Hz. Ömer ( r.a. ) demiş ki, bugünüm son günüm olsa evlenirdim, yine Kuran-ı Kerim'de bize Hz. Peygamber Efendimizin yakınlarını sevilmesi gerektiği emrediliyor, hakeza Peygamber Efendimiz demiş ki " Ben ümmetimin çokluğuyla övünürüm"
bu pencereden baktığımız zaman insanın geriye bırakabileceği en güzel şahaser , güzel bir evladının olmasıdır, salih bir evlat bırakmasıdır.
Ayrıca amel defteri aşağıdaki durumlarda hep açık kalır , Bunlar ;
1. Kendinin ve çocuklarının yaptıkları:
a) Kişinin ölmeden önce yaptıklarından devam etmekte olanlar: İnsanların istifade ettikleri yol, su, köprü, okul gibi hayırlar (sadaka-i câriye).
b) Kişinin geride bıraktığı, ondan sonra da insanların yararlanmakta oldukları ilim ve öğrenciler.
c) Çocukları ve torunlarının; ana, baba, dede, nine gibi yakınları için yaptıkları dualar, ibadetler, hayırlar, sadakalar...
2. Başkalarının yaptıkları:
Ölüye, kendi yapıp bırakarak gittiği hayırlar ile çocuklarının yaptıkları fayda verdiği gibi, diğer müminlerin onlar adına, onlar için yaptıkları bazı ibadetler ve dualar da onlara fayda verecek, berzah âleminde durumlarının iyileşmesi bakımından yararlı olacaktır.
O halde Hz. Ömer'in buyurduğunu yapardım.