Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İyiliği Ermetmek Ve Kötülükten Alıkoymak

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Çeşitli Dualar Ve Zikirler
Allah Tealâ şöyle buyurmuştur:

"İçinizden insanları hayra çağıracak, iyiliği emredecek ve kötülükten alıkoyacak bir toplum bulunsun. İşte bunlar kurtulanlardır. "[151]
"Bağışlama yolunu tut ve iyiliği emret. "[152]
"Erkek-kadın bütün mü'minler birbirlerinin yardımcılarıdır. İyiliği em*rederler ve kötülükten alıkorlar"[153]
"(Lanete uğramalarının sebebi) birbirlerini yaptıkları kötülükten alıkomazlardı.”[154]
Anlattığım manada ayetler meşhurdur.

Ebû Saîd El-Hudrî'den yapılan (Radıyallahu Anh) rivayetde de*miştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu işittim: "Sizden kim bir kötülük görürse eü ile onu gidersin. Gücü yet*mezse dili ile yapsın. (Buna da) gücü yetmezse kalbi ile reddetsin. İmanın en zayıfı işte budur."[155]

Huzeyfe'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde Peygamber Sal*lallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Canım kudret elinde olana yemin ederim ki, muhakkak surette iyiliği emredip kötülükten alıkorsu-nuz; yoksa Allah'ın kendinden size bir azab göndermesi yakın olur. Son*ra ona duâ edersiniz; fakat duanız kabul edilmez. "[156]

Ebû Bekir Es-Sıddık'dan (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde şöyle demiştir: "Ey insanlar şu ayeti okuyorsunuz:"
Ben Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle dediğini işittim: İn*sanlar zalimi görürler de onun ellerini yakalamazlarsa, Allah'ın kendin*den, onların tümüne azâb vermesi yakındır. "[157]

Ebû Saîd'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde Peygamber Sal-lalîahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur." Cihâdın en faziletlisi, zâ*lim bir sultanın yanında hak sözü söylemektir."[158]
Ben de derim! Bu bölümle ilgili hadisler sayılamayacak kadar çoktur. Bu son anılan âyeti kerime üzerinde çok cahiller aldanmaktadır. Ayeti kerimeyi asıl manası dışına çıkarıyorlar. Doğru olan manası şudur: Siz, size emredilen şeyi yaptığınız zaman, sapığın sapıklığı size zarar vermez. Bize emredilen şeyler içinde iyiliği emretmek ve kötülükten alıkoymak var*dır. Âyetin manası, Allah Tealânın şu sözüne yakındır:
"Peygamber üzerine gerekli olan ancak tebliğdir."[159]
Bil ki, iyiliği emretmenin ve kötülükten alıkoymanın bilinen bir takım şartlan ve sıfatları vardır. Burası onları izah edip anlatmanın yeri değil*dir. Bunlar "ihyâu-Ulûmuddin"de güzel şekilde izah edilmektedir. Ben Müslim şerhinde önemli olan meselelerini açıkladım. Başarı Allah'dandır.

[151] Kur'an-ı Kerim, Al-i İmrân Süresi: 104

[152] Kur'an-ı Kerim, A'raf Suresi: 199.

[153] Kur'an-ı Kerim, Tevbe Suresi: 71.

[154] Kur'an-ı Kerim, Maide Suresi: 79.

[155] Müslim, Ebû Dâvud. İbni Mâce. Nesâî.

[156] Tirmizî. (Tirmizî demiştir ki, bu hadis hasendir.)

[157] Ebû Dâvud. Tirmizî. Mâce.

[158] Ebû Dâvud. Tirmizî. Ibni Mâce. (Tirmizî demiştir ki, bu hasen hadistir.)

[159] Kur'an-ı Kerim, Ankebüt Süresi: 18

Üst Alt