Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Namaz ile ilgili bir sorunum var

faikfatih

New member
Selamün aleykün
Namaz ile ilgili bir sorunum var. yardım bekliyorum.
her namazda versveseye düşüyorum abdest alırkende ( yok burnuma su gelmediyse, ya abdestim kaçtıysa ...)
4 rekatlık namazı acaba 3 olarak mı kıldım, fatihyı okudummu, 4 kereme subane rabbiyel ala dedim ( ve daha fazla )
bundan dolyı hep sehif secdesi yapıyorum. fakat sehif secdesinde de yanlış okuduğumu düşünüyorum. Yani sehif secdesinde de vesvese geliyor. bu gibi durumlarda ne yapmalıyım. tekrar mı kılmalıyım
şimdiden teşekkürler

sumisali

New member
"Andolsun ki, insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne gibi vesveseler verdiğini biliyoruz ve biz ona şah damarından daha yakınız." (Kâf, 50/16) ayeti, nefsin vesvesesine işaret ederken; "Şeytan Adem'e vesvese verdi" (A'raf, 7/20; Tâha, 20/120) manasına gelen bir çok ayet de şeytanın vesvesesine delalet etmektedir.

Vesvese, kendine has tutarsızlığıyla iyi bilindiği zaman kat'iyen zararlı olmaz. Zira Kur'an'da, "Muhakkak, şeytanın hilesi zayıftır" (Nisa, 4/76) buyurularak, şeytanın tuzaklarının zayıflığına işaret edilmektedir. Evet şeytanın hilesi var ama, tutarsızdır ve yok gibidir. Mesela, iki duvar arasından geçmek istiyorsunuz; bakıyorsunuz ki, bir örümcek, ağını gerip yolunuzu kapatmış. Şimdi böyle bir durumda geri mi dönersiniz, yoksa yolunuza devam mı edersiniz? Örümcek ağı, sizin ilerlemenize mani olabilir mi, olamaz mı? Şüphesiz hiçbir şey yokmuş gibi onu bir engel gibi görmez ve yolunuza devam edersiniz.
Düşüncenize bulaşıp da duygularınızı kirletmeyeceğini bildiğiniz zaman vesvese zararlı olmaz. Zira vesvese, hayal aynasında sönüp gidecek kadar zayıf ve gelip geçici bir iz, bir leke ve pislik bulaştırmayacak bir görüntü, bir yansımadan ibarettir

Abdest ve namazımı yanlış ve eksik mi yaptım acaba?" şeklinde gelen vesveselere de aldırış etmemek gerekir. Böyle bir vesvese ilk defa vuku buluyorsa, o abdest veya namaz tekrar edilebilir. Ama, mükerreren oluyorsa, mesela bir insan, abdest uzvunu yıkayıp yıkamadığından devamlı şüpheye düşüyorsa, hiç vesveseye meydan vermeden o uzvunu yıkadığını kabul ederek namaza durmalıdır. Ve yine namazı kaç rekat kıldığı mevzuunda vesveseye mübtela ise namazının tamam olduğu kanaatiyle hareket etmelidir.

Allah Teâlâ buyurur:

"Şeytandan bir dürtüş seni dürterse, hemen Allah´a sığın. Allah, her şeyi işitendir; her şeyi bilendir."[32] Allah´ın bize emrettiği ve edeb olarak öğrettiği en güzel Allah´a sığınmadır bu... (Euzü billahi mineşşeytânirra-cîm).

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Namazda ki, sizin bahsettiğiniz haller şeytandan gelen vesveselerdir. Bunlar bir zaman sonra geçecektir, siz namazdan geçmezseniz...

Üst Alt