Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kaos teorisi

direniþ

New member
Katılım
24 Şub 2007
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
arkadaşlar kaos teorisi için neler düşünüyorsunuz?
 

müttaki

New member
Katılım
9 Ocak 2007
Mesajlar
203
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
58
bir sürü kaos teorisi hangisi?
fransız (güya) bilimadamı onun kaosu, iranlıların kaosu, evrim kaosu, kıyamet kaosu? hangisinden bahsediyorsun?
belkide burda olmayanlardan biridir, merak ettim şimdi.
Allaha emanet olasın
 

direniþ

New member
Katılım
24 Şub 2007
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
merhabalar...haklısınız açıklamam gerekirdi belkide..çok bilinen bir teori olduğu için açıklama gereği duymamıştım...
kaos teorisini çoğu kişi kelebek etkisi modellemesi ile bilir....bu düşünceye göre Çin de kanat çırpan bir kelebek ABD de bir fırtınaya neden olabilir..
böyle bir açıklama ; kaos teorisinin yapısını anlatmak için kullanılan bir yaklaşımdır...kaos teorisi ,kestirilemez determinizmi savunur ve başlangıç koşullarına duyarlılık denilen bir yaklaşım ile der ki; herhangi sistemde en ufak bir hata yapılacak tüm tahminleri alt üst edebilir...
yani durum , evrendeki parametrelerin çok değişken olduğu ve karmaşık fonksiyonlar ihtiva ettiğidir...

çok uzun bir konu...çok derin...
 

Abd

New member
Katılım
28 Tem 2006
Mesajlar
225
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
bu konu üzerine bir film izlemiştim. kelebek etkisiydi sanırım filmin adı. filmin senaryosunu olduğu gibi anlarsanız saçma ama işaret ettiği düşünce açısından beni bir nebze tatmin etti.

bu konuyu çok iyi bilmiyorum ama islamın bu konudaki yaklaşımına bakarsak. kader gerçeği vardır. herşey planlandığı gibi yürür. bu planın bozulması mümkün değildir. çünkü bütün oluşlar tek bir iradenin ürünüdür. insan hayvan gezegen aklınıza ne gelirse tamamı tek bir iradenin boyunduruğu altında çizilen yolda yürümektedir. bir tek iradenin olduğu bir yerde sonuçlar planlandığı için küçük bir şeyin büyük şeyleri değiştirmes beklenemez. daha doğrusu böyle bir kaos beklenemez. yani küçük bir sebep büyük sonuçlar doğuracaksa buda planın parçasıdır.

yanlış anlamadıysam bu teori varlığı dışardan idare eden bir tanrının varlığı düşünülerek yahut bir tanrının olmadığı fikrinden yola çıkılarak inşa edilmiş.

birisi şöyle demişti kimdir unuttum. evren kaosuda içinde düzenin bir parçası olarak barındıran bir düzendir.

umarım sizn bahsettiğiniz şeyden bambaşka şeyler söylememişmidir :) zira konuya yabancıyım. yada bildiğimi bilmiyorum. neyse bu konuyu konuşmak isterim değişiklik olur.
 

Abd

New member
Katılım
28 Tem 2006
Mesajlar
225
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Kaos teoremi yapısal olarak bir fizik teorisi ya da matematiksel bir tümevarım değildir. Fiziksel gerçeklik parçalarının bir bütün olarak eğilimini açıklamaya yarayan bir yöntemdir. Bir sigara dumanının havada yaptığı şekiller tamamen düzensiz ve bağımsız raslatıların ürünü olarak görülebilir. Ancak bir teorik fizikçi dumanın bu dinamiğinin aslında ortamdaki birçok parametre ve etken ile belirlendiği görüşündedir. Bu girdiler o kadar çoktur ve o kadar değişkendir ki incelemek ve net bir kanıya varmak imkansızdır. Parametrelerin bu denli değişken olması aslında o parametrelerin de bir çıktı olmasından kaynaklanır. Dumanın hareketine neden olan hafifi bir hava akımı aslında odanın başka yerindeki bir sıcaklık değişikliği ve basınç farkının neden olduğu bir harekettir. Ayrıca dumanın dinamiğini etkileyen girdiler birbirlerine bağlı olabilirler ki bu durumu tam anlamıyla içinden çıkılmaz hale sokar. Sigara dumanı örneğine geri dönersek, hava akımının yalnızca sıcaklık değişiminden kaynaklındığını farzedelim (ki pratikte bu milyonlarca etkenden biridir). Sıcaklık değişimi ortamda basınç farkı yarattığından hava akımını etkiler. Ancak oluşan hava akımı sıcaklıkta tekrar değişimlere neden olacağından farklı gridilerle tekrar bir fonksiyon oluşturur ve bu değişim sonsuza kadar devam eder. Birçok farklı girdinin sürekli değişerek fiziksel değişimler yaratması ve bu değişimlerin farklı düzenler yaratması yine kendisini etkilemesi insan zekasının ve günümüzdeki gözlem ve bilimsel tahmin yeteneklerinin çok çok üstünde olmasından dolayı kaos olarak nitelendirilir. Oysa tüm bu değişimlere neden olan fiziksel yasalara ve matematiksel açıklamalara hakimiz. İşte bu noktada karşımıza düzen ve anarşinin aslında birbirine na kadar sıkı sıkıya sarılmış olduğu ortaya çıkar. Fiziksel yasalar ne kadar basit olursa olsun sonuç o kadar raslantısal ve karmaşa doludur.
sanırım biraz anlıyorum şimdi.:)
 
Üst Alt