Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ancak namaz kılanların yaptıkları kıymetlidir

yolcu

New member
Katılım
20 Şub 2007
Mesajlar
667
Tepkime puanı
18
Puanları
0
Yaş
43
Konum
yoldan
Bize çok değerli bir sermaye verilmiştir. Bu sermaye ömürdür. Ömrün de kendine göre bir hesabı vardır. Mü'min her an yaşadığı hayatın hesabını verme şuuruyla yaşar. Bu şuuru her zaman canlı tutan da günde beş defa davet edildiğimiz namazdır.

Namazın ‘dinimizin direği’ olduğunu Müslümanlar olarak hepimiz biliyoruz. Ancak, hepimiz namazımızı kılıyor muyuz? Zira, o olmadan diğer ibadetlerin bir kıymeti olmayacaktır. Namazsız bir adam, direksiz, sütunsuz bir binaya benzer ve yıkılıp gitmesi, an meselesidir. Hadislerde geçen bazı müjdeli haberler; mesela, cömertlerin cennete gideceği haberi, her ne kadar bir müjde olsa da bu, namaz kılan cömert için geçerlidir. Namazsız bir cömertlik işe yarasa da, insana cenneti garanti edemez. “Benim kalbim temiz” deyip, o kalbi veren Allah'ın en çok istediği ibadeti yapmayan insan, sadece kendini aldatır. Çünkü, kalb ancak Allah'ı anmakla tatmin olur.

Bir kalpte Allah yoksa, o kalb dünya sevgisiyle dolu demektir. Bir insan namaz kılmıyorsa, kalbinde Allah'a karşı derin bir boşluk var demektir ve her an, bu insanın inançsızlık (küfür) sathına geçmesi söz konusudur . Efendimiz buyuruyor ki; "Namaz kılmayanla küfür arasında sadece bir perde kalmıştır." Belki de bunun için Sahabi, namaz kılmayana neredeyse Müslüman değil nazarıyla bakıyordu. Allah Resulü, "Namazı terk eden, Allah'ın huzuruna, Allah ona çok kızmış bir halde çıkar." buyurmuştu.

Namazsızlar şeytanı sevindiriyorlar

Hazreti Ali (kv) bir gün sabah namazına kalkamaz. O gün akşama kadar ibadetle meşgul olur. Ertesi gün kendisini, tanımadığı biri namaza kaldırır. Hazreti Ali ona: "Sen kimsin?" der. Şeytan olduğunu söyler. Niçin bunu yaptığını sorunca da, "Yine bütün gün Allah'a ibadet etmen, beni memnun etmezdi" diye cevap verir. Evet, şeytan vazifesini yerine getiriyor, Hazreti Ali de kendine düşeni yapıyordu. Namaz kılmayanlar, her gün şeytanı ne kadar sevindiriyorlar, oturup iyiden iyiye düşünmelidirler!

Namaz, imandan sonra gelen en büyük hakikattir. Allah (cc) Kur’an’ı Kerim’in pek çok yerinde, imandan hemen sonra namazdan bahseder. Mü'minleri tarif ederken hep, "iman eden ve salih amel işleyen" şeklinde tarif eder. Salih amelin başı ise namazdır. Pek çok yerde de, imandan sonra direk namazı getirir. Daha Bakara Suresi'sinin başında 'gayba iman edenler ve namazı dosdoğru kılanlar' şeklinde, Allah mü'minleri tarif eder.
 
S

safinaz

Guest
"Namaz dinin direğidir ve imandan sonra gelir"denir.Acaba neden namaz,diğer ibadetler değil de namaz?Değil mi ama bize diğer ibadetlerde farz kılınmıştır ve namazın hususiyeti nedir?
Namaz diğer ibadetlere nazaran bakıldığında günlük olarak ve günde beş defa yapılan ve kulluk şuurunu sürekli taze tutan bir ibadet olmasının yanı sıra namaz bir şükürdür ve o günün şükrüdür...
Tabi ki ya!Allah'ın bizim ibadetlerimize ihtiyacı mı vardır?Neden ister?
"Kim yapmış,kim vermiş,kim devam ettirir,kim alır,kudret sahibi kimdir "sorularının yanıtını bulan insan,inanan insandır.Sanisiz sanat olmaz,nakkaşsız nakış olmaz,nimeti veren el büyüktür ve bu O'nun lütfudur...
Ancak bunca nimeti veren, tanınmak ister,tanınınca da buna mukabil sadece teşekkür ister...
Bu teşekkür,şükürdür,namaz da bir şükür halidir.Hergün nefes bile alıyorsak bu nefesteki nimeti bilmek lazım.Bir nefeste iki nimet vardır(oksijeni solumak ve karbondioksiti vermek).Bizim ülfet perdemizin altındaki nimetlerin asıl sahibine şükretmektir namaz...
 

ibrahim571632

New member
Katılım
3 Tem 2007
Mesajlar
705
Tepkime puanı
756
Puanları
0
Konum
Mersin
cömertlerin cennete gideceği haberi, her ne kadar bir müjde olsa da bu, namaz kılan cömert için geçerlidir. Namazsız bir cömertlik işe yarasa da, insana cenneti garanti edemez.

Bismillahirrahmanirahim.
Selamün aleyküm
Öncelikle namazı nazarlarımıza birkezdaha sunup ehemmiyetine değindiğiniz için Allah sizden razı olsun kardeşim.Ancak yazınızın yukarda alıntılanan kısmı biraz garibime gittiği için bir kaç şey yazmak istedim.

Öncelikle şunu söylemek isterimki ben İbadetlerin bir hiyerarşisi olduğunu düşünmüyorum.Efendimizin(S.a.s.), bir hurma çekirdeğiylede dahi olsa ateşten kaçınınız buyurduğunu hatırlayınız.
Her ibadetin küçüğü ile büyüğü ile Rabbimizin katında ayrı bir değeri vardır. La İlahe İllallah Muhammedür Rasulullah lafzına kalben inanan ve lisanen de bu hakikati ikrar eden her müslüman Allah(c.c.) indinde muteberdir. Her salih amelin Rabbimiz katında ayrı bir ecri vardırve sahibine ecir olarak dönecektir İnşaallah. Kur'an ve Hz.Peygamber, Rabbimizin her hayırlı amele en az bire karşılık On katı ile karşılık vereceğini söylemek suretiyle bu hakikati tasdik eder.

İbadetten ve her erdemli hal ve hareketten maksat sadece ve sadece Allahın Rıza ve Hoşnutluğuna ermektir.Ve bu amaçla yapılagelen her ibadet İnşaallah Allah katında muteberdir.Allahu Alim belki o cömertlik hasleti nedeniyle alınan bir mazlum,bir garip,bir fukara,bir Alim duası kişinin Cenabu Allah tarafından Namaz ile buluşturulmasına neden olabilir.

Hal böyleyken cömertlik gibi bir erdemin ,sahibi beynamaz olduğu için sanki malayaniymiş gibi lanse edilmesine katılmadığımı belirtmek isterim.Kaldıki Maun suresi gibi bir sure karşımızda dururken her namaz sahibinin Cennetlik olduğu zannıda bence kocaman bir hayal ürünü olur.

Muhabbetle...
 
S

safinaz

Guest
İbrahim571... ,size katılıyorum.Çünkü her ibadetten ayrı ayrı hesaba çekileceğiz...
Eğer namaz kılınmıyorsa yapılan diğer tüm ibadetlerden ya da sevaplardan el ayaka mı çekeceğiz?Tabi ki hayır!
Ancak namaz kılan kişinin bir vakitten diğer vakite kadar tüm yaptıkları ibadet etmiş hükmünde sevaplıdır...
 

yolcu

New member
Katılım
20 Şub 2007
Mesajlar
667
Tepkime puanı
18
Puanları
0
Yaş
43
Konum
yoldan
Öncelikle namazı nazarlarımıza birkezdaha sunup ehemmiyetine değindiğiniz için Allah sizden razı olsun kardeşim.

aminn cümlemızden Razı olsun Rabbım

cömertlik gibi bir erdemin ,sahibi beynamaz olduğu için sanki malayaniymiş gibi lanse edilmesine katılmadığımı belirtmek isterim.

aziz kardeşim cömertlık ve yardıseverlıgı malayani bir sey olaark lanse etmekten Allah sıgınırız
yazının alıntı yaptıgınız bolumundekı anlam bunları ıçermıyor
Namazsız bir cömertlik işe yarasa da, insana cenneti garanti edemez.
bu cumle su şekılde kurulsaydı ''namazsız bır comertlık işe yaramaz, bu comertlık sahıbı de cennete gıremez''
sana yerden göğe kadar haklısın derdım kardesim

her namaz sahibinin Cennetlik olduğu zannıda bence kocaman bir hayal ürünü olur.
aksini solemedım kı canım kardesım

bılmukabele kardeşim
muhabbetler daim olsun inş
Allah Razı olsun
 
Üst Alt