Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Baygın Bakışlar

muhammet

New member
Katılım
22 Şub 2007
Mesajlar
830
Tepkime puanı
14
Puanları
0
Yaş
49
"İman edenler 'bir sure indirilseydi' diyorlar. Derken muhkem bir sure indirilip onda savaş zikredilince, kalplerinde bir maraz olanları, ölüm baygınlığı gelmiş kimse gibi sanabakıyorlar görürsün..."[54]
Mekke döneminde müslümanlara savaş farz kılınmamıştır. On­lara "ellerinizi çekin, namazını kılın..."[55] denilmektedir. Medine döne­minde ise "hoşunuza gitmese de savaş size yazıldı"[56] gibi ayetlerle Allah yolunda savaş emredilir. Güçlü bir imana sahip olanlar bu emri sevinçle karşılarken, kalblerinde nifak, iman zaafı gibi rahat­sızlıklar olanlar, daha savaşa gitmeden adeta ölümü yaşarlar. Ayetin tasviriyle "ölüm baygınlığı gelmiş kimse gibi" çevrelerine bakmak­tadırlar.
Malumdur ki, göz kalbin aynasıdır. Kalpteki sevinç-heyecan veya korku gibi durumlar doğrudan göz aynasına yansımaktadır.
bkz. Kutub, Kur'ânda Edebi Tasvir, Ter. Süleyman Ateş, Hilal Yay. Ankara, 1978 s. 9-13 ve s. 64
[54] Muhammed, 20

[55] bkz. Nisa, 77-78

 
Z

zeynep_hearty

Guest
rabbim razı olsun ..rabbim nifaktan iman zaafından ve kuranın ifadesiyle yansıyışı olan baygın bakıştan emin etsin ..selam ve dua ile..
 
A

abdirabbih

Guest
Malumdur ki, göz kalbin aynasıdır. Kalpteki sevinç-heyecan veya korku gibi durumlar doğrudan göz aynasına yansımaktadır.


Allah razı olsun abim.............
 

muhammet

New member
Katılım
22 Şub 2007
Mesajlar
830
Tepkime puanı
14
Puanları
0
Yaş
49
ölüm baygınlığı

ölüm baygınlığı

"...Korku geldiğinde, onları ölüm baygınlığı gelmiş kimse gibi gözleri dönerek sana bakıyorlar görürsün. Korku gittiğinde ise, sizi keskin dillerle eleştirirler..."[60]

Ayet, Hendek Savaşından bir tablo çizmektedir. Müslümanlarla aynı safta görülen münafıklar, savaşmak yerine kaçmanın yollarını aramaktadırlar. Zira onlar, zora gelmeyen kimselerdir. Savaş esna­sında korkulu anlar yaşandığında ödleri patlayacak gibi olurlar. Korku, tedirginlik, şaşkınlık gibi halleri doğrudan gözlerine yansı­mıştır. Artık o gözler bedbindir, bitkindir, sönüktür, ümitsizdir.

Korku hali gittiğinde ise kahraman kesilirler. Savaş esnasında çalışmayan ellerine bedel, savaş sonrası dilleri çok çalışır; mü'minleri sert bir üslupla eleştirirler.

Onların durumunu tasvir eden ayette "korku geldiğinde... korku gittiğinde..." denilmesi de manidardır. Korkuya âdeta bir şahsiyet verilmekte; korku gelmekte, gitmektedir. Bir dalga misali korku bu münafıkları kapladığında hepsi ölüm sekeratına tutulmuş kimseler gibi baygın baygın bakmakta; dalga kesildiğinde ise, dilleri ön plana çıkmaktadır.


Zemahşeri, Mahmud b. Ömer, Keşşaf, Daru'l-Marife, Beyrut, II, 144; Sabunî, Muhammed Ali, Safvetu't-Tefasir, Ensar Yay. İst. 1987, I, 499
 
Üst Alt