Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Papağan

radikal

New member
Katılım
10 Şub 2007
Mesajlar
2,635
Tepkime puanı
1,763
Puanları
0
Yaş
50
Konum
Gönül aleminden
Papağan, Psittaciformes takımındaki Psittacidae ailesindeki kuşlar için kullanılan genel bir isimdir. Bu tropikal kuşların çok renkli tüyleri, aşağı doğru kıvrılan kendine özgü gagaları vardır. Papağanların bir başka ayırt edici özelliği de iki tanesi öne, iki tanesi arkaya doğru dört parmaktan oluşan pullu ayaklarının olmasıdır. Bunlara ek olarak tüm papağanlarda, üst gaganın kafatasına bağlandığı yerde, etli ve genellikle renkli bir yapı vardır.

papagan_1.jpg

Papağanlar üç gruba ayrılmıştır: fırça uçlu dillerini kullanarak, genellikle polen ve nektarla (meyve özsuyuyla) beslenen “loriket”ler; başlarının üzerinde, dikilebilen tepeliği, kısa ve tombul dili olan “kakatu”lar ve kaşık uçlu, etli bir dile sahip olan “parakit”ler.
Aslında tüm bu saydıklarımız, Psittacidae ailesinin alt-aileleridir. Loriketler Loriinae, kakatular Cacatuinae, parakitler de Psittacinae alt-ailesine ait türlerdir.
Papağanlar 8 cm büyüklüğündeki pigme papağandan, 1 m büyüklüğündeki Hyacinth makavına, çok çeşitli büyüklüklerde olabilirler. Genellikle erkek, dişiden daha büyüktür. Papağanlar çok renkli hayvanlardır ve bazı istisnalar dışında hem erkek hem de dişi çok renkli olma özelliğindedir.

papagan_2.jpg

Dünya üzerinde 360’tan fazla papağan türü vardır. Bu türlerin çoğu, Güney Yarımküre’de tropikal bölgelerde yaşamaktadır. Afganistan’da yaşayan bazı parakit türleri gibi, kimi papağanların daha ılıman kuşaklarda yaşadıkları da bilinmektedir.

Papağanlar genellikle göçebe değildir. Fakat kurak bölgelerde yaşayan bazı papağan türleri, yağmurları izleyerek göç ederler. Adalarda yaşayan kimi papağan türleri de başka adalara ya da anakaralara göç edebilirler; fakat bunlar genellikle oldukça kısa mesafelerdir.
Papağanların çoğu meyve, çiçek ve tohumlarla beslendikleri için ağaç tepelerinde yaşarlar. Fakat üç papağan türü yerde yaşamaya uyum sağlamıştır. Bunlar Yeni Zellanda’da yaşayan kakapo ve Avustralya’da yaşayan yer papağanıyla gece papağanıdır. Bunlara ek olarak dağlık alanları ve deniz kenarını tercih eden türler de vardır.

Çoğu papağan türü “tek eşli”dir (monogami) ve hayat boyu bir eşe sadık olarak yaşar. Bazı papağanların 50 sene yaşayabildikleri düşünülürse oldukça sadık hayvanlar olduklarını söyleyebiliriz. Tek eşliliği tercih etmeyen bazı papağan türleri de vardır (poligami). Bunlar Yeni Zellanda’da yaşayan kea ve kakapodur.

Bildiğimiz gibi papağanlar sesleri taklit konusunda çok yeteneklidir. Afrika’da yaşayan bir tür olan Psittacus erithacus tam 800 kelimelik bir dağarcığa sahip olabilir.
Ne yazık ki papağanların özellikle insan sesini taklit yeteneği, oyuncu olmaları ve renkli tüyleri onları popüler ev hayvanları haline getirmiştir. Bu durum günümüzde milyonlarda dolarlık bir iş alanı haline gelmiştir. Çevremizdeki mağazalarda satıldığını gördüğümüz papağanların çoğu doğal ortamlarından koparılmaktadır. Bu yüzden birçok türün devamlılığı tehlikeye atılmaktadır. Papağanlar bunun dışında, diğer tüm tropikal yağmur ormanı sakinleri gibi, yaşam alanlarının tarım ve şehirleşme amacıyla yok ediliyor olmasından dolayı da zarar görmektedir.

Muhabbet kuşu da (Melopsittacus undulatus) bir papağan türüdür. Fakat doğal türler sadece yeşil renktedir. Bu kuşların satışa sunuldukları yerlerde gördüğümüz farklı renklerdeki bireyleri, yapay seçilim yoluyla üretilmiş doğal olmayan türlerdir.

(Alıntı) B. Duygu Özpolat
 

sanem

New member
Katılım
15 Mar 2008
Mesajlar
26
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
43
Yazı güzel de Genel islam konularıyla arasındaki bağlantıyı kuramadım.
 

radikal

New member
Katılım
10 Şub 2007
Mesajlar
2,635
Tepkime puanı
1,763
Puanları
0
Yaş
50
Konum
Gönül aleminden
Siz; yenisiniz galiba ;) Biraz vakit geçirince anlarsınız, acele etmeyiniz. Konu dışı olması gereken bir konunun "Genel İslam Konular" bölümünde neden yer aldığını zamanla anlarsınız kardeşim.
Biraz gezin, güzel forumdur, hoşça ve çok güzel vakit geçireceğinize eminim.
 

sanem

New member
Katılım
15 Mar 2008
Mesajlar
26
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
43
Peki , öyle olsun kardeşim.
 

ayyþe

New member
Katılım
9 Haz 2007
Mesajlar
448
Tepkime puanı
7
Puanları
0
Yaş
35
Konum
bilmem...bir garip halden...
ben yeni değilim ama bende bi bağlantı kuramadım:).yani ima edilebilir bazı şeyler ama bu noktadada bir sürü alt başlık çıkar:/.vesselam nedir bu yazının buraya asılmasının hikmeti radikalislam abi:)
bu arada şunuda belirteyim gerçekten bilgilendirici bi paylaşım.emeğinize sağlık...
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,132
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Şimdi bu yazıda selametlik radikal kardeşim demek istedi ki... Eeee, ... Ya da neyse, evet, demek istediğini, "dedikleri"nin anlamaya çalışması, daha doğru olacak gibi.
Eline sağlık radikal
.
 

radikal

New member
Katılım
10 Şub 2007
Mesajlar
2,635
Tepkime puanı
1,763
Puanları
0
Yaş
50
Konum
Gönül aleminden
Afrika Gri Papağanı - Jako - African Gray Parrot


ANAVATANI :

Afrika Gri papağanı yada diğer adı ile Jako olarakbilenen Afrika kökenli bu papağan türünün iki alt
grubu vardır.

1- Kongo Afrika Gri Papağanı en çok bilinen türüdür.
2- Timneh Afrika Gri Papağanı en az bilinen türüdür.

Timneh Afrika Gri papağanı Liberya ve Fildişi Sahillerinin küçük bir bölgesinden gelmektedir.
Diğer türüne göre daha küçük ve daha koyu renktedir. Kuyruğu kestane rengindedir.
Kongo Afrika Gri papağanı ise daha iri ve kırmızı renkte kuyruk tüylerine sahiptir.



YAŞADIĞI BÖLGE :

Düz arazide bulunan yağmur ormanları, kayralar, geniş çayırlar. Doğal ortamları
Afrika'nın orta kısımları ve batısıdır.
ÖMRÜ :
Bakım, beslenme ve yaşam koşullarına bağlı olarak ortalama 50 - 65 yıl arasında
yaşamaktadır.
BESLENME :

Beslenmeleri; küçük sulu ve taneli meyveler, tohum, çeşitli kabuklu yemişler ve meyveler.
GENEL BİLGİ :

Ortalama boyları 33 - 41 cm civarındadır. Kanat açıklığı 42 - 52 cm arasındadır.
Ağırlıkları 450 - 550 gr civarında değişir.
İri bir papağan olmasına karşın kısa bir kuyruğa sahiptir.Genel olarak vücudu gri renkli tüylerle kaplıdır.
Sadece göz çevresi beyaz ve kuyruk kısmı kırmızı tüylere
sahiptir. Gagası kıvrık ve koyu gri renktedir.
Görünüşlerinden cinsiyet ayırımı yapma olanağı yoktur. Bunuöğrenmek için kan örneği alınarak DNA cinsiyet testiyapılması gerekmektedir.
3 ile 5 arasında yumurta verir. 30 gün kuluçka süresi vardır.Erkek olan dişisini bu zaman süresince besler. Papağan yavruları yumurtadan çıktıktan sonra erkek ve dişi kuşbirlikte yavrularını beslerler.

İnsanlar ile olan ilişkileri çok sıcaktır. Onlara sevgi gösterenkişiye karşın yakın bir bağları olur. Kesin olmamakla birliktepapağanların insanlara olan ilgisi yada yakınlık tercihi,
özellikle karşı cinsten biri ile daha fazla olduğu yönündedir.
Bilinen papağan türleri arasında en çok konuşkan papağantürüdür. Konuşkanlığı dışında oldukça akıllı ve hassas biryapısı vardır. Çok eski tarihlerden günümüze kadar haklarında yazılı belgeler bulunan çok popüler bir kuş türüdür. Yüzlerce kelime öğrenebilir ve çevresinde duyduğu bir çok sesi kolayca taklit edebilir.

Seçtikleri eşi ile ömür boyu yaşarlar. Doğada kalabalık birsürü şeklinde bulunurlar.
Sahibinin kendisi ile ilgilenmesi çok önemlidir. Bunun eksikliğini hissettiği zaman tüylerini yolma şeklinde birtepki verir. Tüy yolma karakteristik özelliği Afrika Gri papağanında sık görülür. İlgisizlik, can sıkıntısı,
çevre şartları (havanın kuru olması, ortamda sigara içilmesi v.b.), beslenme dengesizliği gibi nedenlersayılabilir.
 

radikal

New member
Katılım
10 Şub 2007
Mesajlar
2,635
Tepkime puanı
1,763
Puanları
0
Yaş
50
Konum
Gönül aleminden
MACAW


ANAVATANI :


Meksika, Orta ve Güney
Amerika.


YAŞADIĞI BÖLGE

Yağmur ormanları,
nehir boyunca uzanan
ormanlık alan,
ağaçlarla kaplı yeşil
alanlar.

ÖMRÜ :

Küçük türdeki Macawların
ömrü ortalama 20-25 yıl
arasındadır.


Büyük boylarda bu süre
60-80 yıl arasındadır.


Bakım, beslenme ve
yaşam ortamlarına bağlı
olarak 100 yılı aşkın bir
sürede yaşaması olasıdır.



BESLENME :


Çeşitli olgun yada ham meyveler, kabuklu yemişler ve
tohumlar, çiçekler, yapraklar, bitkilerin gövdeleri ve
protein kaynağı olan böcekler ve salyangozlar.


Bazı türleri çam ağaçlarındaki sert kabuklu yemişleri
yemek konusunda uzmanlaşmıştır.


GENEL BİLGİ :


Ara (Macaw), papağan ailesinin bir üyesidir. Büyük,
güçlü ve kavisli bir gagaya sahiptirler. Güçlü, çevik pençelerini bir el gibi kullanarak cisimleri yakalar.
Çok yüksek ses ile bağırıp çığlık atma özelliği vardır. Çok çarpıcı renklerde tüyleri sahiptir. Çift olarak, aile grupları şeklinde yada sayıları 10-30 civarında sürüler halinde yaşarlar.


Gün doğumundan önce uyanıp tüylerinin bakımını yaparlar ve diğer macawlarla haberleşerek bir grup oluşturarak beslenmeye çıkarlar. Oldukça uzak mesafelere kadar uçarak seyahat edebilirler. Meyve ağaçlarının üst kısımlarındaki olgun meyveleri yerler. Öğlene kadar bu beslenmeleri devam eder.Daha sonra tekrar tüy bakımı ve aralarında sohbet başlar. Öğleden sonra başlayan ikinci beslenme zamanı gün batımına kadar sürer ve tekrar grup halinde tüneklerine dönerler.


Birbirlerine seslenerek kim nerede yerlerini tespit ederler. Oturum düzenleri günden güne değişebilir. Zaman zaman birbirleri ile bağrışıp kavga etseller bile nadiren birbirlerine zarar verirler.


Büyük boydaki bir macaw cinsi papağanın boyu ve kanat uzunlukları 100 cm. nin üzerine çıkmaktadır. Macaw, adını "Macaw Palm" Macaw Palmiyesi denen ve kalın kabuklu yemişleri olan bu ağaçtan beslenmeleri sonucunda bu ismi almıştır.





Macawlar oldukça oyuncu, meraklı ve insan sesini çok iyi taklit edebilme özelliklerine sahiptir. Macawlar çoğunlukla tek eşlidir ve hayatları boyunca bu bağlıklarını sürdürürler.








KAYNAK :


San Diego Hayvanat Bahçesi
 

radikal

New member
Katılım
10 Şub 2007
Mesajlar
2,635
Tepkime puanı
1,763
Puanları
0
Yaş
50
Konum
Gönül aleminden
Yazı güzel de Genel islam konularıyla arasındaki bağlantıyı kuramadım.

ben yeni değilim ama bende bi bağlantı kuramadım:).yani ima edilebilir bazı şeyler ama bu noktadada bir sürü alt başlık çıkar:/.vesselam nedir bu yazının buraya asılmasının hikmeti radikalislam abi:)
bu arada şunuda belirteyim gerçekten bilgilendirici bi paylaşım.emeğinize sağlık...

Şimdi bu yazıda selametlik radikal kardeşim demek istedi ki... Eeee, ... Ya da neyse, evet, demek istediğini, "dedikleri"nin anlamaya çalışması, daha doğru olacak gibi.
Eline sağlık radikal.

Saygıdeğer kardeşlerim;

Elbette yukarıdaki yorumlarınız ile konunun yer aldığı bölüm hakkında bir bağlam kuramadığınızı belirtmiştiniz. Malumunuz, her gün bu sayfalarda fikir yönü ile bir çok görüşler yazılıyor, çiziliyor, okunuyor. Fakat; özellikle bazı arkadaşlarımız; bir çok defa, çok sert tartışmalar ile, açılan konunun dahi kilitlenme aşamasına varan yazıları yeniden, yeniden ısıtıp önümüze getirmesinin mantıklı bir nedenini çok düşündüm, işin içinden çıkamadım.

Moderatörlere gıcığı var desem; moderatör arkadaşlarımız görevini yaptığı için silme işlemleri artık rutin görevleri haline geldi. Sadece delete tuşları aşınmıştır olsa olsa.:rolleyes:

Ehli sünnet itikadında amel eden, daha yeni bilgilenen forum okuyucularını hedef alıyor desem; acemi, yolun başında olan kardeşlerimizin, o konulara yazılan reddiyeleri de okuyacağı için mantık süzgeçlerinde ciddi bir sıkıntı oluşturmaz diye düşünüyorum.

Ego tatmini diye görsem; adam ciddi ciddi ayetler asıyor, ayetleri bu kadar diline dolayan insanın bu kadar boş işlere ayetleri alet etmiyeceğine inanıyorum, en azından inanmak istiyorum.

Geriye kala kala tek şey kalıyor: Papağanlık! Evet! maalesef! Yukarıda tür ve cins çeşitlerini okuyup bilgilendiğimiz bu papağanların ortak bir noktaları var; taklitçilik! Bizleri bir yazımız sebebi ile mukallit olarak değerlendiren sevgili kardeşlerimizin bazıları gücenmesin, alınmasın ama geriye başka bir anlam kalmıyor. Bu güne kadar öğrenme yeteneği dahilinde taklit edebildiği ne kadar ses türü var ise, hepsini periyodik zamanlarda yazımsal olarak seslendiriyor ve bir dahaki sefere kadar hiç sesi çıkmıyor. Ne zaman ortam sakin ve sukunet havasına girerse; başlıyor yeniden ötmeye! Kah selam veriyor, kah gülüyor, kah konu açıyor. Sonuç olarak bir önceki zincir reaksiyonunu devam ettiriyor. tamamlayınca yeniden köşesine çekiliyor. Daha değişik bir söylem tarzı maalesef oluşturamıyor.

Bülbül de kuş; ama en azından binbir çeşit söylemleri ile kendini insanlara dinlettirmesini biliyor. Ve insanlar bunları dinledikçe zevk alıyor.

Bilmem anlatabildim mi ?..
 

samanyolu

New member
Katılım
19 Mar 2007
Mesajlar
2,063
Tepkime puanı
2,696
Puanları
0
Yaş
49
Konum
istanbul
açıklayıcı bilgilerin için Allah(c.c) razı olsun radikal islam çok güzel bir pencereden olaylara yaklaşmışsın bu doğru sözlere ekleyecek birşey yok.
 
Üst Alt