Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Amcacigim icin Yemek Tarifleri

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
Yağ Mantısı

IMG_00111.jpg


Hamuru için :

  • 6 bardak un (kepekli ve beyaz unu yarı yarıya karıştırarak kullandık)
  • 20 gr. yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı (üzerine dökülen sos yeterince yağlı olduğu için koymadık)
  • 1 yumurta
  • tepeleme 1 yemek kaşığı katı yoğurt
  • yeterince su
İçi için:

  • 300 gr kadar yağsız çiğ köftelik dana kıyması
  • tatlı kırmızı biber, karabiber , tuz
Sos için:

  • 1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • iki yemek kaşığı domates salçası veya 5-6 iri domatesin rendesi veya domates + salça karışımı
  • 1,5 çay bardağı su
  • tuz
  • istenirse acı pul biber
Yapılışı

  • Önce, içine tuz, kırmızı biber ve karabiber ilave edilmiş kıymayı iyice yoğurup bir kenara koyun.
  • Unu hamur teknesine eleyerek ortasını açıp maya , tuz , yumurta, yağ ve yoğurdu koyun. Elinizle ortadaki karışımı bulamaç haline getirin ve etrafındaki unu alarak ve azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamur ele yapışsada uzun uzun yoğurun ve gerekirse kıvamı tuturana kadar azar azar un ekleyin. Hamur katı olmayacak.
  • Hamuru 5 dakika üzerine nemli bez örterek dinlendirin. Sonrasında tekrar yoğurun.
  • Hamuru üçe bölün( 4'e 5'e de bölebilirsiniz, açacağınız yerin büyüklüğüne göre ayarlayın). Tezgaha kepekli un serpiştirip (anneme göre hamur kepekli unla daha kolay açılıyor) 1. bezeyi 3-5 mm kalınlığında açın. Bu arada hamuru açmadan önce mayalandırmayın, öyle olursa açmak güçleşiyor.
IMG_00083.jpg


Açtığınız hamurdan 5 cm lik kareler kesip , ortalarına fındıktan biraz büyük kıymayı,hafif yayarak koyun. Bir köşe , bir orta, bir köşe alarak karenin ortasında uçları birleştirin.

IMG_00062.jpg


Hafif yağlanmış tepsiye dizip , önce 50 derecede ılık fırında kabarana kadar bekletin. Mayalandırma işlemini şekil verdikten sonra yapıyoruz.Mantılar hafif kabardıktan sonra 200 C de üzeri kızarana kadar pişirin.

IMG_0012.jpg


  • Mantılar fırında pişerken sosunu hazırlayın.Tavada zeytinyağını ısıtıp domates salçasını(salçayla birlikte ,hazır doğranmış domateste kullanabilirsiniz , yazın sadece domateslede sosu hazırlayabilirsiniz alternatifler isteğinize bağlı) iyice yağa yedirip , su ekleyerek bir iki taşım kaynatın. Sosunuz hazır.
  • Fırından çıkardığınız mantıları büyükçe bir tencereye alıp üzerine sosu dökerek tüm mantılara bulaşmasını sağlayın. Kapağını kapatıp servis yapacağınız vakite kadar dinlendirin , ya da hemen afiyetle yeyin. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirmeyi unutmayın.
Önemli Not: Geneksel yapılışta mantılar yağda kızartılıyor.Bu şekilde denemek isterseniz zeytinyağını ısıtıp, mantıları, kapatma kısmı alta gelecek şekilde ( yağa ilk olarak değecek ve kızaracak) yağa atın.Servis yaparken de aynı sosu üzerine dökün. Tarif 6 kişiliktir.
 
Son düzenleme:

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta

Akşam yemeği niyetine yediğim domatesli bruschetta * . Taze fesleğen bu ara altın kıymetinde mutfağımda , çünkü bu tarifi taze fesleğen olmadan düşünemiyorum . Domates ve fesleğen birbirine çok yakışıyor.Son derece hafif ve pratik bir yemek.
Malzemeler

  • Bir dilim iri, uzun kepek ekmeği
  • 4 adet küçük lezzetli domates
  • 2 adet sivri biber
  • 2 diş sarımsak
  • Sızma zeytinyağı
  • Bir avuç taze fesleğen
  • Kuru nane (kendim ekledim)
  • Sumak (kendim ekledim)
  • Balsamik sirke veya nar ekşisi
  • Deniz tuzu
Yapılışı

  • Öncelikle ekmeği kızartıyoruz. Bu çok önemli.
  • Sıcak kızarmış ekmeğin üzerine ezilmiş sarımsakla zeytinyağını gezdirin.Eğer çiğ sarımsak tadı istemiyorsanız sarımsakla tatlandırdığınız zeytinyağını ekmeğin üzerine sürebilirsiniz. Bir miktar zeytinyağının içinde bütün bir veya zeytinyağı miktarına göre birkaç diş sarımsağı bekletirseniz sarımsak aromalı zeytinyağını elde etmiş olursunuz. Zeytinyağı+ sarımsak ikilisini ısıtmakta hızlı çözüm ama zeytinyağının tadını kaybetmemesi için bu tarifte tavsiye etmiyorum.
  • Ekmeği hazırladıktan sonra ayrı bir kapta, minicik doğradığınız domates, biber ve taze fesleğenleri karıştırın. Sumak , nane, tuz ve nar ekşisi ekleyin. Bir miktar zeytinyağı gezdirdikten sonra ekmeğinizin üzerine bu karışımı bütünüyle boca edin.
  • Peynirli olmasını isterseniz, domates karışımına dilediğiniz türde peyniri doğrayabilirsiniz.
 

Enver Ýstek

metin mete
Katılım
27 Ara 2005
Mesajlar
3,935
Tepkime puanı
1,023
Puanları
0
Yaş
61
Konum
Gurbet,daimi gurbetin icinde gurbet
Of öldüm ben yapma vaz gectim tariften istemiyorum inan...Nasil sabak olacak bir kibrit kutusu büyüklügündeki peynirle nasil doyacagim olmazki yapma inan ölecegim acimdan...Beni sonunda maco yapacaksin yapma...
 

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
Of öldüm ben yapma vaz gectim tariften istemiyorum inan...Nasil sabak olacak bir kibrit kutusu büyüklügündeki peynirle nasil doyacagim olmazki yapma inan ölecegim acimdan...Beni sonunda maco yapacaksin yapma...


Özür Dilerim Amcacigim benim Resmsiz Diyince Resimsiz Denemeye Calisdim ikincisinde Ama Hayal Etmeni Düsünmemisdim Tamam Amcacigim Benim Baska Tarif Vermem Yeterki Sen iste Rabbime Emanetsin Amcacim..
 

usd

New member
Katılım
13 Mar 2009
Mesajlar
3
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
yaw bu güzel mantı hangi yörenin çok güzel görünüyor. ALLAH'a emanet...
 
Üst Alt