Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Levh-i Mahfuz

sinang

New member
Katılım
10 Eyl 2006
Mesajlar
1,628
Tepkime puanı
276
Puanları
0
Konum
bezm-i ezelden
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِي


Levh; yassı, düz, üzerine yazı yazılabilecek bir cisim. "Levh-i Mahfuz"; Allah tarafından üzerine maddî-mânevî, canlı-cansız her şeyin kayıt ve tesbit edildiği mânevî bir levha veya bütün bu hususlara bakan ilm-i ilâhînin bir unvanı kabul edilegelmiştir.

Orada eksik bırakılan hiçbir şey yoktur. 1 O levhada bir bir her şey kayıt altına alınmıştır. 2 O, olmuş, olacak her şeye ait bilginin mündemiç bulunduğu bir kütüktür. 3 O, her varlığın maruz kaldığı, kalacağı bütün hâdiseleri ve sonuçları muhtevi bulunan bir defter-i kebirdir. 4
Evet, Levh-i Mahfuz, bildiğimiz, bilemediğimiz, bütün kâinatların, bu kâinatlar içindeki eşyâ ve hâdiselerin mukayyet bulunduğu ana kitaptır.
Bazı âlimler, Levh-i Mahfuz'u "Kitap", "Kitab-ı Mübîn", "İmam-ı Mübîn", "Kitab-ı Meknûn", "Ümmü'l-Kitap"... gibi unvanlarla da yâd ederler ki, bu tabirlerin hepsi de Kur'ân ve Sünnet-i sahîhadan alınmadır.

Bedüüzzamana göre; 'Kitab-ı Mübin daha çok kudret ve irade sıfatına bakar, eşyanın zahiri ve cismani yaratılması ile alakalı bir kavramdır. Yani, bir nevi plan ve programın hayata ve tatbike geçmesi olarak değerlendirebiliriz.
Levh-i Mahfuz, daha çok, ilim ve emir sıfatlarına bakar ve onun tecelli ve cevalan ettiği bir mahaldir. Eşyanın suret ve cismi değildir. Plan ve program kısmına bakar. Yani, ilmi ve manevi vücuduna denir. Lehv-i mahfuz, İmam-ı Mübin'in bir divanı dır.'



"Ümmü'l-Kitap" veya "İmam-ı Mübîn" de diyeceğimiz "Levh-i Mahfuz" her şeyin ilmî mebdei, temeli, esası, hendesesi; asla değişmeyen ama bütün değişip dönüşmelere birden bakan; evveli-âhiri aynı anda gören, illeti mâlûlle, sebebi müsebbeple beraber kuşatan lâyetebeddel ve lâyetegayyer bir ana kitap, nezd-i ulûhiyetçe bir ta'yîn-i has, bütün taayyünlerin onun satırlarında yer aldığı bir defter-i kebîr ve mânevî bir tibyândır; şeriat-ı fıtriyenin dünü-bugünü, kavâid-i şer'iyenin geçmişi-geleceği, her nesne ve her hâdisenin ilk şekli ve son durumu (min haysü hüve hüve) bu levhada münderiç ve mündemiç bulunmaktadır. İşte "Levh-i Mahfuz" böyle bir levhadır ve onun keyfiyet ve mâhiyeti konusunda bir şey söylememiz mümkün değildir; söyleyemeyiz de…
1. En'âm sûresi, 6/59
2. Yâsîn sûresi, 36/12
3. Kaf sûresi, 50/4
4. Hadîd sûresi, 57/22
 
Üst Alt