Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, yapılışı bölgelere göre değişse de aşurenin genellikle buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem, ceviz ve bazı meyveler gibi 10'a yakın gıda maddedsinden oluştuğunu belirterek şunları kaydetmiş;
''Bunların dışında sadece üzerinin süslenmesi için ceviz, fıstık, haşhaş ve nar gibi ürünler de eklenebiliyor. Bu haliyle aşure, Türk ve İslam mutfağının en eski tatlısı olmasının yanında yüksek enerjiye sahip en besleyici ve sağlıklı ürünüdür. Birçok besin maddesini bünyesinde barındıran aşure, demir, çinko, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ile B, C ve A vitaminlerince zengindir.
Ayrıca yüksek protein içeriği ile aşure, etle beslenemeyenler için de çok önemli bir tatlıdır. Kış mevsiminde vücut direncinin düştüğü soğuk günlerde yüksek enerji kaynağı olan aşure, çocukların direncini artırarak hastalıklara karşı daha dayanıklı olmalarını sağlayacaktır.Sadece bu dönemde değil, hastalıklara karşı dirençli olunması için kış aylarında sık aralıklarla tüketilebilir.''
Aşurenin içinde hayvansal yağ olmadığı için, ceviz, badem ve fıstık gibi ürünler sayesinde de aksine kalp ve damar sağlığı için faydalı roller oynuyor.