Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kuran’ı kerim'in fazileti

sumisali

New member
Katılım
3 Nis 2009
Mesajlar
1,903
Tepkime puanı
2,112
Puanları
0
KURAN’I KERİM'İN FAZİLETLERİNİ BEYAN EDEN HADİS-İ ŞERİFLER


1-İbn-i Abbas(r.a)rivayete göre,Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:’’Benim ümmetimin en şereflileri,Kuran’ı yükleniciler(Kuran’ı Kerimi belleyip onunla amel edenler)ve gece ashab ı(gece ibadetiyle meşgul olanlar)dır.’’ (Es,Suyuti,El Fethu’l-Kebir:1/188)
Böyle bir define hazine mevcutken,insan nasıl olurda Kuran’ı Kerim öğrenip öğreterek en şerefli olmaya çalışmaz ve gece sabahlara kadar uyuyarak bu şereften mahrum kalır?

2-Ebu Said(r.a) den rivayete göre,Peygamberimiz şöyle buyurdu:’’Allah-u Teala Hazretleri’in kelamı olan Kuran’ın,diğer kelamlara olan üstünlüğü,Allah-u Teala’ın mahlukatına olan üstünlüğü gibidir.’’ (Tirmizi:Cami-us sahih Sevabu’l-Kuran:25,(5/184)Darimi,Stünen,Fedailü’l,Kuran:6).
Kuran’ı bilip onunla amel edin,diğer insanlardan ne kadar üstün olduğunu da buna kıyas edilmelidir.Kuran’ı Kerim bu kadar faziletli olduğuna göre,Onu bilen ve onunla amel eden de en faziletli olur.Zira herkes uğraştığı mesleğe göre kıymet kazanır.Kuran’la uğraşmak en büyük meslek olduğu için,onun meslektaşlarıda en büyük olmuşlardır.

3-Hazret-i Aişe(r.a) validemizden rivayete göre,Efendimiz(s.a.v)şöyle buyurdu:’’Kuran’ı Kerim’i hafız olduğu(hem lafzını,hem manasını,hemde ahkamını muhafaza ettiği)halde okuyan kişinin hali,Sefere-i Kiram (kerem sahibi kıymetli yazıcı)meleklerle beraberdir.Kuran’ı Kendisine zor geldiği halde tekrarından üşenmeyerek onu okumaya ve ezberlemeye devam eden kişiye ise,iki ecir vardır.’’
Bundan anlaşılıyor ki,Kuran’ı Kerim en büyük ve faziletli bir kitaptır,o,kendini okuyanı melek gibi çok kıymetli eder.İnsan kendini melek gibi edecek Kuran’a neden çalışmaz? O halde bir kimse ne kadar zorluk çeksede,Kuran’ı okuyup anlamaya çalışmalıdır.

4-Hazreti Ömer(r.a)den rivayete göre,Efendimiz(s.a.v)’’Muhakkak Allah-u Teala, bu Kuran sebebiyle bir takım kavimleri yüksek eder,diğer bir takım kavimleri ise alçak eder.’’buyurdu.
Bugün İslam aleminin yükseleyemeyişi Kuran’ı Kerimin kıymetini bilmemesinden ve ona hakkıyla çalışmamasındandır.O halde yeniden Kuran’a dönüp,O na sarılarak bu yüksekliği elde etmeye çalışalım ki,Mevlamız(c.c) bizi bu hadisi şerifin sırrına mashar eylesin.

5-Sa’d İbn-i Ebi Vakkas(r.a)dan rivayete göre,Resulullah(s.a.v):Kuran’ı okuyun ve ağlayın eyer ağlıyamıyorsanız,ağlar gibi gözükün.’’buyurdu.
İnsan bir işi ya hakkıyla becermeli,ya da beceremediğine üzülmelidir.Zira o üzüntü becermek yerine geçer.

6-Ebu Musa(r.a)dan rivayete göre,Resulullah(s.a.v):’’Şu Kuran’ı taahid(tekrardan üşenmeyerek onu okumaya ve ezberlemeye devam)edin böylece ahdi,(Mevla ile aranızdaki sözleşmeyi)yenileyin.Muhammed(s.a.v)nefsi kabza-i kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki,elbette Kuran’ın (hafızalardan)kaçması bağlı develerin boşanıp kaçmasından daha şiddetlidir.’’ Buyurdu.

7-Abdullah(r.a)dan rivayete göre,Resulullah(s.a.v)buyurdu:’’Allah ve Resulunun sevgisi kendisin mesruru eden (sevindiren) kişi Mushaf içinde(Kuran’a ) bakarak okusun.
‘’Göze yakın olan ,gönüle yakın olur.’’kavlince(sözünce)Kuran’ı Kerim,Mevla Tealanın,kelam sıfatının eseridir;O na bakmak,insanı kelam sıfatına yakın eder,o sıfata,zat-ı pak-i Sübhaniyye’in yakınlığını celbeder(Çeker).Bu yakınlıktanda Allah’a karşı muhabbet(sevgi)ve haşyet(korku) meydana gelir.

8-Said İbn-i Süleym(r.a)dan rivayete göre,Resulullah(s.a.v)Efendimiz:’’Allah’u Teala indinde,ne bir nebi(Peygamber), ne bir melek,ne de bunlardan gayrı hiçbir şey, Kuran’dan daha üstün bir şefaatçi olamaz.’’buyurdu.
Şefaat,aracı olmak demektir.Bizim ise aracıya en ziyade muhtaç olacağımız yer ahirettir, öyleyse ahiretteki şefaatçımızı buradan hazırlamamız lazımdır.En efdal(üstün) şefaatçide Kuran’ı Kerim olduğuna göre,O nu öğrenip,millete öğretmekle,Onunla amel edip,herkese amel ettirmekle şefaatına mahzar olmaya(yardımına kavuşmaya)çalışalım.
 
Üst Alt