Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İstanbul'un FETHİ..!

mhmt

New member
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
2,965
Tepkime puanı
715
Puanları
0

İstanbul'un Fethi

29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis şehrini Sultan II. Mehmed Han'ın komutanlığında fethetmesidir. Bu fetihten sonra Osmanlı Devleti İmparatorluk olmuş, henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmed, fatih unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu böylelikle sona ermiştir.

NOT:Özellikle ANKARA da ikamet eden kardeşlerimiz bekleriz..

selametle...
 

rusen_alp

New member
Katılım
11 Mar 2007
Mesajlar
1,475
Tepkime puanı
86
Puanları
0
Yaş
42
Konum
ruhlar aleminden
mhmt kardeşim, faaliyet güzel de, şu resim biraz saçma olmuş..
Yani Fatih Sultan Mehmet atı denize sürmüş, oradan tam Ayasofya gözüküyor...
Ama Ayasofya'nın minaresi var :D:D. Bizans müslümanmı olmuş tu yaw :p
 
B

beyaz_ýþýk

Guest
bence gecmişten gelecege bir gorunuş ii olmuş resim..
 

mhmt

New member
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
2,965
Tepkime puanı
715
Puanları
0
Allah senden de razı olsun mehmetim ,
eleştiriler hakkında ne diyorsun , şu resim biraz mantıksız değil mi ?

mantıksızlık olsada önemli değil..
ama açıklayım..resim tek bi boyutu anlatmıyor.fetih kelimesinde başlangış ve bitiş anlamarı vardır..yani savaş başlar, ve fetih gerçekleşir..yani neresi amaç edinildi ise orası alınır..
şimdi bu resme gelince..
üstad..sadece çalışmaya saygıdan geyik kelimesini kullanmamanı dilerdim..
resim iki boyutu anlatır..yukarda fetih ile ilgili açıklamamı temsil eder..

1)FATİH ATINI SÜRMÜŞTÜR=İSTANBUL'u FETHETMEK İÇİN..

2)AYASOFYA MİNARELİ Bİ HALDE RESİMLENMİŞTİR=İSTANBUL FETHEDİLMİŞTİR..


resim bu iki durumu bi karede göstermeyi amaçlamaktadır..

saygılar..
 

rusen_alp

New member
Katılım
11 Mar 2007
Mesajlar
1,475
Tepkime puanı
86
Puanları
0
Yaş
42
Konum
ruhlar aleminden
İstanbul ve Ayasofya'nın minareleri

İstanbul ve Ayasofya'nın minareleri

Ayasofya’nın Minareleri - Can Alpgüvenç
*Minareler, Ayasofya’nın hantal siluetini giderdiği gibi,
İslâmî manzarasını da güzelleştiriyor:

Osmanlı ordusu 29 Mayıs 1453 Salı sabahından itibaren, şehir surlarını aşarak İstanbul’a akmaya başladı ve kısa zamanda şehre hâkim oldu. Fatih Sultan Mehmet, mukavemet kırıldıktan sonra, olabilecek bir suikast tehlikesine karşı tedbir olmak üzere, sancak beyleri ile emrindeki askerin sokak başlarını tutmalarının ardından, Topkapı’sından tören alayı ile şehre girerek, doğruca Ayasofya’ya gitti.
Hıristiyan din adamlarının ve Bizans halkının biriktiği Ayasofya’nın önünde atından inerek, yerden bir avuç toprak aldı ve başına götürdü. Sonra da, devrin tarihçilerinden Nestore İskinder’in naklettiğine göre, başta din adamları olmak üzere yerlere kapanarak ağlayan halka eli ile susmasını işaret ettikten sonra, patrik olduğu söylenen kişiye döndü. Herkesin duyabileceği bir sesle şunları söyledi:
‘Atanasios sana söylüyorum, senin yanındakiler ve halkına da sesleniyorum! Bugünden itibaren kızgınlığımdan korkmayın, hatta ölümden ve esir olmaktan da korkmayın.’
Ardından paşalarına ve sancak beylerine döndü:
‘Paşalarım ve Beylerim! Askerlerimin şehir halkına, kadın ve çocuklara karşı; katletme, esir etme veya başkaca düşmanca davranışta bulunma gibi her türlü davranışına mani olun. Eğer bir kişi bile emrimi dinlemeyecek olursa öldürülecektir!’
Sonra da herkesin evlerine gitmelerini emretti.

Baykuş nöbet bekliyor!
İstanbul’a XV. Asrın ilk yarısında gelen Batılı gezginler, hem şehrin, hem de Ayasofya’nın bakımsız ve perişan bir halde olduğunu belirtir. Bunlardan İspanyol Ruy Gonzales de Clavijo, Ayasofya’nın harabelerle çevrili olduğunu, kilisenin birçok bölümünün kullanılamaz durumda bulunduğunu, kapılarından bazısının yerlere düştüğünü yazar.
***
Sultan II Mehmed, Ayasofya’ya girince şükür secdesine kapandı, iki rekât namaz kıldı, rivayetlere göre ilk ezan da bu sırada okundu. Maiyeti ile beraber ilk namazı eda ettikten sonra, kilisenin perişan durumu karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Fatih, Sadî’nin şu ünlü beytini söylemekten kendini alamadı:
‘Perde dârî mî guned der tâk ı kisrâ ankebût
Bûm- i nevbet mî zened der kal’a-ı Efrâsiyab’

Ayasofya’nın tahta minaresi
Fatih, Osmanlılarda bir gelenek olarak devam eden ve asırlardır uygulanan kurala göre, şehrin en büyük kilisesi olan Ayasofya’yı camiye çevirdi ve ilk hayratı olarak vakfetti.
Hünkârın iradesiyle, fethin üçüncü gününe rastlayan Cuma gününden önce, yani Ayasofya’da askeriyle beraber ilk Cuma namazını kılacağı saate kadar, kilisedeki bütün tasvir ve heykeller kaldırıldı, mozaiklerin üzerleri ince bir sıva tabakası ile örtüldü. Mimarlarla ustalar, gece gündüz çalışarak kıble tarafına bir mihrap inşa ettiler, hutbe irat edilebilmesi için minber eklediler.
Sultan Fatih, Hocası Akşemseddin’in Cuma hutbesini irad etmesi ve Cuma namazını kıldırmasının ardından; son derece bakımsız bir halde bulunan Ayasofya’da, derhal yoğun onarım çalışmalarına başlanmasını emretti.
Ayrıca mimarlar ilk Cumadan önce, Ayasofya’nın güneybatı köşesinin yakınındaki yarım kubbe üzerine (Tramvay Yolu’na bakan köşe) bir de ahşap minare inşa ettiler.

Minarenin temelini hazırladım!
Fatih döneminde yapılan, Ayasofya’nın ilk minaresiyle ilgili bir de efsane vardır. Efsaneye göre bu ilk minarenin kaidesi, Ali Neccar isimli bir Türk mimarın eseridir. Evliya Çelebi’nin verdiği bilgiye göre; İstanbul’un fethinden birkaç yıl önce; Fatih, Edirne valisi iken, Bizans imparatoru depremde zarar gören, Ayasofya’nın kuzey duvarının tamiri için Fatih’ten yardım talep etmiş, Sultan bunun üzerine Ali Neccar adlı mimarını İstanbul’a göndermiştir. Bu mimar, eklediği istinat duvarlarıyla Ayasofya’yı yıkılmaktan kurtarmış, ayrıca bir istinat duvarının içine 200 basamaklı bir de merdiven yapmıştır. İmparator merdivenin sebebini sorduğunda, ‘Kurşunluğa çıkmak için’ cevabını veren Mimar, Edirne’ye döndüğünde, Sultana şöyle konuşmuştur:
‘Sultanım, dört payanda ile Ayasofya’nın kubbesini kurtardım, tamir vazifesi bana kısmet oldu. Fetih vazifesi ise size düşüyor. Hatta yapacağın minarenin temelini de hazırladım ve üzerinde ilk namazı da ben kıldım.’
Ancak, Fatih döneminde, üç günde inşa edilen tahta minare, Mimar Ali Neccar’ın Ayasofya’nın kuzey duvarını takviye için yaptığı istinat duvarlarından biri üzerine inşa edilmemiştir.

Fetih hatırasıdır, yıktırılamaz!
Ayasofya’nın ikinci minaresi, Sultan II. Bayezid döneminde caminin kuzeydoğu köşesine, yani Topkapı Sarayı’nın Bâb-ı Hümayun tarafına (ahşap minarenin çaprazı) inşa edildi. Ancak bu minare yapılışından birkaç yıl sonra 1509’da meydana gelen büyük depremde yıkıldı. Bunun üzerine Sultan II. Bayezid, bu defa de Ayasofya’nın güneydoğu köşesine, (Deniz tarafına bakan köşe), ‘Tuğla Minare’ olarak bilinen 16 köşeli minareyi inşa ettirdi.
Sultan II. Selim döneminde Mimar Mehmet, Ayasofya ana binasının çevresinin payandalarla takviye edilmesi, eski payandaların tamiri, ayrıca ahşap minaresinin harap olduğu belirtilerek yerine kâgir olarak yenisinin yapılması gerektiğini ifade etti. Sultan II. Selim, ‘ O minare, dedemin İstanbul fethi hatırasıdır, yıktırılamaz!’ diyerek bu fikri bir süre kabul etmediyse de, daha sonra izin verdi. Daha sonra da Mimar Sinan’dan, (21 Haziran 1573’te) yarım kubbe üzerindeki ahşap minarenin kaldırılarak, hemen önündeki payenin üzerine yeni kâgir bir minare yapılmasını istedi. Bunun üzerine ahşap minare, 1574’de yıkılarak yerine ayni köşeye yeni bir minare inşa edildi.
Sultan II. Selim, bu karardan kısa süre sonra Mimar Sinan’dan, Ayasofya’ya iki minare daha ilave ederek, minare sayısının dörde çıkarılması istedi.
Cenabî tarihinde, ‘Bu sene (980) Sultan Selim Han emr eyledi ki; Ayasofya’nın etrafında olan evler yıkılup ve cami-i şerif ta’mir ve termim olunub ve dört minare bina olunub ve iki medrese bina oluna,’ der.
Bu minareler padişahın sağlığında tamamlanarak hizmete girdi. Dolayısıyla bugün batı tarafındaki (tramvay yolu tarafındaki) minarelerle Topkapı Sarayı köşesindeki minarenin yapımı Sultan II. Selim dönemine aittir.

Minareler, İslâmî manzarayı güçlendirdi
Bugünkü Ayasofya, ancak dört tarafındaki göğüsleme duvarlarının (payandaların) yardımıyla ayakta durabilmektedir. Sayısı irili ufaklı yirmi dört olan bu payandaların büyük çoğunluğu Osmanlılar döneminde yaptırılmış, ayrıca Bizans devrinde yapılanlar da yine aynı dönemde tamir edilmiştir. Meselâ; Sultan Fatih veliaht iken, son Bizans imparatorunun ricasıyla İstanbul’a gönderilen Mimar Ali Neccar, Ayasofya’yı tamir ederek, dört adet istinat duvarı inşa etmiştir. Böylece, fetihten önce yapılan payandalardan dördünün inşası da yine Türklere aittir. Kısacası fetihten sonra, Osmanlı devirlerinin bütün meşhur mimarları, Ayasofya’yı ayakta tutabilmek için var güçlerini harcamışlardır.
***
Minareler, payanda duvarı vurulması mümkün görülmeyen kuzeybatı ve güneybatı köşelerinde ağırlık kulesi vazifesi görme dışında, Ayasofya’ya eşsiz bir zarafet kazandırmakta, ayrıca kendilerinden birkaç misli kalın olan kaideleriyle camiye sıkıca perçinlenerek, adeta mâbedin esas gövdesine istinat duvarları olmaktadırlar.
Bu minareler, Ayasofya’nın hantal silueti giderdiği gibi, İslâmî manzarasını da kuvvetlendiriyor.

Alıntı
 

gönüldostuelif

New member
Katılım
26 Kas 2006
Mesajlar
781
Tepkime puanı
10
Puanları
0
Yaş
35
mhmt kardeşim gitmeyi birkaç gün öncesine kadar ailecek düşünüyorduk ama malesef sorunlar cıktığı için gidemiyoruz nasip değilmiş...
selametle...
 

seyfullah putkýran

New member
Katılım
30 Eyl 2005
Mesajlar
5,807
Tepkime puanı
205
Puanları
0
Yaş
40
Konum
Ruhlar Aleminden
Web sitesi
www.tevhidyolu.net
yakın çevremde kardeşlerim davet etti lakin gidebiliceğimi zannetmiyorum.. ama inşallah güzel bir gösteri olur... çünkü bazen bu özel günleri anma gösterileri amacından uzaklaşabiliyor .... rabbim hazırlıyanlardan razı olsun...
 

mhmt

New member
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
2,965
Tepkime puanı
715
Puanları
0
hayırlısı olsun ..
sizde inşaALLAH seneye bulunursunuz artık:)

selametle...
 

mhmt

New member
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
2,965
Tepkime puanı
715
Puanları
0
yakın çevremde kardeşlerim davet etti lakin gidebiliceğimi zannetmiyorum.. ama inşallah güzel bir gösteri olur... çünkü bazen bu özel günleri anma gösterileri amacından uzaklaşabiliyor .... rabbim hazırlıyanlardan razı olsun...

inşaALLAH..daha önceki yıllarda da yapıldı..Allahım sorunsuz/amacından sapmadan bi program yapmamızı nasip etsin..
katılman daha güzel olur kardeşim..ama katılamama durumunda da inş. duanı /dualarınızı bekleriz..

selametle..
 
Üst Alt