Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Çocuğa İsim Koymak

seyfullah putkýran

New member
Katılım
30 Eyl 2005
Mesajlar
5,807
Tepkime puanı
205
Puanları
0
Yaş
40
Konum
Ruhlar Aleminden
Web sitesi
www.tevhidyolu.net
Çocuğa İsim Koymak



2101 - Soru: Ezan ve ikamet sadece farz namazlar için meşru kılındığı halde, çocuğun kulağına ezan ve ikamet okumanın hükmü nedir?
Cevap: Çocuğun kulağına ezan okumak mendubtur. (Nimetü'l-İslâm, 1. kısım s. 60 not: 1)
2102 - Soru: Çocuklara verilecek isim, hangi dilden olmalıdır? Ben Arapça olması lâzım diye duydum. Her Arapça isim olur mu? İsmin iyi veya kötü olduğunu nereden anlayacağız? Bu mevzuda bir ölçü var mıdır?
Cevap: Konulacak ismin Arapça olması şart değilse de, İslâm'a uygun bir ad olması şarttır. Bu hususta "İslâm'da Kadın ve Aile" adlı kitabımızın çocuğa konulacak isimle ilgili bahsini okumanızı tavsiye ederiz.
2103 - Soru: Bazı isimlerde harf değişikliği veya tanzimi yapmak (Ahmet, Mehmet, Abdullah) gibi. Bunun dinimizde bir mahzuru var mı?
Cevap: Bu hata, dini bakımdan değil, ilmi ve imlâ bakımındandır.
2104 - Soru: Abdülvahid isminin lügatte mânâsı nedir?
Cevap: "Bir olan (Allah)ın kulu" mânâsına gelmektedir.
2105 - Soru: Bir kimse çocuğuna Ebu Bekir ismi koyabilir mi?
Cevap: Evet. (Fetava-i Hindiye c. 5, s. 362)
2106 - Soru: Senem, Meral, Emiş ve Döne kelimeleri kadınlara isim olarak veriliyor. Bu isimleri koymak caiz mi?
Cevap: Bu kelimelerin mânâlarını belirtmek, hükme ışık tutacaktır. Senem, "deve, büyük hörgüçlü olmak", Meral kelimesi "ceylan", Emiş lâfzı "emme işi" ve Döne kelimesi de "tekrarlamak" mânâlarına gelmektedir. Bu mânâları itibariyle, bunların kadınlara isim olarak takılmasında bir mahzur görülmüyorsa da güzel isimlerin tercih edilmesi gerekir. Bu hususta daha geniş bilgi almak istenirse, "İslâm'da Kadın ve Aile" adlı naçiz kitapçığımızın okunmasını tavsiye ederiz.
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,132
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
İsim vermek. Yeni doğan çocuğuna güzel bir isim koymak, öncelikle babanın sonra annenin görevlerindendir. Konulan ismin, güzel bir mânâsının olması, İslâm inancına ve hükümlerine uygun olması gerekir. İslâm'da çocuğa genellikle doğduğu gece isim verildiği gibi, doğumunun üçüncü veya yedinci gününde ad konulmaktadır. Rasûlullah (s.a.s.), oğlu İbrâhim dünyaya gelince: "Bu gece bir oğlum doğdu; ona atam İbrâhim'in adını verdim." buyurmuşlardır. Bu hadis, ismin ne zaman konacağı hususunda önemli bir delildir. (Ebû Dâvud, Cenâiz, 24) Ayrıca bir kimseye birden fazla isim verilebileceği de yine Rasûlullah (s.a.s.) belirtilmiştir. (Buharî, Menâkıb, 17; Müslim, Fezâil, 124).

Anlamı İslâmî akîdeye uygun olmayan, dinin yasakladığı bir anlam taşıyan isimlerin çocuklara verilmesi uygun değildir. Hz. Peygamber (s.a.s.) yeni Müslüman olanların şirk dönemindeki isimlerini değiştirmez, genellikle aynen bırakırdı. Ancak bu isimler arasında, mânâsı çirkin veya Allah'tan başkasına kulluğu ifâde edenler varsa, meselâ müşriklerin taptığı putlardan biri olan Uzzâ'nın kulu anlamındaki Abdüluzzâ, Kâ'be'nin kulu anlamındaki Abdülka'be ve benzeri isimleri genellikle, Allah'ın kulu mânâsında Abdullah veya Rahman'ın kulu mânâsında Abdurrahman gibi isimlerle değiştirirdi. Kesmek anlamına gelen Sarim ismindeki bir sahâbinin ismini de, mutlu anlamına gelen Saîd; Berrâ olan bir kadının adını Zeyneb olarak değiştirmiştir. (Buhârî, Edeb, 108; Ebû Dâvud, Edeb, 62; İbn Mâce, Edeb, 32) Ayrıca, Firavun ve Kârun gibi zulüm ve küfür önder ve sembolleri olan isimlerin verilmesi de İslâm'da yasaktır.

"Allah katında isimlerin en güzeli Abdullah ve Abdurrahman'dır." hadisi (Buhârî, Edeb, 105-106; Müslim, Âdab, 2; İbn Mâce, Edeb, 2; Tirmizî, Edeb, 64; İbn Hanbel, II, 24, 128) isim koyma hususunda İslâm'ın genel prensibini belirlemektedir. Çocuklarımıza vereceğimiz isimler, Allah'a kulluk ifâde eden, İslâmî gayelere ve insan haysiyetine uygun, çevremizdeki insanların genellikle hoşlanacakları, kulağa hoş gelen, İslâm büyüklerinden hâtıra kalan mânâsı güzel olan isimlerden herhangi biri olabilir. Daha önceden pek duyulmamış diye, yapmacık ifâdeler taşıyan, İslâm toplumunda hiç kullanılmayan uydurma ve müslüman olmayanlara ait isimlerin çocuklarımıza ad olarak verilmesi doğru değildir. Çünkü, Rasûlullah (s.a.s.) "Kıyâmet gününde babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Bu bakımdan çocuklarınızın isimlerini güzel koyunuz." (Ebû Dâvud, Edeb, 61; İbn Hanbel, V, 194) buyurmuştur.


Akif KÖTEN
 
K

kuranyeter

Guest
selam tavsiye edebileceğim en güzel insan isimleri.

ADEM,İDRİS,NUH,HUD,SALİH,İBRAHİM,LUT,İSMAİL,İSHAK,YUSUF,YAKUP,ŞUAYP,EYYUP,ZÜLKİFL, MUSA,HARUN,DAVUD,SÜLEYMAN,ELYASA,İLYAS,YUNUS,ZEKERİYYA,YAHYA,İSA,MUHAMMED. UZEYR,LUKMAN,ZÜLKARNEYN

ALLAHIN selamı üzerlerine olsun.

selam hudaya tabi olanlara.
 
Üst Alt