Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kadir Gecesi Hakkında

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,132
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Bu konu daha önce de belirtilmişti. Önemli olduğunu addediyorum. Güncellemek istedimse de mesajı bulamadım. Tekrar etmekte fayda görüyorum. Hesaplar bu gece gibi görünmekte...

İmam-ı Şa'rani hazretleri Kadir Gecesi'nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazan-ı Şerifin giriş günlerine göre şöyle tespit etmiştir:

Pazar günü girerse,
28 'i 29 'a bağlayan gece

Pazartesi günü girerse,
20 'i 21 'e bağlayan gece

Salı günü girerse,
26 'yı 27 'e bağlayan gece

Çarşamba günü girerse,
18 'i 19 'a bağlayan gece

Perşembe günü girerse,
2425 'e bağlayan gece

Cuma günü girerse,
16 'yı 17 'ye bağlayan gece

Cumartesi günü girerse,
22 'i 23 'e bağlayan gece


İmam-ı Şa'rani hazretleri 30 sene Kadir Gecesi'yle bu tarife göre müşerref olmuşlardır. Birçok Ehlüllah bu usulle Kadir Gecesi'ni bulmuşlardır.
 

samanyolu

New member
Katılım
19 Mar 2007
Mesajlar
2,063
Tepkime puanı
2,696
Puanları
0
Yaş
49
Konum
istanbul
En nurlu ve feyizli geceyi Kadir Gecesinde idrak ederiz. Kur'ân'da adı geçen tek ay Ramazan ayıdır; tek gece de Kadir Gecesidir. Bu bereketli saatlerin şeref ve kıymetini Kâinatın Rabbi Sevgili Habibine haber vermektedir. Bu gecenin faziletine o kadar değer verilmektedir ki, o vakitlerde tecelli edecek rahmetin ve ruhanî hâdiselerin anlatılması için müstakil bir sûre inmiştir. Bu sûre Kadr Süresidir.
Yine Cenâb-ı Hak bu gecenin kudsiyetini bildirmek için beş âyetli bir sûrede üç defa "Leyletü'1-Kadr" ifadesini açıkça zikretmektedir:
"Şüphesiz, o Kur'ân'ı Kadir Gecesinde indirdik. Bilir misin, Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır."
Ulvî hâdiseler de sûrenin sonunda şöyle ifade buyurulur :
"O gecede melekler ve Cebrail Rablerinin izniyle her iş için arka arkaya iner. O gece, tan yerinin aydınlanmasına kadar bir selâmettir."
Kadir Gecesinin en önemli özelliği, cin ve insanlara iki cihan saadeti bahşeden, kâinat kitabının ezelî bir tercümesi olan yüce kitabımız Kur'ân-ı Kerimin bu gecede ilk olarak dünya semasına indirilmesidir. Daha sonra ise ihtiyaca göre âyet âyet veya sûreler halinde vahyin mazharı Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselama Cebrail (a.s.) vasıtasıyla takdim edilmiş olmasıdır.
Yine bu mübarek gecede insanlığın ebedî refahına sebep olacak, ona bereketli bir ömrü kazandıracak bir fırsat verilmektedir. Bu geceyi dua, zikir ve ibadetle geçiren kişi, ancak seksen sene gibi uzun bir ömürde kazanabileceği ecir ve sevabı bir gecede elde etme bahtiyarlığına ermiş olacaktır.
Bu gecedeki İlâhî ziyafete ve Kur'ânî sofraya başta Kur'ân-ı Mübini Resulullah Aleyhissalâtü Vesselama vahiy yoluyla getiren Cebrail olmak üzere melekler de inerek şenlendirirler. Kalb ve basîreti açık olan mü'minlere uhrevî âlemden manzaralar sergilenir. Meleklerin pey der pey inmesiyle yeryüzü manevî bir tazyike maruz kalır. Dünya adetâ onlara dar gelmeye başlar. Mü'minlerin etrafını kuşatarak onlara Rablerinin bağış ve rahmetini müjdelerler. Tan yeri ağarıncaya kadar devam eden bu ulvi tecelli, ümmet-i Muhammed'in gönüllerine engin bir huzur ve saadet dalgası estirir.
Kadir Gecesinde böyle nurlu hâdiselerin yıldönümlerini idrak ederiz. Onun kadrini bilmekle de feyiz ve bereketinden, dünyayı kuşatan nuranî havasından istifade etmiş oluruz.
Hadislerde Kadir Gecesi
- Ubâde b. Sâmit (r.a) şöyle demiştir: Resûlu'llâh salla'llâhu aleyhi ve sellem, Kadir Gecesi'ni haber vermek üzere Hâne-i Saâdetinden çıktı. Derken Müslümanlardan iki kişi kavga ettiler. Buyurdular ki: Ben, size Kadir Gecesi'ni haber vermek üzere çıkmıştım. Filân ile filân kavga ettiler de ona dâir olan bilgi kaldırıldı. İhtimâl ki hakkınızda bu daha hayırlıdır. Artık siz, Kadir Gecesi'ni yirmiden sonraki yedinci veya dokuzuncu veya beşinci gecelerde arayınız
- İbn-i Abbâs (r.a)’dan rivâyet edildiğine göre, Nebî salla'llâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Ashâb'ım! Siz leyle-i Kadr'i Ramazan'ın aşr-ı ahîrinde arayınız!. Leyle-i Kadir, ya Ramazan’ dan dokuz gece kala, yâhut yedi gece kala, yâhut da beş gece kaladır
- Âişe (r.a)’dan şöyle dediği rivâyet edilmiştir: Ramazan'ın son on günü girince, Nebî salla'llâhu aleyhi ve sellem ibâdet konusunda daha da ciddî bir sa'y ü içtihâd arz ederlerdi. Gecesini ihyâ eder, ehl ü âilesini de ibâdet için uyandırırdı.
- Ebû Hüreyre radiyallâhu anh'den: Şöyle demiştir: Resûlu'llâh salla'llâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki: Her kim, imânından dolayı ve mükafatını yalnız Allâh'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.
Bin aydan hayırlıdır denmesinin hikmeti nedir?
"Bin ay" seksen üç sene dört aylık bir süreye tekabül eder. Geçmişteki salih kimselerin bir ömür boyu kazandıkları manevi mertebeyi bir gece içinde elde etme fırsatıdır. Resulullah (a.s.m.) sahabilere İsrailoğullarından bir kimsenin Allah yolunda bin ay boyunca silâhlı olarak cihat ettiğini anlatmıştı. Sahabiler bunu duyunca şaşırdılar ve kendi amellerini az, gördüler. Bunun üzerine Kadir Suresi indirildi.
Başka bir rivayette Peygamberimiz Sahabilere İsrailoğullarından dört kişinin seksen sene boyunca hiç günah işlemeden ibadet ettiklerini anlattı. Sahabiler bunu hayretle karşıladı. Cebrail Aleyhisselâm geldi, "Yâ Muhammed, ümmetin o birkaç kişinin seksen sene ibadetinde hayrete düştüler. Allah sana ondan daha hayırlısını indirmiştir" diyerek Kadir Suresini okudu ve, "İşte bu senin ve ümmetinin hayran kalışından daha hayırlıdır" buyurdu.(1)
Diğer bir rivayette Resulullah’a bütün ümmetlerin ömürleri gösterilmişti. Kendi ümmetinin ömrünü kısa görünce, ömrü uzun olan ümmetlerin amellerini düşündü. Kendi ümmetinin bu kısa ömürlerinde yaptıkları amellerle onlara ulaşamayacakları endişesi içinde üzüldü. Yüce Allah da Habibine, bu üzüntüsüne mukabil Kadir Gecesini vererek diğer ümmetlerin bin yılından daha hayırlı kıldı. (2)
Kadir Suresi bu hadiseler üzerine nazil olmuştur.
Bu sure, Sahabilerin üzüntüsünü hafifleten bir suredir.
Kadir Gecesinin Bu Kadar Faydalı Olmasını Nasıl Açıklarsınız?
Evet bir tek Ramazan, seksen sene bir ömür semeratını kazandırabilir. Leyle-i Kadir ise, Kur'an’ın bildirmesiyle bin aydan daha hayırlı olduğu bu sırra kat’i bir delildir. Evet nasılki bir padişah, saltanatında belki her senede, ya ahta geçme merasimi namıyla veyahut başka bir şaşaalı cilve-i saltanatına mazhar bazı günleri bayram yapar. Halkını, o günde umumî kanunlar dairesinde değil; belki hususî ihsanatına ve perdesiz huzuruna ve has iltifatına ve fevkalâde icraatına ve doğrudan doğruya lâyık ve sadık milletini, has teveccühüne mazhar eder. Öyle de: Ezel ve Ebed Sultanı olan onsekiz bin âlemin Padişah-ı Zülcelal'i; o onsekiz bin âleme bakan, teveccüh eden ferman-ı âlîşanı olan Kur'an-ı Hakîm'i Ramazan-ı Şerifte indirmiş. Elbette o Ramazan, mahsus bir bayram-ı İlahî ve bir meşher-i Rabbanî ve bir meclis-i ruhanî hükmüne geçmek, Cenab-ı Hakkın hikmetinin muktezasıdır. Madem Ramazan o bayramdır; elbette bir derece, adî ve hayvanî meşguliyetten insanları çekmek için oruca emredilecek.

Sure neden Kadir Gecesinde indi?
Peygamber (a.s.m.) her şeyden önce bir uyarıcıdır. Bu ikaz görevini doğrulukla yapması için emri önce kendi nefsinde uygulaması lazımdı. Nefsine uygulamanın en uygun vakti de gece vaktidir.
Neden "Kadir" Gecesi?
Kadir Gecesi hüküm gecesi demektir. Duhan Suresinde açıklandığı üzere İlâhi takdirce belirtilen hükümler Kadir Gecesinde ayırd edilir. Bu anlamda Kadir Gecesine takdir gecesi diyenler de vardır. Aslında eşyanın, işlerin ve hükümlerin miktar ve zamanları ezelde takdir edildiği için burada söz konusu olan takdir, önceden tespit edilen kader programının yerine getirilmesiyle ilgili planların hazırlanmasıdır. (3)
"Kadr" kelimesinde "tazyik" manası da vardır. Buna göre o gece yeryüzüne o kadar çok melek iner ki, dünya onlara dar gelir.
Bir hadiste, "O gece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakıl taşlarının sayısından çok daha fazladır" buyurularak buna işaret edilir. (4)
Kadir Gecesinin Ramazan'ın hangi gecesine rastladığı hususunda pekçok rivayet olmakla birlikte, Ramazan'ın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bazı hadis-i şeriflerden de 27. gecesine denk geldiği bildirilmektedir. "Onu yirmi yedinci gecede arayınız" mealindeki hadis bu hususa işaret etmektedir. (5)
Bu rivayetlerin ışığında, İslâm âlimleri Kadir Gecesinin Ramazan'nın yirmi yedinci gecesi olarak kabul etmiş ve böylece Müslümanlar o geceyi Kadir Gecesi niyetiyle ihya edegelmişlerdir.
Bunun için mü'minler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler. Çünkü bu gecede herbir Kur'ân harfine otuz bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nisbette artış göstermektedir.
Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kur'ân okunur, Kur'ân tefsirleri mütâlâa edilir. Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir, Allah'a niyaz ve tazarruda bulunulur. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Hâsılı her vesileyle vakit nurlandırılır. Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır.
"Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." (6)
Bu gecede nasıl dua edelim?
Bunu da Hazret-i Âişe (r.a.) vasıtasıyla yine Peygamberimizden, öğrenelim:
"Dedim ki, 'Yâ Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?’
Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam "Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî (Allah’ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin' buyurdu"
Kaynaklar
1) Hak Dini Kur an Dili. 6:4592
2) Muvatta. İtikâf:6
3) Duhan Suresi, 3.
4) Hak Dîni Kur'ân Dili, 9:5970.
5) Müsned, 2:27.
6) Buhari, Siyam: 71, İbni Mâce, Dua


mehmet paksu
 

hanif_bir_kul

New member
Katılım
22 Mar 2007
Mesajlar
182
Tepkime puanı
19
Puanları
0
Yaş
64
Bu konu daha önce de belirtilmişti. Önemli olduğunu addediyorum. Güncellemek istedimse de mesajı bulamadım. Tekrar etmekte fayda görüyorum. Hesaplar bu gece gibi görünmekte...


İmam-ı Şa'rani hazretleri Kadir Gecesi'nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazan-ı Şerifin giriş günlerine göre şöyle tespit etmiştir:


Pazar günü girerse, 28 'i 29 'a bağlayan gece

Pazartesi günü girerse, 20 'i 21 'e bağlayan gece

Salı günü girerse, 26 'yı 27 'e bağlayan gece

Çarşamba günü girerse, 18 'i 19 'a bağlayan gece

Perşembe günü girerse, 2425 'e bağlayan gece

Cuma günü girerse, 16 'yı 17 'ye bağlayan gece

Cumartesi günü girerse, 22 'i 23 'e bağlayan gece


İmam-ı Şa'rani hazretleri 30 sene Kadir Gecesi'yle bu tarife göre müşerref olmuşlardır. Birçok Ehlüllah bu usulle Kadir Gecesi'ni bulmuşlardır.


S.A
bekir kardeşim er yıl 10 gün geri dönen gün ve aylarda ve yaklaşık 30 yıl gibi bir yıl zamanın içinde nasılda bu adamın rakamları tutu yor bilemem yanlız salayaıp durmuş yanlız şunu anlamanız gerekir Allah'cc bizlere bir şeyi öğreti yor dinin başladığı günü bildiri yor sizde Ayaeti veya sureyi başka konulara çekilmiş ve özel günler haline 3-5-10-15- ara gibi çevirlmiştir bu çeviri yanlıştır o günleri ve o ayı nasıl bulacaksınız bilemem 30 yıl sınrasını ve 10 gün ileri düşünülünce....

saygılarımla
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,132
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
İnsanlar hayatın zor bilmecelerini genelikle ampirik metodlarla bulmuş ve tecrübeleri ile de sağlama almışlardır. Kadir gecesi gibi sırlarla dolu bir gece hakkında Diyanet İşleri yıllar yılı " son 3. gün" uygulaması yaparken "sallamıyor" da, bu zatlar mı sallamış oluyor.

Sonra bu bir tavsiyedir. Yap ya da yapma, inan veya inanma ama ulema hakkında " sallamış" gibi bir avami argo kelime kullanmak sizin yaşınıza uygun gelmiyor sevgili hanif kul.

Edeb, Edeb, Edeb...
 

E R H A N

New member
Katılım
14 Ocak 2005
Mesajlar
555
Tepkime puanı
14
Puanları
0
Yaş
46
Konum
istanbul
Web sitesi
www.hidayetcagý.com
sevgili abilerim kardeslerim hepinizi cok ama cok seviyorum,bilirsinizki kadir gecesi 1000 aydan daha hayırlıdır ve ramazanın son 10 gününde saklıdır,bir Allah dostu bu geceye 13 eylül pazar gecesine işaret etti
siz diyanetin belirlediği geceyide kadir gecesi olarak idrak edin bu geceyide... demedi demeyin sonra ahirette hesap sorarsınız bana
icon_e_smile.gif

1000 aydan daha hayırlı kacmaz.peygamberimiz s.a.v varislerine manevi alemde işaretler verir
dedimya demedi demeyin sonra
 

Kalpteniman

New member
Katılım
18 Ara 2008
Mesajlar
589
Tepkime puanı
587
Puanları
0
Web sitesi
www.kalpteniman.com
Kadir gecesini ihya edebilmek hakkında

Kadir gecesini ihya edebilmek hakkında

Muhterem kardeşlerim: h.z. Allahımıza sonsuz şükürler olsun ki bu sene
de bizleri bu mübarek gecelere kavuşturdu. fakat takdir edersiniz ki aklını kullanana yaşayıp kavuştuğu her gece kadir gecesi olabilir niyetiyle
idrak edebilse zaten sorun kökünden hallolur yani kadir gecesini ihya etmiş
olur. bizde bu yazıyı yazarken belkide bu gecedir diyoruz ve her gece gibi
dikkatli hareket ediyoruz. Kanaatimce Vakti müsait olan yaşadığı her geceye dikkat etmeli bin aydan hayırlı olan geceyi yakalamalı. h.z. Allah c.c.
cümlemize kavuşmayı nasip etsin.

Ayeti kerimede : Sana yakın (ölüm) gelinceye kadar Rabbine kulluk et.
Hicr (99)

Hadisi şerif: Kim bütün seneyi ihya ederse Kadir gecesine erer
Müslim (762)

Mesela trilyonluk bir tanıdığımız var bize bir haber gönderse ve ben filan
gün filan yerde olacağım eğer buluşabilirsek sana bir milyar vereceğim
dese, acaba o tarif ettiği yerden beş dakika olsun ayrılırmıyız fırsatı kaçırmamak için belkide oraya yatağımızı getirir de öyle bekleriz.
Halbuki bu alacağımız geçici dünya için, ya ebedi bir hayat için sermaye
olan Mevlamızın vadettiği mükafatı kazanmak için onun kapısında nasıl
beklememiz lazım. Ona gönülden boyun büküp el açıp yalvarmamız
gerekmezmi ? Kadir gecemiz mübarek olsun h.z. Allah c.c. cümlemizi
gelecek yıllarda ki kadir gecelerine sağlık sıhhat ve selametle kavuşmamızı nasip etsin. Amin. Velhamdü lillahi Rabbil Alemin...
 

mice

New member
Katılım
22 Eyl 2005
Mesajlar
93
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Yaş
50
Web sitesi
www.islamidusunce.com
Bu konu daha önce de belirtilmişti. Önemli olduğunu addediyorum. Güncellemek istedimse de mesajı bulamadım. Tekrar etmekte fayda görüyorum. Hesaplar bu gece gibi görünmekte...


İmam-ı Şa'rani hazretleri Kadir Gecesi'nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazan-ı Şerifin giriş günlerine göre şöyle tespit etmiştir:


Pazar günü girerse, 28 'i 29 'a bağlayan gece

Pazartesi günü girerse, 20 'i 21 'e bağlayan gece

Salı günü girerse, 26 'yı 27 'e bağlayan gece

Çarşamba günü girerse, 18 'i 19 'a bağlayan gece

Perşembe günü girerse, 2425 'e bağlayan gece

Cuma günü girerse, 16 'yı 17 'ye bağlayan gece

Cumartesi günü girerse, 22 'i 23 'e bağlayan gece


İmam-ı Şa'rani hazretleri 30 sene Kadir Gecesi'yle bu tarife göre müşerref olmuşlardır. Birçok Ehlüllah bu usulle Kadir Gecesi'ni bulmuşlardır.


ilginç bir bilgi. Allah razı olsun
 

sýyah_

New member
Katılım
13 Ağu 2010
Mesajlar
454
Tepkime puanı
222
Puanları
0
Yaş
51
kadir gecesi hakkında ne kadar yazarsak yazalım ne kadar düşünürsek düşünelim. Bence doygun bir düşünceye ulaşamayız. Anlayamayız, bilemeyiz. kadir gecesinin ne olduğunu benim düşünceme göre bir tek ALLAH bilir. Ancak biz o geceyi ihya edebilirsek kendi hayatımızda bir yerinde durabilirsek ne mutlu bize, bunu bilmemiz yeterli. Dünyanın evrenin kadir gecesi yaratıldığı söylenir. Demekki o kadar önemli bir gün.
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,132
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Tekrar Hatırlayalım

Tekrar Hatırlayalım

Tekrar etmekte fayda görüyorum.

İmam-ı Şa'rani hazretleri Kadir Gecesi'nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazan-ı Şerifin giriş günlerine göre şöyle tespit etmiştir:

Pazar günü girerse,
28 'i 29 'a bağlayan gece

Pazartesi günü girerse,
20 'i 21 'e bağlayan gece

Salı günü girerse,
26 'yı 27 'e bağlayan gece

Çarşamba günü girerse,
18 'i 19 'a bağlayan gece

Perşembe günü girerse,
2425 'e bağlayan gece

Cuma günü girerse,
16 'yı 17 'ye bağlayan gece

Cumartesi günü girerse,
22 'i 23 'e bağlayan gece


İmam-ı Şa'rani hazretleri 30 sene Kadir Gecesi'yle bu tarife göre müşerref olmuşlardır. Birçok Ehlüllah bu usulle Kadir Gecesi'ni bulmuşlardır.





 
Üst Alt