Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Cuma gününün sünnetleri

berfut

New member
Katılım
23 Kas 2007
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
334
Puanları
0
Yaş
44
Konum
istanbul


Cuma Gunu Bayramdir...

Cumâ gununun 20 sunneti ve edebi vardir. Bunlar:
1- Cumâyi Persembe’den karsilamalidir. Meselâ; yeni ve temiz elbiseyi hazirlamali,isleri bitirip Cumâ’yi ibâdetle gecirmeye gayret etmeli.

2- Cumâ gunu, Cumâ namazi icin gusul abdesti almali. (Bu gusul hakkinda, farz diyenler de vardir.)

3- Basi tiras etmeli. Sakalin bir tutamdan fazlasini ve
tirnaklari kesmeli ve beyaz giymeli.

4- Cumâ namazina mumkun oldugu kadar erken gitmeli.

5- On safa gecmek icin, cemâatin omuzlarindan asmamali.

6- Câmide namaz kilanin onunden gecmemeli.

7- Erken gidip birinci safta yer almali.

8- Imam minbere ciktiktan sonra hicbir sey soylememeli,
ezani da tekrar etmemeli.

9- Namazdan sonra, Fâtiha, Kâfirûn, Ihlâs, Felak ve Nâs sûrelerini
7 defâ okumali.

10- Ikindiye kadar câmide kalip, ibâdet etmeli.

11- Ehl-i sunnet âlimlerinin kitaplarindan anlatan âlimlerin
dersinde bulunmali.

12- Cumâ gunu duânin kabul oldugu vakti aramali,
bunun icin hep ibâdet etmeli.

13- Cumâ gunu cok salevât-i serîfe getirmeli.

14- Kur’ân-i kerîm ve Kehf sûresini okumali.

15- Az veya cok sadaka vermeli.

16- Ana-babayi veyâ bunlarin ve sâlih Muslumanlarin ve
evliyânin kabirlerini ziyâret etmeli.

17- Ev halkinin yemeklerini bol ve tatli yapmali.

18- Cok namaz kilmali, namaz borcu olanlar kazâ namazlarini kilmali.

19- Cumâ gununu, ibâdetle gecirmeli.

20- Ikindiden sonra, seccâde uzerinde elinden geldigi kadar;
“Yâ Allah! Yâ Rahman! Yâ Rahîm! Yâ Kavî! Yâ Kadir!” deyip,
sonra duâ etmelidir
 

samanyolu

New member
Katılım
19 Mar 2007
Mesajlar
2,063
Tepkime puanı
2,696
Puanları
0
Yaş
49
Konum
istanbul
Müslümanlar için Cuma namazı bir birleşme ve bütünleşme vesilesidir. Cuma namazı Müslüman milletlerin bağımsızlık ve özgürlük sembolüdür. Cuma hutbesi başlı başına bir eğitim, bir rehberlik daha önemlisi Cuma hafta bayramıdır.
Müslümanların fethettikleri veya kendi isteği ile Müslüman olmuş topluluklar ile çoğunluğu Müslüman olan ülkelere ?Dar-ül İslam? denilir. Türkiye bin yıldan fazladır, 1071 yılından beri Müslüman Türklerin yurdudur ve Cuma farizasını yerine getiren, Dar-ül İslam ülkesidir.
Cuma bir hafta bayramı olup Ramazan bayramı ve Kurban bayramından daha hayırlı ve feyizli bir bayram günüdür. Öyle ise yılda 52 hafta olduğuna göre 52+2 yılda 54 bayram yapıyoruz demektir.
Cuma namazları Müslüman uluslar hür ve bağımsızlar ise kılınır. Cuma namazı nedeniyle birleşen Müslümanlar danışma, tanışma ve kaynaşma nedeniyle bir dayanışma içindedirler. Cuma panayırları, Cuma pazarları İslam birliği kurarlar.
Peygamberimizden bugüne kadar bu Cuma farizası ibadeti milli birliğimiz ve dini bütünlüğümüz için çok elzemdir.
Peygamberimizin bu hususta pek çok Hadisi Şerifleri vardır.
1. Cuma fakirlerin haccıdır. Müminlerin bayramıdır. Gök ehlinin meleklerin de bayramıdır. Cennette de bayram günüdür. Günlerin en iyisi, en şereflisi cumadır.
2. Cuma günü iyiliklerin hazinesidir ve güzel şeylerin de kaynağıdır.
3. Musa aleyhisselam dedi ki; Yarabbi bana Cuma ertesi gününü verdin, Muhammet aleyhisselamın ümmetine hangi günü vereceksin? Onlara Cuma gününü vereceğim buyuruldu. İlahi Cuma gününün kıymetini ve sevabı ne kadardır diye soruldu? Ey Musa Cuma günü yapılan bir ibadette, Cumaertesi günü yapılan yüzbin ibadet sevabı vardır, buyuruldu. Bunun üzerine Musa aleyhisselam Ya Rabbi beni de MUHAMMET aleyhisselamın ümmetinden eyle.
4. Cuma günü geldiği için sevinen bir mümine kıyamete kadar her gün o kadar sevap verilir ki adedini ancak Allahü teala bilir.
5. Cuma günü vefat eden müminlere şehit sevabı verilir, kabir azabından onu korur.
6. Cuma günü sabah namazından önce 3 defa ?Estağfirullah el azim ellezi la ilahe huv el hayyel kayyume ve ettübü ileyh? okuyanın anasının ve babasının günahları affolur.
7. Kim Cuma günü yıkanır, temiz elbise giyer, erken camiye gider, imama yakın oturur ve dinlerse 2 Cuma arasındaki günahlarına hatta üç ziyadesiyle kefaret olur.
8. Bir Müslüman Cuma günü gusül abdesti alıp Cuma namazına giderse bir haftalık günahları affedilir. Ve her adımı için bir sevap verilir.
9. Günlerin en kıymetlisi cumadır. Cuma günü bayram günlerinden ve aşure gününden daha kıymetlidir. Cuma dünyada ve cennette müminlerin bayramıdır.
10. Cuma namazından sonra ?Fatiha, Kafirun, İhlas, Felak, Nas? surelerini yedişer defa okuyanı Allahü teala bir hafta kazadan, beladan, kötülüklerden korur.
11. Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır. Adem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet Cuma günü kopacaktır.
12. Kim Cuma günü camiye erken gelirse bir deve kurban etmiş gibi olur, daha sonra gelen inek, daha sonra gelen koyun kurban etmiş gibi olur. Daha sonra gelen sadaka olarak tavuk kesmiş gibi olur, daha sonra gelen bir yumurta vermiş gibi olur. Hatip minbere çıkınca, bu işi yapan melekler defteri kapatırlar ve hutbeyi dinlerler. Bu esnada gelen kişi namazın faziletlerinden başka bir şey bulamaz.
ALLAHÜ TEALA KURANI KERİMİNN CUMA SURESİNİN 9., 10., AYETİNDE İSE; Ey iman etmekle şereflenen kullarım. Cuma günü öğle ezanı okunduğu zaman hutbe dinlemek ve Cuma namazı kılmak için camiye koşunuz. Alışverişinizi bırakınız, Cuma namazı ve hutbe size başka işlerinizden daha faydalıdır. Cuma namazı kıldıktan sonra camiden çıkıp dünya işlerinizi yapmak için dağılınız. Allahü tealadan rızık bekleyerek çalışırsınız. Allahı çok hatırlayınız ki kurtulabilesiniz.
CUMA GÜNÜNÜN ŞU SÜNNETLERİ VARDIR
1. Perşembe günü ikindiden sonra Cuma vakti girene kadar gusül abdesti almalı, temiz çamaşır ve elbise bu büyük bayrama hazırlanmalıdır.
2. Tıraş olmalı, tırnaklar kesilmeli, koltuk ve kasık tıraşı olmalı, ayrıca dişlerimizi iyice fırçalamalıyız.
3. Cuma namazına erken giderek vaaz ve nasihat dinlemek amacıyla ön saflarda bir yere oturmalıdır.
4. Peygamberimiz (S.A.V.) hutbe dinlemek iki rekat namaz demektir, der
5. Cuma namazından sonra evimize veya işimize giderken kaza ve belaya karşı ?Fatiha, Kafirun, İhlas, Felak, Nas? surelerini yedişer defa okumalıdır.
6. Cuma günü salavatı şerife, kuranı kerim okumalı sadaka verilmelidir.
7. Yakınlarımızın kabirlerini ziyaret etmelidir.
8. Geçmiş kaza namazı kılmalıdır.
9. Güzel ve hoş kokan koku sürmelidir. Sünnettir.
10. Camide konuşmamalı, dikkat çekecek şekilde geriye, sağa, sola bakmak uygun olmadığı gibi kimseyi rahatsız etmemelidir.
11. Cuma namazı için ezan okunduğunda Cuma namazı şartlarını taşıyan her erkek Müslüman derhal işini, alışverişini bırakarak Cuma bayram namazına gitmesi farzdır.
12. Cuma gününün hafife alanlara 3 Cuma namazını terk eden kimsenin kalbinin mühürleneceğini Allah-ü teala bildirmiştir.
13. Kurban bayramı arefesinin Cuma gününe rastlaması halinde halk arasında (Haccı Ekber) büyük hac olarak isimlendirilmesi cumanın çok önemli oluşuyla ilgilidir.
14. Cuma günü yolculuğa çıkacak kişilerin Cuma namazını kaçırma gibi bir endişeye sebeb olacağından seyahat bu günde hoş karşılanmaz.
15. Cuma namazı erkeklere farz olup, kadınlara değildir.
16. Cuma namazını şu mazereti olanlar kılamazlar. Hastalar, körler, kötürüm olanlar, mallarının, canlarının, namuslarının tehlikede olduğunu bilip de korkanlar, hür olmayanlar, esirler.
17. Cuma namazını kılabilmek için en az 3 kişi olmalıdır. (İmam hariç)
18. Cuma namazını kılmak amacıyla yerleşim birimleri olan ve camisi olan yerleşik yerler tercih edilmelidir.
19. Hutbeler insan hayat şartlarını kolaylaştıracak, insan ilişkilerini uyumlu bir hale getirecek pek çok hususu aydınlatıcı olduğundan buna değer vererek can kulağı ile dinlemelidir.
20. Hutbenin temel amacı Allahı zikretmek ve Peygamberimize (S.A.V.) salavat getirmektir.
21. Hutbe öğle vakti girdikten sonra, ayakta açıktan okunur. Hatip erkek, bilgili, sesi uygun tonda olmalıdır. Cami içi ezandan sonra hutbe hemen başlar.
22. Hutbeden sonra kamet edilerek hutbe okuyan tarafından Cuma namazı kıldırılır.
 
Üst Alt