Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Haset

samanyolu

New member
Katılım
19 Mar 2007
Mesajlar
2,063
Tepkime puanı
2,696
Puanları
0
Yaş
49
Konum
istanbul
Haset ettiği zaman hasetçinin şerrinden karanlığı yırtan nurun Rabbine sığınırım.”(felak,5) şeklinde dua etmemizi bizlere öğreten Rabbimiz, aynı zamanda kıskançlığın ne kadar kötü bir şey olduğunu haber vermektedir.Çünkü haset Allah Teala’nın bir kimseye ihsan ettiği nimetlerin, onun elinden çıkmasını istemektir.Hasetçi bunu başarabilmek için pek çok fitne ve desiselere başvurur ve böylece başka kötülüklerin meydana gelmesinede zemin hazırlar.
Kalbin saflığını ve temizliğini gideren kötü bir duygu olan haset “ateşin odunu yakıp yok etmesi gibi insanın iyi huy ve amellerini giderir,yok eder.”
“Haset eden daima hastadır, cimri insan daima fakirdir. Haset bir dert ve hastalık olup, haset eden veya olunan helak olmadıkça çaresi bulunmaz.”diyen Hz.Ali ra haset eden kimsenin en büyük zararı aslında kendisine verdiğini vurgulamaktadır. Kıskanılan kişi bu durumu bilmeli ve hasetçi ile rekabete girişeceği yerde aslında ona acımalıdır.
Haset eden kimsenin içinde sürekli bir ateş yanar. Bu ateş onu yakar yavaş yavaş eritir.Çünkü birisine haset edildikçe Allah onun nimetini arttırır.onun nimetinin artmasıda hasetçinin hasedini , dolayısıyla rahatsızlık ve sıkıntısını çoğaltır. Hasetçinin göğsü daralır, uykusu kaçar. Amansız bir hastalığa düşer. Haset edilen perişanlığı istenirken, hasetçi perişan olur . Haset edilen kimsenin durumunda ise bir bozulma bir kötüleşme olmaz.
Ebü’l leys semerkandi Hazretleri ne göre haset etmekten daha kötü bir şey yoktur. Çünkü
!)Bitmeyen gam ve kedere tutulur.
2)Haset etmesi, onun için sevabı olmayan bir musibet olur.Onun günaha girmesine yol açar.
3)Hasedinden dolayı kınanır ayıplanır.
4)Allah Teala ona gazap eder.
5)Allah Teala’nın yardım ve ihsan kapıları kendisine kapanır.
İnsan hedeflediği bir amaca ulaşamama korkusu yaşamaya başalarsa , çevresindekilerle rekabetide artar.
Özellikle günümüzde karşılaştığımız kıskanma sebeplerinden biri, insanın başkalarına göre önde olma isteğinden gelen duygularıdır. Bu duygu insanda makam sevgisi olarak kendisini göstermektedir.Sürekli övülmek ve üstün gelmek isteğinde olan kimse “işte bu adam kendi sahasında zamanın en büyüğüdür, eşi ve benzeri yoktur” denildiğinde nasıl sevinirse, başka bir kimsenin kendisine ortak gösterilmesi halinde de kıskançlık duyar,haset eder.
Allah’ın kuluna verdiği nimetlere karşı cimrilik eden insanlarda hasetçi olurlar.Böyle bir kişide mal veya liderlik sevgisi olmamakla birlikte ,kendisine Allah’ın nimetler verdiği, iyi huylarla donattığı bir kimseden söz edildiğinde bundan rahatsız olur, haset eder.Buna karşılık birinin içinde bulunduğu zorluk ve çektiği sıkıntılardan söz edildiğinde de sevinç duyar.Böylesi kimseler Allah’ın verdiği lütuflarına karşılık cimrilik gösterirler.
 
Üst Alt