Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kur’ân-ı Kerîm’e ilgi duyanlar yükselir, ihmal edenler alçalır

asel

New member
Katılım
5 May 2008
Mesajlar
414
Tepkime puanı
925
Puanları
0
Yaş
50
Kur’ân-ı Kerîm’e ilgi duyanlar yükselir, ihmal edenler alçalır

Resûlullah (S.A.V.) bu hadiste Kur’an-ı Kerim okuyup
O’nunla amel eden kavimlerin
icon_allah.gif
’ın inayetine mahzar

kılınacaklarını ve yükseltileceklerini, Kur’an-ı Kerim’e sırt çevirerek O’nun hükümleri ile amel etmiyen kavimlerin
icon_allah.gif
tarafından hakir ve alçak kılınacaklarını bildiriyor.


Arabistan yarımadasının en önemli merkezlerinden birisi olan Mekke ve dolaylarında yüzlerce köklü aile ve Kureyş’in eşrafı varken; ailesi, mensup olduğu kabile ve memleketi çevresinde pek bilinmeyen hatta ismi dahi Halîfe Hz. Ömer (R.A.) tarafından bilinmeyen bir şahıs Mekke valisine vekalet ediyor. O’nun Kur’ân-ı Kerîm ile amel ettiği, hak ile hüküm verdiği ve dini vecîbelere vakıf olduğu Halife Hz. Ömer (R.A.)’e anlatılınca bu göreve liyakatli olduğu tasdik edilmek üzere Resûlullah (S.A.V.) Efendimizin buyurduğu hadis-i şerif Halîfe tarafından rivayet ediliyor.

Hiç kuşkusuz Hz. Ömer (R.A.) bu sözleriyle, Mekkelilere vali vekili olarak bırakılmış olan İbni Ebzâ’yı tanımamasına rağmen Kur’an-ı Kerim’i bilmesi ve O’nunla amel etmesi ve hüküm vermesinden memnun olduğunu ortaya koymuş ve böyle bir tasarrufta bulunmuş olan Nafı’yi de takdir etmiş olmaktadır. Zira şu bir gerçektir ki Kur’ân-ı Kerîm’e ilgi duyanlar yükselir, ihmal edenler alçalır. Kim Kur’ân-ı Kerîm’i ihlasla okur ve amel ederse,
icon_allah.gif
onu yüceltir
, kim de amel etmeksizin gösteriş olsun diye okursa
icon_allah.gif
onu alçaltır
.


Bu anlamıyla hadisimiz, Müslümanlar için yükselmenin yolunu Kur’an-ı Kerim’i daha iyi bilmek, yaşamak ve O’nunla hükmetmek olarak belirlemektedir. Kur’an-ı Kerim bilgisi yerinde olmayanların, Müslümanların yönetimine talip olması, tek kelime ile haddi aşmak, ve dolayısıyla toplumun başına iş açmaktır. Evet Kur’ân-ı Kerîm’e iman ederek, şanını yücelten ve O’nunla amel eden insanların ALLAHIN indindeki mertebeleri yükseltilir. Aksine hareket edenler ise ALLAHIN tarafından tahkir edilerek alçaltılırlar. Kur’ân-ı Kerîm’le yükselenler: O’na inanan, şanını yücelten, O’nunla amel eden, hayatlarını Kur’ân-ı Kerîm’in emir ve yasaklarına göre tanzim edenlerdir. ALLAHU Teâlâ onlara bu sayede dünyada mutlu bir hayat nasip eder, ahirette de onları kendilerine nimetler ihsan ettiği kullarından kılar. Bunun tersine hareket edenleri ise alçaltır, kemal mertebesinden alaşağı eder.

Aynı manayı Kur’an-ı Kerim’in bazı ayetlerinde de bulmaktayız. Mesela Kur’an-ı Kerim’de sivrisinek ve ondan daha zayıf varlıklardan örnekler verilmesini garipseyen ve:

“ALLAHböyle misal vermekle ne murad eder?” (Bakara sûresi: 26) diyenlere cevap veren şu ayet, Kur’an-ı Kerim’in temel fonksiyonlarından birini açıkça ortaya koymaktadır:

“ALLAH onunla birçok kimseyi saptırır, birçoklarını da doğru yola yöneltir.” (Bakara sûresi: 26) Yine bir başka âyet şu mealdedir:

“Biz Kur’ân-ı Kerîm’den, mü’minlere şifa ve rahmet olan şeyler indiriyoruz. Ama Kur’ân-ı Kerîm, zalimlere ziyan artırmaktan başka bir katkıda bulunmaz.” (İsrâ sûresi: 82)
Kur’ân-ı Kerîm’iALLAHINkelâmı ve hidâyet kitabı olarak ciddiye almak, O’nun getirdiği prensipler çerçevesinde Müslümanca yaşamaya çalışmak yükselmek için ne kadar vazgeçilmez bir şart ise O’na gereken ilgi ve alakayı göstermemek de önüne geçilemez büyük sıkıntılara davetiye çıkarmaktır. Günümüzün derdi, Kur’an-ı Kerim’den uzak düşmüş ya da düşürülmüş olmaktan kaynaklanmaktadır. ALLAHU Teâlâ bizi, hadis-i şerifimizde belirtildiği üzere Kur’ân-ı Kerîm ile yücelttiği kullarından eylesin. Aminnn
alıntı
 
Üst Alt