Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Almanyada Cuma Namazi

CE_Neferi69

New member
Katılım
27 Ocak 2009
Mesajlar
423
Tepkime puanı
852
Puanları
0
Konum
Almanya / Baden-Württemberg
Es Selamu Aleykum

Önemli bir konuda hakkinda sorum var.

Ben Almanyada yasiyor ve okuyorum. Ve bilindigi üzere Cuma namazi vakitleri okul vakitlerine uymuyor. Bizim burda Cuma namazi saat 12:20 civarlarinda kiliniyor. Ama bizim Ögle molamiz saat 12:45 te basliyor. Yani cuma namazina yetisebilmem icin abdestide zamanin icinde hesaplarsak saat 12:00 de okuldan ayrilmam lazim. Camii okula 100 m uzaklikta kaliyor, yani cok yakin.

Ögretmenimle ne kadar konustuysam. Izin vermedi. Dedimki en azindan her üc haftada bir Cuma günleri 45 dakika erken gideyim. Bunada izin vermedi.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in söyler bir Hadis-i Serifi varmis:
"Üc defa üst üste Cuma namazini terk eden bizden degildir."

Bundan dolayi zaten "her üc haftada bir" teklifinde bulundum. Ama dedigim gibi izin vermedi.

Bu durumda ne yapmaliyim ?

Her üc haftada bir kendimi hastami yazdirsam,

Dersten mi kacsam,

bilmiyorumki? =)


Yardimci olursaniz sevinirim.

Es Selamu Aleykum
 

h-a-m-z-a

New member
Katılım
16 Eyl 2009
Mesajlar
163
Tepkime puanı
111
Puanları
0
Yaş
45
bir yazıyı nakledeyim hem bir paylaşım olsun hemde aradığımız cevabı içerisinde hep beraber bulalım ;

M. Es'ad Coşan

CUMA NAMAZI

SORU: Türkiye'de cuma namazı kılınır mı?

CEVAP: Türkiye'de de cuma namazı kılınır, Almanya'da da kılınır, Fransa'da da kılınır, Belçika'da da kılınır... Tarih boyunca Bizans'ta da kılınmış, başka ülkelerde de kılınmıştır. Cuma namazı kılacak kadar bir kalabalık, bir yerde toplanır da kılabilirlerse, cuma namazı kılarlar. Memleket kâfir memleketi, mü'min memleketi, şu veya bu, ne olursa olsun kılınır muhterem kardeşlerim!

Cuma ile oynamayın!.. Cuma namazı önemli bir namazdır, oyuna gelmez!.. Üç defa cumayı kılmayanın kalbi bir mühürlenir; kafası ondan sonra doğru düzgün çalışmaz olur. Feleğini şaşırır, ne yapacağını bilemez, doğruyu göremez. Kalbi mühürlendi mi, gönlü mühürlendi mi, çok fena duruma düşer insan... Cuma namazını kılın!..

Allah-u Teâlâ: "Benim huzuruma geldiniz, namaz kıldınız. Ben size:

(Yâ eyyühellezîne âmenû izâ nûdiye lis salâti min yevmil cumuati fes'av ilâ zikrillâhi ve zerül bey') 'Ey imân edenler! Cuma günü namaza çağrıldığınız zaman, alışverişi bırakın da benim huzuruma gelin!' diye emretmişim. Ondan sonra huzuruma gelmişsiniz, namaz kılmışsınız, ben sizi cezalandırır mıyım?" demez mi?.. Allah'ın huzuruna gelip, camiye gelip namaz kılmak ceza mevzuu olur mu?..

--Efendim, rejim kâfir rejimiyse, şöyleyse, böyleyse?..

--O iş başka... "Almanya'da bile kılınır." diyorum anlasana!.. Almanya'da bile kılıyorlar, kabul olmuyor mu?.. Fenâ mı oluyor, Almanya'da kardeşlerimizin gidip de camilerde namaz kıldığı?.. Çok iyi oluyor.

Bizans'ta da kılmışlar. Arap Camii'ni daha İstanbul fethedilmeden önce yapmışlar da orda cuma namazı kılmışlar. Her yerde kılınır, fırsatı buldu mu, kılınır.

Cuma namazı konusunda bazı sözler çıktı, kimisi kılınmaz dedi, herkesin aklı karıştı. Kimisinin de keyfine uygun geliyor, zaten kılmakta zorluklar var; "Kılmayalım!" deyiveriyorlar. Bir de ona ibadet süsü verildi şimdi, bu devirde... Bazıları o havaya girdiler ama, sonra çoğu helâk oldu. Yavaşladı, azaldı bu akım ama, hâlâ bazı şeyler olabiliyor.

SORU: İslâm alimleri niçin cuma meselesini kendi aralarında halletmiyorlar?

CEVAP: Halledilmiş bir mesele... Bizce halledilmemiş bir tarafı yok... Gazetelerde yazıldı; büyük, itibarlı hoca efendiler "Cuma namazı kılınır." diyorlar. Yâni ittifak var, halledilmiş durumda... Kılınmaz diyen bir kimse bilmiyorum ben... Bazı kimseleri söylüyorlardı, "Şu hoca kılınmazmış demiş." filân diye soruşturduk; "Yok hocam, o da demiyor." dediler.

Tek tük istisnâî bazı kimseler olabiliyor. "Rejim küfür rejimi olduğundan kılmayalım!" filân diyorlar ama, rejimin öyle veya böyle olmasıyla bu işin bir ilgisi yoktur. Bu hususlar fıkıh kitaplarına dayanarak, kaynaklara dayanarak çözümlenir.

Bizim --Allah selâmet versin-- Ekrem Hoca bir kitap yazmıştır cuma namazı hakkında, şöyle bir parmak kalınlığında... Halledilmiş bir konudur. Kardeşimiz, o Ekrem Doğanay'ın cuma namazıyla ilgili kitabını okursa, daha geniş bilgi edinebilir. Gayet güzel fıkhî delilleri de toplamıştır.

Halledilmemiş bir mesele değildir, cuma namazı kılınır. Cuma namazınızı kılın!.. Almanya'da da olsanız kılın, Fransa'da da olsanız kılın!.. Çünkü ben Fransa'ya gittim; orda birçok camilerde cuma namazı kılınıyor. Kıldım ve huzur içinde elhamdü lillâh... Kabul olmadığına dair içimde hiç bir tereddüt belirmedi. Fransa'da da kılınır, Almanya'da da kılınır, Türkiye'de de kılınır, başka yerde de kılınır. "Armudun sapı, üzümün çöpü..." dersen, aç kalırsın; ayvayı yersin o zaman...

SORU: "Bu memlekette cuma namazı kılınmaz!" diyenler var; ne buyurursunuz?

CEVAP: Cuma namazı kılınır. Peygamber Efendimiz'in Mekke'de bulunduğu sırada, müslümanlar daha Medine'de hakim değilken, daha cuma suresi inmeden, sahabe Medine'de cuma namazı kılarlardı. Peygamber Efendimiz Medine-i Münevvere'ye hicret ettikten sonra, henüz daha hakimiyet tamamen müslümanların eline geçmeden, Medine-İ Münevvere'ye doğru giderlerken, Kuba mescidinde Cuma suresi nazil oldu. Orda topluca cuma namazı kıldılar.

Onun için, Peygamber Efendimiz'in zamanında da, ondan sonraki zamanlarda da, müslümanların grup teşkil edebildiği yabancı ülkelerde de --meselâ Bizans'ta Konstantıniyye'de-- cuma namazı kılınmıştır. Halen Avrupa'da, Amerika'da, bir çok yerde, hakimiyet müslümanlarda olmadığı halde cuma namazı kılınıyor. Caizdir, kılınır. Allah kabul etsin, ecirleri çok olsun... Müslümanlar haftada bir toplanmış oluyor.

Ve cuma namazı çok muhteşem bir namazdır, çok yerinde bir namazdır. Her cuma müslümanlar bir araya geliyorlar. O kalabalık bir daha kolay kolay başka hiç bir şekilde toplanamıyor. Her cuma camiler tıklım tıklım doluyor.

Ankara'da hatırlarım caddeler dolar. Herkes birer kâğıt alır, karton alır; caddeler dolar. Hacı Bayram Camii'nin çevresinde vs. camilerde... O kalabalığı bir daha nerde yakalayacaksın?.. Cumayı kıldırmayacak olursan, halka tebliği nasıl yapacaksın?..

O bakımdan; ne hikmete uygun, ne akla uygun, ne nakle uygun, ne fıkha uygun, ne tarihe uygun, ne ayete uygun, ne hadise uygun!..

Kılınır, hiç korkmayın!.. O sözlerin hiç kıymeti yok...

SORU: Dârülharbde cuma namazı kılınır mı?

CEVAP: Kılınır. Kılınmış; Abbasiler varken Bizans'ta, Bizanslılarla savaş edilirken bile, Karaköy'deki Arap Camii'nde cuma namazı kılınmıştır. Halihazırda Avrupa ülkelerinde vs. yerlerde de cuma namazları kılınıyor.

Cuma namazları, müslümanların toplanmasına vesile olduğu için, dağınık olmayıp toplu halde bulunmalarına vesile olduğundan faydalıdır. Kılınmasında hikmet vardır, fayda vardır. Tarihen de öyledir, naklen de öyledir, aklen de öyledir. O bakımdan cuma namazları kılınmalıdır.

SORU: Hristiyan bir ülkede cuma namazı kılmak mümkün olmuyorsa, o müslüman ne yapmalıdır?

CEVAP: Hristiyan bir ülkede müslümanlar bir araya gelebilirlerse, kâfi miktarda iseler cuma namazı kılabilirler, kılmaları lâzım!.. Ama olmuyor, kılınamıyorsa; o zaman, öğle namazını kılacak.

SORU: Askeriyede cami yok; fakat, kendi aramızda bölükte bir oda ayırıp vakit namazımızı kılıyoruz. Orada cuma namazı kılabilir miyiz?

CEVAP: Kılamazlar! Çünkü, cuma namazı kılınacak yerin herkese açık olması lâzım!.. Bir cemaat kapalı bir yerde, herkesin giremeyeceği bir yerde, halka açıklık vasfı tahakkuk etmediği için cuma namazı kılamaz!..

Orası kışla olduğundan da herkesi sokmazlar; "Yasak hemşerim, dur, giremezsin!" der kapıdaki... Onun için olmaz!.. Ama, halka açık, herkesin gelmesine uygun bir yer olsaydı, o zaman kılınabilir idi.
 

radikal

New member
Katılım
10 Şub 2007
Mesajlar
2,635
Tepkime puanı
1,763
Puanları
0
Yaş
50
Konum
Gönül aleminden
Es Selamu Aleykum
Önemli bir konuda hakkinda sorum var.

Ben Almanyada yasiyor ve okuyorum...

Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in söyler bir Hadis-i Serifi varmis:
"Üc defa üst üste Cuma namazini terk eden bizden degildir."


Ve aleykümselam güzel kardeşim. Rabbim ilmini arttırsın, zihin açıklığı versin.

Anladığım kadarı ile siz cuma namazı Almanya da kılınır mı ? kılınmaz mı ? diye sormuyorsunuz, kılamıyorum hükmü nedir diye soruyorsunuz.

Bahsettiğin konu önemli bir konudur. Cum'a adı üstünde cemaat birliği ve birlikteliğinin önemine işaret eder. Her müslümana farzdır. "Cuma farz değildir" diyene dahi farzdır. Kılınması gerekir elbette.

Fakat sizin özel bir durumunuz var. Bu durumu izah ederken, belki yazacaklarımız sizi rahatlatacak ama sakın gevşeklik uyandırmasın içinizde. Bilakis içinde bulunduğunuz durumun önemine daha çok dikkat etmeniz gerektiğini anlayın.

Resullah (s.a.v.) zamanında ashab (r.anhüm ecmain) cihada katılırdı. Biliyorsunuz cihad büyük farzlardandır. Bu cihada giderken, yine Allah'ın (celle celaluhu) bir ayeti ile ashab'ı suffa'yı hatırlayın ki geride kalmışlardı. Bu Rabbi Zülcelalin emr'i ile bir farzdan bir farza tercih konusuydu. Ne cihad'ın önemli olduğu gerçeğini lağv etmek nede ilim öğrenmek adına gevşekliği öneriyordu. Sadece ilim mevzubahis olduğunda ilimin öncelikli olduğuna işaret ediyordu.

Sizinde bahsettiğiniz üzere Cuma namazına gidememenizin en önemli nedeni öğrenci olmanız. Bağlayıcı bir özelliği var. Çünkü burada insiyatif sizde değil. Okulunuzda belli kuralları uygulama yönünde sizin yöneticiniz, öğretmeniniz yani bir nevi başınızda sorumlu olan kişidedir. Mükellef olma hali kalkmaz fakat zaruret hali sözkonusu. İslam’da varolan genişlik burada da geçerli. Vakit bulunca öğle namazınızı kılarsınız en azından vakit namazını değerlendirirsiniz.

Bahsettiğiniz hadis için hadis alimleri “korkutucu hadis” hükmünde olduğunu söylüyorlar. Yani bir insan 3 Cuma namazına herhangi bir sebep olmadan gitmemenin sakıncalı olduğunu, cemaat halinin devamı için buyurulmuş bir hadis olduğunu belirtiyorlar. Aksi takdirde, yatağa mahkum bir hasta kişinin hiç Cuma namazına gidemediğini düşünecek olursanız, bu hadisin ne türden bir hadis olduğunu eminim sizde anlarsınız.

İnşallah fırsat bulursunuz ve gidersiniz. Çünkü her halukarda Cuma namazı gerçekten önemini içinde taşıyan en önemli toplu ibadete bir örnektir.
 

CE_Neferi69

New member
Katılım
27 Ocak 2009
Mesajlar
423
Tepkime puanı
852
Puanları
0
Konum
Almanya / Baden-Württemberg
Ve aleykümselam güzel kardeşim. Rabbim ilmini arttırsın, zihin açıklığı versin.

Anladığım kadarı ile siz cuma namazı Almanya da kılınır mı ? kılınmaz mı ? diye sormuyorsunuz, kılamıyorum hükmü nedir diye soruyorsunuz.

Bahsettiğin konu önemli bir konudur. Cum'a adı üstünde cemaat birliği ve birlikteliğinin önemine işaret eder. Her müslümana farzdır. "Cuma farz değildir" diyene dahi farzdır. Kılınması gerekir elbette.

Fakat sizin özel bir durumunuz var. Bu durumu izah ederken, belki yazacaklarımız sizi rahatlatacak ama sakın gevşeklik uyandırmasın içinizde. Bilakis içinde bulunduğunuz durumun önemine daha çok dikkat etmeniz gerektiğini anlayın.

Resullah (s.a.v.) zamanında ashab (r.anhüm ecmain) cihada katılırdı. Biliyorsunuz cihad büyük farzlardandır. Bu cihada giderken, yine Allah'ın (celle celaluhu) bir ayeti ile ashab'ı suffa'yı hatırlayın ki geride kalmışlardı. Bu Rabbi Zülcelalin emr'i ile bir farzdan bir farza tercih konusuydu. Ne cihad'ın önemli olduğu gerçeğini lağv etmek nede ilim öğrenmek adına gevşekliği öneriyordu. Sadece ilim mevzubahis olduğunda ilimin öncelikli olduğuna işaret ediyordu.

Sizinde bahsettiğiniz üzere Cuma namazına gidememenizin en önemli nedeni öğrenci olmanız. Bağlayıcı bir özelliği var. Çünkü burada insiyatif sizde değil. Okulunuzda belli kuralları uygulama yönünde sizin yöneticiniz, öğretmeniniz yani bir nevi başınızda sorumlu olan kişidedir. Mükellef olma hali kalkmaz fakat zaruret hali sözkonusu. İslam’da varolan genişlik burada da geçerli. Vakit bulunca öğle namazınızı kılarsınız en azından vakit namazını değerlendirirsiniz.

Bahsettiğiniz hadis için hadis alimleri “korkutucu hadis” hükmünde olduğunu söylüyorlar. Yani bir insan 3 Cuma namazına herhangi bir sebep olmadan gitmemenin sakıncalı olduğunu, cemaat halinin devamı için buyurulmuş bir hadis olduğunu belirtiyorlar. Aksi takdirde, yatağa mahkum bir hasta kişinin hiç Cuma namazına gidemediğini düşünecek olursanız, bu hadisin ne türden bir hadis olduğunu eminim sizde anlarsınız.

İnşallah fırsat bulursunuz ve gidersiniz. Çünkü her halukarda Cuma namazı gerçekten önemini içinde taşıyan en önemli toplu ibadete bir örnektir.

Es Selamu Aleykum,

Allah(c.c.) razi olsun.
Cevabiniz cok isabetli oldu...

Bazi zamanlar ögretmenlere karsi beyaz yalanlar uydurdugumuz oluyor.
"Basim agriyor,..." gibisinden... Ama her zaman basarili oldugumu söyliyemem...

Allah(c.c.) cümlemize, O'nun seriati hakim olan bir Ülkede yasamayi bizlere nasip eylesin.

Es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuh
 

h-a-m-z-a

New member
Katılım
16 Eyl 2009
Mesajlar
163
Tepkime puanı
111
Puanları
0
Yaş
45
biraz ütopik olacak ama ..

keşke bir organizasyon olsa sizin bu haklarınız savunabilecek ve de sizin ibadet saatlerinde sizin izin alabilme hakkınızı temin edebilecek ...

gerçi böyle bir talep Türkiye de bile ne kadar gerçekleşebilir tartışılır ya Almanya dan beklemek daha öte bir hayal ..

Üniversite de cuma günü saat 12 de 12.30 da sınav koyan hocalarımızı bildiğim için sizin hocalarınızı suçlamak bile istemiyorum .
 

CE_Neferi69

New member
Katılım
27 Ocak 2009
Mesajlar
423
Tepkime puanı
852
Puanları
0
Konum
Almanya / Baden-Württemberg
biraz ütopik olacak ama ..

keşke bir organizasyon olsa sizin bu haklarınız savunabilecek ve de sizin ibadet saatlerinde sizin izin alabilme hakkınızı temin edebilecek ...

gerçi böyle bir talep Türkiye de bile ne kadar gerçekleşebilir tartışılır ya Almanya dan beklemek daha öte bir hayal ..

Üniversite de cuma günü saat 12 de 12.30 da sınav koyan hocalarımızı bildiğim için sizin hocalarınızı suçlamak bile istemiyorum .

Evet cok haklisiniz... bu Türkiyede bile gerceklesmezken, Almanyada gerceklesmesini istemek, dediginiz gibi bir hayal...

Sözkonusu olan baski, Bedenegitimindede ayni. Kiz erkek ayri olsun teklifinde bulunmustuk. Imza topladik, ama nafile...

Es Selamu Aleykum
 
Üst Alt