Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Miras reddi

zmahsr

New member
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
selamünaleyküm,
yakın zamanda babamı amansız kanser hastalığından kaybettik. kendisi ticaretle uğraştığından ve ameliyat ilaç masrafları derken borçlar ve faizler mal varlığını kat kat aşmış durumda avukatlar reddi miras yapmamızı tavsiye ettiler fakat benim merak ettiğim mirası reddedersem rahmetli babam kul hakkıyla sorgulanmış ve kabir azabı çekermi ben tüm samimiyetimle borçlarını ödemek istiyorum ama mevcut mal varlığı ve iflas eden şirketimiz sebebiyle bu mümkün görünmüyor bırakın borçları ödemeyi geçim sıkıntısı çekiyoruz bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim dinimiz gereği ne yapmam gerekir Allah razı olsun.
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,132
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Allah rahmet etsin babanıza inşallah.

Görülen o ki, bu haller istek ve imkan dışı oluşmuş hallerdir. İflas bir musibettir ve gerçektir. İslam da bu konuda yorumlar getirmiştir.

Sizin babanızın borcunu ödeyecek haliniz yok ise, var olan mirasın alacaklılara dağıtılması ve onların da bununla yetinmesi aşağıda ki hadise göre caizdir. Tabii siz burada İslami düşünüyor ve İslami bir hüküm arıyorsunuz ama, alacaklılarınızın alacaklarına faiz işlettiği vaki ise, bu alacaklılar İslami bir tarzı benimsemedikleri aşikardır. Siz iyi niyet ile babanızın mirasını kabul edip, ondan kalan varlıkla bu borçları kısmen/yettiğince ödemek istesenizde, alacaklılar var olan kanun ile belki size de tasallut edeceklerdir. Bu durumda reddi miras etmeniz ve alacaklılarında mirasdan ne varsa alıp bununla yetinmeleri en makul yol gibi görünüyor.

Elinde olmayan sebeplerle, tüm imkanlarını borcunu ödemek için seferber ettiği halde borçlarını biti remeden ölen kişinin kabir azabı çekeceği şeklinde bir beyan yoktur. Hatta b"u şekilde ölen kişilerin borcunu ahirette ben üstlenirim" mealinde bir Hadisi şerif de hatırlıyorum.

En doğrusunu Allah (cc) biliyor.





978)- Ebu Saîd el-Hudrî (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) zamanında, bir adamın satın aldığı meyveyi âfat vurdu. Bu yüzden adamın borcu arttı ve iflâs etti. (Kendisine dâva arzedilince) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) halka: "Kardeşinize mal tasadduk (ederek yardım) edin" dedi. Bunun üzerine, halk ona tasaddukta bulundu, ama toplanan, borcunu ödemeye kâfi gelmedi. Aleyhissalâtu vesselâm Efendimiz, bu sefer alacaklılara: "Bulduklarınızı alın, size bundan başka bir şey yok" buyurdu. [Müslim, Müsâkât 18, (1556); Tirmizî, Zekât 24, (655); Ebu Dâvud, Büyü' 60, (3469); Nesâî, Büyu'30 (7, 265), 96, (7, 312); İbnu Mâce, Ahkâm 25, (2356).]

AÇIKLAMA:

1- Burada meyvesi âfete uğrayıp zarara giren zatın kim olduğu belirtilmemiştir. Ancak bazı rivayetlerden hareketle, Muâz İbnu Cebel (radıyallahu anh) olduğu söylenmiştir.
2- Rivâyetten, müşterinin, meyveyi satmış olan bahçe sahibine ve diğer alacaklılara beraberce borçlandığı anlaşılmaktadır. Yani, satın alınan meyvenin âfete uğramasından hâsıl olan zararı müşteri çekmektedir.
Ancak, Nevevî'nin açıklamasına göre âlimler meyve meselesinde ihtilâf etmişlerdir. Yani meyve salâh tebeyyün ettikten sonra satılmış ve satan da: "Artık götürebilirsin, işte mal, işte sen" diyerek aradan çekilmek suretiyle malı teslim de etmiş, ama müşteri, henüz toplayıp götürmeden semâvî bir âfet gelip meyveyi zarara uğratmış ise zararı kim çekecek? Satan mı, satın alan mı, her ikisi de mi?
a) İki görüşten esahh olana göre İmâm Şâfiî, Ebu Hanîfe, Leys İbnu Sa'd ve diğer bazıları: "Mal artık müşterinin garantisindedir, âfetin verdiği zararı düşmek vacib değildir, satan düşecek olursa bu müstehabdır" demiştir.
b) Eski görüşünde İmam Şafiî ve diğer bazıları: "Mal henüz satanın garantisindedir. Âfetin verdiği zararı bedelden düşmek vâcibtir" demiştir.
c) İmam Mâlik: Afetin verdiği zarar, üçte birden az olursa, bu zararı düşmek vâcib değildir, üçte bir veya daha fazla olursa bunun bedelden düşülmesi vacib olur, meyve satıcının garantisindedir" der. İmam Mâlik'e göre, meyve ve ekinin bir kısmını kuşların yemesi, rüzgârın dağıtması, bir kısmının da yere dökülerek zayi olması normaldir, buna itibar etmemek gerekir. Ancak bu çeşit zararla semâvî afetin vereceği zarar arasında bir sınır olması gerekir. Din-i Mübîn-i İslâm, vasiyet ve hastanın bağışı gibi durumlarda üçte bire kadar ruhsat verdiği için, mutad miktardan fazla telef araya girerse, bunun umumi kıymetten düşülmesi gerekir. Meyve veya ekinin hepsi telef olursa akit bozulur müşteri parasını geri alır. Zarar üçte birden az olursa kıymetten bir şey düşülmez. Müşteri ile satıcı arasında afet veya afetin sebep olduğu zararın miktarı hususunda ihtilâfa düşerlerse, söz satanındır, zira malda asıl olan selamettir."
Bu üç görüşü de te'yid eden rivayetler gelmiştir.
Şu halde sadedinde olduğumuz hadis, birinci görüşü iltizam edenlere, yani "zarar müşteriye aittir" diye hükmedenlere delil olmaktadır.
Ancak, muhalif görüşte olanlar, yani "Afetle gelen zararı satıcı çeker" diyenler, bu hadiste geçen borçlanma meselesini şöyle te'vil ederler: "Muhtemelen, meyve, kemâle erdikten sonra müşterinin ihmal ederek toplamaması yüzünden telef olmuştur, bu takdirde zararı müşteri çeker. Bu sebeptendir ki, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) hadisin sonunda: "Size bundan başka bir şey yok" demiştir. Afet zararlarının bedeli iâde edilmeyecek olsa, alacaklılar kalan paralarını da isterlerdi."
Muhalif görüşte olanlar bunlara cevap verme sadedinde şöyle demişlerdir: "Sizin dediğiniz gibi olsaydı, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle demeliydi: "Size şimdilik bundan başka bir şey yok. Bu zât fakir kaldığı müddetçe, ondan borç istemeniz helâl değildir. Hâli vakti düzelinceye kadar bekleyin, düzelince alırsınız."
Sadedinde olduğumuz rivayet iflâs durumuna düşmüş kimselere yardımcı olmaya, tasaddukta bulunmaya teşvik etmektedir. Borcunu ödeyemeyenlere kötü muâmele yapmamak gerektiği de anlaşılmaktadır. Israrla istemek, kötü söz söylemek, hapsettirmek gibi muameleler câiz değildir. Maamafih İmam-ı Âzam'ın alacaklıya, borçluyu, ödeyinceye kadar tâkip hakkı tanıdığı belirtilir.
 

zmahsr

New member
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Allah razı olsun içimi ferahlattınız Allahım şahitki param olsun durumum düzelsin babamın borçlarını ödemeye çalışacağım Allah cümlemizin yardımcısı olsun inşallah.
 
Üst Alt