Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

~Öğrenmeyen Kalmasın~

• Konbuyu başlatan hüma-gül
  • Başlangıç tarihi
H

hüma-gül

Guest
Dilimizde kullandığımız birçok kelime vardır ki mânasını kesinlikle bildiğimizden kullanıyor değiliz. Kimi kelimeleri aslında ifade ettiği mânanın aksine bir niyetle kullanmaktayız. Sözünü edeceğimiz tesadüf kelimesi de bunlardan biridir.

Tesadüfte şuursuzluk, hesapsızlık ve başıboşluk vardır.İnanç ve itikad bakımından Allahın ilmini, iradesini ve kudretini reddeden materyalistlerin saplandığı tesadüf kelimesi, insanı tamamen inkara ve küfre sürükler.

Gerçekten kâinata bu gözle bakılırsa, yüzümüzde, gözümüzde; ağaçta, meyvede; atomda, güneşte; ve yörüngelerinde velhasıl kâinatın tamamında gizli bir pergel ve cetvelin ve diğer geometri aletlerinin sürekli çalıştığını fark ederiz. Zaten Kur'ân-ı Kerim'deki bir çok ayette de, Cenâb-ı Hak "Biz her şeyi ölçüyle yarattık" demektedir.
Zerreleri ve güneşleri başıboş ve ölçüsüz bırakmayan âlemlerin Rabbi, elbette insanların tüm fiillerini de kontrol etmekte ve amelleri, zerrelerde gösterdiği aynı hassas ölçülerle, hesap gününde değerlendirecektir.

- Öyle ise hikmetsizlik ve başıboşluk mânasına gelen tesadüfü neden kullanıyorsunuz?
- Canım, ne bileyim herkes kullanıyor, ben de kullanıyorum. Alışmışız bir defa... Bir âyeti kerîme bizlere ışık tutuyor: "Denizde, karada ne cereyan ediyorsa, Allah'ın ilmi dâhilinde cereyan ediyor. Bir yaprak düşmez ki Allah'ın ilmi dâhilinde olmasın!."(En'am,59.) Anlaşılan, tesadüfî sandığımız kâinat hâdiselerinin hiçbirinde tesadüf yoktur. Bir yaprağın düşüşünde dahi.
- Ya ne vardır?
- Tevafuk.. Muvafık olmak, münasip düşerek cereyan etmek, bir İlâhî maksat, bir İlâhî hikmet için cereyan etmiş olmak... Bunun içindir ki kelimeleri yanlış mânada kullanmak istemeyenler tesadüfü terk eder, tevafuku tercih ederler.

- Tevafuken böyle oldu, tevafuken şöyle cereyan etti, diyerek her hâdisenin altında bir İlâhî hikmet, Rabbanî maksat ararlar. Yaratandan alâkasını kesmek gibi bir dalgınlığa düşmezler.

Allah'ın tüm olaylar,tüm canlılar üzerindeki mutlak güç ve hakimiyetini gözardı eden tesadüf kelimesini terkederek,onun yerine meydana gelen herşeyde Yüce Allah'ın bilgisi,izni ve kudreti olduğunu bizlere hatırlatan "tevafuk" kelimesini kullanmak,kendisine müslüman diyen herkesin boynunun borcudur.

bcetin811

AMEL-Ý SALÝH
Allah razı olsun abla..Sanırım bu yanlışa bende düşüyorum zaman zaman..bundan sonra tevafuk kelimesini kullanırım inşallah..

gizemli

New member
Allah(c.c) razı olsun ablam...

Z

zeynep_hearty

Guest
rabbim razı olsun tevafuk oldu...selam ve dua ile..

Ç

ÇÝray

Guest
ben tesadüf kelimesinin iyi olmadıgını biliyodum ama bu anlama geldigini bilmiyodum RABBİM BENİ AFFETSİN SENDEN DE RAZI OLSUN İNSALLAH

yýldýz

New member
Zaten Kur'ân-ı Kerim'deki bir çok ayette de, Cenâb-ı Hak "Biz her şeyi ölçüyle yarattık"

Allah'ın tüm olaylar,tüm canlılar üzerindeki mutlak güç ve hakimiyetini gözardı eden tesadüf kelimesini terkederek,onun yerine meydana gelen herşeyde Yüce Allah'ın bilgisi,izni ve kudreti olduğunu bizlere hatırlatan "tevafuk" kelimesini kullanmak,kendisine müslüman diyen herkesin boynunun borcudur.

ALLAH(c.c.) razı olsun. ALLAH(c.c.) razı olsun. :(

firdevs

New member
ALLAH (C.C) razı olsun. Daha önce duymuştum ve tesadüf kelimesini mümkün olduğunca kullanmıyorum.Tekrar okumak faydalı oldu .Emeğine sağlık.

kafkaskartali

New member
Allah Razi olsun kardesim
Ayrica Hasa futbolcu pozisyon yaratti gibi.
Yada dünyayi Amerika yönetiyor gibi ifadelere cok dikkat etmek gerek.
Yada Bu devirde islam yasanirmi gibi ifadeler Allah muhafaza küfür ifade eden kelimelerdir.Maalesef bunlar insanlar tarafindan cokca kullanilan sözlerdir.

Caferi

Forum Þairi
Web sitesi
www.websitetasarim.com
Bazı yanlış kelimeler ve cümleler kullanabiliriz. Lakin önemli olan insanın düşüncesidir, Adam diliyle La ilahe illallah der, ama yüreğinde acaba gerçekten Allah varmı düşüncesi geçiyor ise buna ne dememiz gerekiyor?

H

hüma-gül

Guest
Yanlis düsüncelere sahip insanlar ne söylemeleri gerektigini bile düsünmezler ki.Önemli olan La ilahe illallah Muhammeden ResulAllah demektir aslaolan budur bilmem anlata bildim mi?

..:naz:..

New member
tşkler hümagül abla bunun bu şekilde olduğunu daha önceden öğrenmiştim ve çevremdekiler "tesadüfe bak" gibi ifadeler kullandığı zaman uyarmaya çalıştım ama yinede arada tesadüfe dönüyor dilimiz.....

Üst Alt