Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Namazın bedene faydaları

sumisali

New member
Katılım
3 Nis 2009
Mesajlar
1,903
Tepkime puanı
2,112
Puanları
0
Namazı eda ederken önce ruhen ibadete hazırlanılıp, daha sonra da bedenî hazırlıklar yapılmaktadır. Unutmamak gerekir ki, namaz hazırlığı Allahü Teala'nın huzuruna çıkma hazırlığıdır. Namaza durmadan önce abdest almak gerekir. Abdest almak namaza temizlik bakımından hazırlık demektir.
Yani kısacası, namaza duracak insanın bedenen ve ruhen o ibadete tamamen hazırlıklı olması ve kendisini ona vermesi gerekmektedir. İbadet olarak yapılan namazın sağlığa da faydaları vardır. Şöyle ki;

1 - Beyin aktif durumdadır. Önce kıyama durulmakta, niyet edilmekte, daha sonra değişik dualar okunmaktadır. Böylece beyin hücreleri ibadete katılmış olmaktadır.

2 - Müslüman ibadetleri hareketli olmaktadır. Bu hareketlerde:
a - Eğilmelerde bel hareketleri ve başın yarı bele kadar öne gelmesiyle kan deveranına bir nevi yardımcı olunmaktadır. Bu durumda özellikle toplardamarların kolay boşalmaları sağlanmış olmaktadır.
b - İkinci harekette tekrar doğrulma sağlanmaktadır. Kısacası bel hareketi böylece en azından günde 40 defa tekrar edilmektedir. Ramazandaki Teravih Namazıyla da bunlar 60 sayısına ulaşabilmektedir. Üstelik bu hareketler Manevi huşuyla birleşince faydaları kat- kat artmaktadır. Çünkü vücudumuz canlı hücrelerden ibarettir. O hücrelerin her birine ise maneviyatın üstün etkisi daima ilk planda olmaktadır! O bakımdan ibadet hareketleri diğerlerinden çok daha farklı etki yapmaktadır!
c- Oturmalarda ise dizler üzerine olduğu için diz eklemleri canlı tutulmaktadır. Diz eklemlerindeki kıkırdak yapısında besleyici damar yoktur. Onun için ancak hareketle diz eklemleri beslenmektedir. Eklemler bu hareketlerin en azından günde 40 defa tekrar edilmesi, özellikle yaşlar ilerledikçe, eklem sağlığı için, çok değerli olmaktadır.

NOT: Dikkat ettiyseniz namaz kılmayan insanlar belirli yaştan sonra daima eklem kireçlenmelerinden şikayet etmektedirler. Bu şikayetler kadınlarda daha da belirli olmaktadır. Şikayetler ise en çok diz eklemlerinden husule gelmektedir. Bu kimselerin dizlerindeki kıkırdak yapılarının, beslenmeleri yavaşladığı için zamanla bu yapılar işlevlerini kaybetmektedir.
Kıkırdak yapılarında damar beslenmeleri bulunmamaktadır. Onların beslenmesi sadece hareketlerle eklem içinde oluşan sıvı ile husule gelmektedir Namazdaki hareketler ise bu beslenmeye yardımcı olmaktadır.
 
Üst Alt