Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Peygamber (s.a.s.) Efendimizin Zamanında Erkeklerin Saçları Neden Uzundu?

yilmaz

New member
Katılım
20 May 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Selamun aleykum kardeslerim
İnternette Peygamber (s.a.s.) Efendimizin Zamanında Erkeklerin Saçları Neden Uzundu diye araştırdım ama bu konu ile ilgili hiç bir bilgi bulamadım ve bu foruma ulaştım. Öncelikle Bu forumu kuran kardeşlerimizin ellerine sağlık insanları dinimizle biliçlendirmek için çok güzel şey.

Arkadaşlarımızla muhabbet ederken Peygamber (s.a.s.) Efendimizin Zamanında Erkeklerin Saçları Neden Uzundu konusu açıldı ve arkadaşlarımın hepsi farklı farklı bilgiler verdi. bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdiden Bilginize Ve Elinize Sağlık Teşekkür Ederim.
 

alptraum

New member
Katılım
1 Ocak 2005
Mesajlar
2,908
Tepkime puanı
166
Puanları
0
Yaş
39
Konum
Aþk`dan
Web sitesi
www.muhakeme.net
Hz. Peygamber, (s.a.s.) bazı meşguliyetleri sebebiyle bazen saçlarını kesememiş, onlar da uzamış, hattâ omuzlarına bile değmiştir. Ancak, kestiği zaman kulaklarının yarısında görülmüştür. Bu zaman zarfında her râvi uzayan saçlarından kendi gördüğünü anlatmıştır. Bu sebeple de farklı rivayetler ortaya çıkmıştır.eş-Şevkânî, Neylü'l-Evtâr, I, 145-146.
 

kemi

New member
Katılım
28 Ağu 2007
Mesajlar
149
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
***Cevap***

***Cevap***

Rasûlullah (s.a.v.)’in görünüşü ve şekli

Berâ (r.a.)’dan rivâyet edilmiştir dedi ki: “Kırmızı elbise içerisinde saçları omuzlarına kadar dökülen kimseler arasında Rasûlullah (s.a.v.)’den daha güzel birini görmedim; saçları iki omuzları arasına dökülmüştü. Omuzları arası genişti boyu da ne uzun ne de kısa idi.” (Buhârî, Menakıb: 27; Müslim, Fedail: 17)
ž Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.



Ebû İshâk (r.a.)’tan rivâyete göre: “Adamın biri, Berâ’ya, Rasûlullah (s.a.v.)’in yüzü kılıç gibi beyaz mıydı?” diye sordu. Berâ: “Hayır! Ay gibi parlaktı” dedi. (Buhârî, Menakıb: 27; Dârimî, Mukaddime: 17)
ž Tirmizî: Bu hadis hasendir.


Ali (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.)’in boyu ne uzun ne de kısa idi, avuçları ve ayakları dolgundu, başı irice idi, mafsalları büyükçe idi, göğsünden göbeğine kadar bir kıl çizgi şeklinde uzardı. Yürüdüğü vakit yokuştan iniyormuş gibi öne eğilerek yürürdü. O’ndan önce ve O’ndan sonra O’nun bir benzerini görmedim.” (Müsned: 706)
ž Tirmizî: Bu hadis sahihtir.
Sûfyân b. Vekî, babası Vekî’ vasıtasıyla Mes’ûdî’den aynı senedle bu hadisin bir benzerini rivâyet etmiştir.
Ø Rasûlullah (s.a.v.) in konuşması

Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.) sözü sizin gibi hızlı hızlı söylemezdi. Fakat o açıklayarak ve yavaş yavaş konuşurdu ki yanında olan kimse onu ezberlerdi.” (Buhârî, Menakıb: 27; Müslim, Fedail-üs Sahabe: 27)


Enes b. Mâlik (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.) konuştuğu bir kelimeyi üç sefer tekrar ederdi ki dinleyen daha kolay anlasın diye.” (Buhârî, İlim: 27)

Ø Peygamberimiz (s.a.v.)’in peygamberlik mührü nasıldı?

Ebû Sâib (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Teyzem beni Peygamber (s.a.v)’e götürdü ve Ey Allah’ın Rasûlü! kız kardeşimin çocuğu sancılandı” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.): “Başımı sıvazladı ve bana bereket duâsı okudu. Sonra Rasûlullah (s.a.v.) abdest aldı ben onun abdest suyunun artığından içtim ve Rasûlullah (s.a.v.)’in arkasına dikildim; iki küreği arasındaki Peygamberlik mührüne baktım, keklik yumurtası büyüklüğündeydi.” (Buhârî, Vudu’: 27; Müslim, Fedail: 17)

Ø Rasûlullah (s.a.v.) sürmeli miydi?

Câbir b. Semure (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.)’in baldır ve bacakları çok düzgün olup sadece tebessüm şekliyle gülerdi, kendisine baktığımda sürmeli derdim halbuki sürme çekmiş değildi.” (Müsned: 20012)

Yine Câbir b. Semure (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.), geniş ağızlı, gözünün beyazı kızılımtırak ayakları da düztaban değildi. Şu’be diyor ki: Simak’e “Daliul fem” ne demektir? Diye sordum. “Geniş ağızlı” diye cevap verdi. “Eşkelün ayn” ne demektir? Dedim. “Göz yarığı geniş olan” demektir, dedi. (Simak’in bu konuda yanıldığı doğrusunun gözünün akının kızılım tırak olduğudur.) “Menhûşül akıb” ne demektir? Dedim. “Eti az olan ökçe” dedi. (Müslim, Fedail: 17)
ž Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.

Ø Rasûlullah (s.a.v.)’in yaşı ve ömrü ne kadardır?

İbn Abbâs (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.), Mekke’de on üç sene kaldı kendisine vahiy geldi. Altmış üç yaşında da vefat etti.” (Buhârî, Menakıb: 27; Müslim, Fedail: 17)

Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Peygamber (s.a.v), altmış üç yaşında vefat etti.” (Buhârî, Menakıb: 27; Müslim, Fedail: 17)




 

yilmaz

New member
Katılım
20 May 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Ellerinize sağlık kardeşlerim Alptraun'un ve diğer kardeşimin yorumuda güzel tabii arkadaşlarımın arasında bir kişi Alptraun un yorumu şeklinde olmuştu ama buna benzer farklı farklı yorumlar yapıldı mesela bir hırıstiyan kimsenin elleri müslüman birisinin başı tenine değmesin diye saçlarını uzattıkları söylendiği oldu. Tabiiki dinimizde herşeyin güzel bir nedeni vardır.

Yorumlarınız için teşekkür ederim.
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,132
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
İnsanlık tarihinde, toplumların kültürel seyri içinde, gerek saç, sakal, bıyık ve de gerekse giyim kuşam, insanların farklı coğrafyalarda ve bulundukları toplum içinde hem ihtiyacı hemde statüsel tarzı olmuştur.

Bunun en belirgin örnekleri Osmanlı Kültüründe görülür.

Peygamber Efendimiz (sav) zamanında da yaşanılan coğrafyanın kültürü gereği uzun saç ve sakal tarzı vardı. İnsanlar da genel olarak bu tarza riayet ederlerdi. Bu gün olduğu gibi o günlerde de farklı, ekstrem tarzda olanlar da vardı. Tabii ki hem giyim kuşam ve hem de saç sakal; hem statüsel hemde dinsel sebeplerle nüanslar taşıyabiliyordu.

O dönem insanlarının çoğunluğunda bu kültürel miras gereği uzun saç vardı. Ancak Peygamber Efendimiz (sav) İslamiyetle şereflendikten itibaren, Müslümanları, diğer din mensuplarından, hem itidalli ve şerefli hemde farklı kılmak adına, onlara benzememek adına ve Allah'ın emrettiği surete uymak adına bir çok konuda farklılaştırmıştır. Bu gün hadislerden anladığımız üzere O bazen uzun, bazen kısa saç taşımıştır. Ashabı da buna uymuştur. Ama o dönemlerin uzun saç mevzuu aslen o coğrafyanın kültürü ile alakalıdır.
 

KaYnUkA

New member
Katılım
28 Eyl 2007
Mesajlar
147
Tepkime puanı
5
Puanları
0
Yaş
37
peygamberımız s.a.v saclarını kulak memesıyle omus arasına gelene kadar uzatırmıs...
ama bır gayrımuslumun uzattıgını gordumu ketırımıs....
yaa tam uzatırmıs yada kazıtırmıs mubarek saclarını...
ben boyle bılıyorum....:rolleyes::);)
 
Üst Alt