Tefsir-i Kurtubî)

Ebu Saidi’l Hudri (ra)’nin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

Resulullah (sav) bizi otuz atlıdan müteşekkil bir müfreze olarak gönderdi, Araplardan bir kavmin yanına konduk ve bizi misafir etmelerini istedik. Onlar misafir etmeyi kabul etmediler. Sonra onların efendileri (reisleri) ısırıldı. Yani onu akrep soktu, hemen bize gelerek: “İçinizde akrep sokmasını okuyup iyi edecek bir kimse var mı?” dediler. Bende: “Evet ben varım, ancak otuz koyun almadan bu işi yapmam” dedim. Onlarda: “Biz size otuz koyun veririz.” Dediler. Ben de ona yedi kere Fatiha okudum.¹ Hemen iyileşti. Koyunları aldık fakat içimize bir şüphe geldi onun için koyunlara hiç dokunmadan Efendimiz (sav)’e geldik ve hadiseyi aynen kendisine anlattık. Bunu üzerine, “Sen onun (fatiha’nın) bu kadar etkili bir dua olduğunu nasıl bilebildin? O koyunları bölüşün sizinle beraber bana da bir hisse ayırın” buyurdu. (İbn Mace, Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi)

Haric İbn-i Salt Et-Temîmî (ra) amcasının şöyle anlattığını rivayet etti: Bir kere efendimiz (sav)’e uğradım. Yanından ayrıldıktan sonra bir kavme rastladım, aralarında zincire bağlı zır deli bir adam vardı. Onun yakınları bana: “Yanında şu deliyi tedavi edecek bir ilacın var mı? Zira sizin sahibiniz (Peygamberiniz) muhakkak bir hayır getirmiştir.” dediler. Bende o hastaya üç gün fatiha okudum, sabah akşam olmak üzere her gün iki kere okuyordum (okurken biriken) tükürüğümü yutmayıp topluyor üfleyerek ona saçıyordum.² Hasta iyileşince bana yüz koyun verdiler, bende hemen efendimize dönerek bu meseleyi anlattım. Bunun üzerine Efendimiz (sav) :” (Aldığı koyunları) Ye! Yemin ederim ki, yanlış şeyler okuyup karşılığında aldıklarını yiyenler var. Sen ise doğru okuyup yedin.” buyurdu. (Ebu Davud, Ahmed)

Ebu Süleyman (ra)’ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Resulullah (sav)’ın ashabı bir muharebelerinde saralı bir adama rastladılar, içlerinden biri onun kulağına Fatiha-yı şerife okur okumaz adam hemen iyileşti. Bunun üzerine Efendimiz (sav): “Fatiha her derde devadır.” buyurdu. (El-Müttekî, Kenzu’l-Ummal)

Ebu’d-Derda (ra)’dan rivayete göre Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: “Fatiha-i Şerife, Kur’an’dan hiçbir şeyin kifayet edemeyeceği şeylere kâfi gelir (hiçbir surenin göremeyeceği işi görür)…” (Ebu Nuaym, Deylemi)

Atâ (ra)’nın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Bir hacetinin (ihtiyacının) meydana gelmesini istersen, Fatiha-i Şerifeyi sonuna kadar oku, inşallah hacetin görülür. (istediğin yerine getirilir).” (Suyuti, Dürrü’l-Mensur)

Kaynek: Ruhul Furkan Tefisri, Cilt.1, s.63-66


¹Seb’u’l-Mesanî (namazın her rekatında tekrar edilen yedi ayet). “Andolsun ki, sana daima tekrarlanan yedi âyetli (Fâtiha’yı) ve Kur’an-ı Azîm'i verdik. (Hicr 87)
²Üflemek ile de yetinilebilir. Tükürüğü üflemek ehil tarafından yapılmalıdır. Tükürük ile bazı hastalıkların bulaşıcı olduğu malumdur…
 
Üst Alt