Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Niçin Ve Neden Istiğfar

reyyan

New member
Katılım
29 Eyl 2006
Mesajlar
1,279
Tepkime puanı
18
Puanları
0
Yaş
45
NİÇİN VE NEDEN İSTİĞFAR


Tövbe, bir büyük suçtan sonra; ortaya konulan fiîlden duyulan pişmanlık ve geri dönüş dolayısıyla yapılır.İstiğfar ise, günlük olaylar içinde, varoluş gayemizin hakkını şuûrlu bir biçimde edâ edememekten dolayı yapılan hatalı hareketlerin ardısıra özür dilemektir.

&

İnsanın yeryüzünde "HALİFE" olarak yaşaması gerekirken, bu kemâlatı yaşamasını engelleyen davranışlar ortaya koyarak hayatını sürdürmesi, "istiğfar"ın ana gerekçesidir.Yani, "istiğfar" eden kişinin bu istiğfarı yaparken âdeta şöyle düşünmesi icabetmektedir:

"-Yâ Rabbi, sen beni kendine "halife" olarak yeryüzünde yaşatıyorsun. Oysa ben şu davranışımla, senin "halifene" asla yakışmıyacak bir hareket ortaya koydum. Ve bu yanlışımın da farkına vardım!..

Lûtfen, varoluş kemâlatıma yakışmayan bu fiîlimden (veya düşüncemden) dolayı beni bağışla. Eğer bağışlamazsan, ben "halifelik" yüceliğine yakışmayan ilkel beşerî değerlendirmeler batağında boğulur giderim. Bu yüzden bana merhamet et ve bana varoluş kemâlimin gereğini yaşama yolunu kolaylaştır"

İşte bu anlayış sonucu yapılan istiğfar elbette ki gayesine ulaşmış demektir. Sanıyorum, niçin istiğfar sorusunun cevabını böylece izâh etmiş olduk. Şimdi gelelim neden istiğfar bölümüne. Yani nelerden dolayı istiğfar.

&

Her yerde ve her zerrede zâtı, vasıfları, isimlerinin özellikleri ile mevcût olan Allâh-u Teâlâ; dilemiştir ki, O'nu hem kendi özümüzde hem de tüm mevcûdatta müşahede edelim.

Bunun içindir ki,

"Nefsinizde mevcut, idrâk edemiyor musunuz?"

ve

"Başını ne yana çevirirsen çevir Allah'ın vechini görürsün"

işaretleri verilmiştir Kur'ân-ı Kerîm'de.

Ancak gerçek bu olmasına rağmen; bizim ne bu gerçekten haberimiz vardır, ne de "HALİFE" olmanın bilincine sahibiz; ve dahi, ne de özümüzün gerektirdiği davranışları ortaya koyabilmekteyiz.

İşte, insanın hakikatının gereğini yaşıyamaması; beşerîyetinin getirdiği düşüncelerle, duygularla, şartlanmalarla, tabiatının oluşturduğu güdüsel hareketlerle; ve şartlanmalardan ileri gelen değer yargılarıyla hayatı değerlendirmesi; ve bunun sonuçları olarak ortaya çıkan bütün fiîller, hep özür dilenmesine yani "istiğfar" edilmesine neden olan şeylerdir.

Bu sebebledir ki, biz, lâf olsun diye "estağfirullah" çekmeyecek; yaptığımız yanlışları düşünerek, onları farkederek özür dileme anlamında "istiğfar" edeceğiz.

Bu hususu da, böylece elimizden geldiğince açıklığa kavuşturduktan sonra; şimdi gelelim, Efendimiz Muhammed Mustafa aleyhi's-selâmın bize öğretmiş olduğu çeşitli istiğfarlara
 

Mücahid

New member
Katılım
17 Mar 2007
Mesajlar
2,553
Tepkime puanı
223
Puanları
0
Yaş
57
Konum
Tr
2. EY IMAN EDENLER! YAPMAYACAGINIZ SEYLERI NIÇIN SÖYLÜYORSUNUZ? SAFF-2

Bu sebebledir ki, biz, lâf olsun diye "estağfirullah" çekmeyecek; yaptığımız yanlışları düşünerek, onları farkederek özür dileme anlamında "istiğfar" edeceğiz.

İnşaallah başkasına söyleyenlerden değil nefsine söyleyenlerden oluruz.
 

gizemli

New member
Katılım
1 Nis 2007
Mesajlar
652
Tepkime puanı
61
Puanları
0
Yaş
38
istiğfarla, tövbeyle sıfırlanamıyor mu? Böyle bir imkan yok mu?

İnsan istiğfarla tövbeyle tam bir sıfırlanmaya girmez. Çünkü “estağfirullah” demekle, “tövbe” demekle kişi tövbe etmiş olmaz.

İstiğfar, estağfirullah demek değildir….

İstiğfar, belli bir şey için yapılır. Genel istiğfar yapılmaz!.

“Bütün geçmiş hayatıma estağfirullah” denmez!

İstiğfar, kelime değil; bir haldir. Yani bir yanlış iş yaparsın, daha sonra yaptığın yanlış işi fark edersin..

“Ya ben bu işi yanlış yaptım bu benim yaptığım iş yanlış…” diye düşünürsün.. ve pişman olursun…


İşte bunun adı, “istiğfar”dır.. Yani bir hâlin adıdır istiğfar.. Yoksa Dinimizde, al eline “estağfirullah estağfirullah estağfirullah”, “ESTAĞFİRULLAH” demiş olmazsın, 100 defa da desen..

“Estağfirullah” diyebilmen için idrakla, bunu hal ile diyebilmen için önce o yaptığın şeyin yanlış olduğunu idrak edip bundan pişmanlık duymak gerekir.

bir hadiste Rasûllullah buyuruyor ki:

“Tövbe, pişmanlıktır!” diyor. Pişmanlık duymadan sen zaten tövbe etmiş olmazsın..
 
Üst Alt