Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Allah sevgisi ile Allah korkusunun diğer sevgi ve korkulardan farkı nedir?

oSSlem

New member
Katılım
25 Mar 2007
Mesajlar
284
Tepkime puanı
101
Puanları
0
Konum
RuhLar ALemi...
Sevgi de, korku da çeşitlidir. Allah sevgisi, ana-baba sevgisi ve hanım sevgisi farklıdır. Allah korkusu ile düşman korkusu da çok farklıdır. Kur’an-ı kerimde mealen, (Allah’tan nasıl korkmak gerekiyorsa, öyle korkun) buyuruluyor. (Âl-i İmran 102)

Allahü teâlânın istediği gibi, Allah’tan korkmaya takva denir. Takva, Allah’a iman edip, Onu sevmek, Ona kulluk etmek, yani Onun emir ve yasaklarına riayet etmektir. Düşmandan korkmak takva değildir. Düşmana iman edilmez. Düşmanın bizzat Cennete ve Cehenneme koyma yetkisi de yoktur. Düşmanın sadece zarar vermesinden korkulur. Şu halde iki korku arasında çok fark vardır. Yine, (Eğer iman etmişseniz, onlardan [düşmanlardan] değil benden korkun) buyuruluyor. (Âl-i İmran 175)

İman etmeyen için, Allah korkusu bahis konusu olamaz. İman edenin de, imanın tadını bulması için, Allahü teâlâyı çok sevmesi ve kâfir olmaktan çok korkması gerekir. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Allahü teâlâyı ve Resulünü her şeyden çok seven, yalnız Allah’ın sevdiklerini seven ve küfre düşme korkusu, ateşte yanma korkusundan çok olan kimse imanın tadını bulur.) [Buhari]

Allah korkusu ve Allah sevgisi, insanları saadete kavuşturan iki kanat gibidir. İman eden ve imanın tadını bulan da Allahü teâlâyı çok sever. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(İman edenlerin Allah sevgisi çok sağlamdır.) [Bekara 165]

Kişi, bilmediği şeyi sevmez veya ondan korkmaz. Allahü teâlâyı çok seven ve Onu iyi tanıyan, Allah’tan çok korkar. Allahü teâlâyı en iyi tanıyan da Peygamber efendimiz olduğu için, en çok korkan da elbette Odur. (İçinizde Allah’tan en çok korkan benim) buyurmuştur. (Buhari)

Peygamberlerden sonra Allahü teâlâyı en iyi tanıyan, onların vârisi olan âlimler ve onlara yakın olanlardır. Kur’an-ı kerimde de mealen buyuruluyor ki:
(Allah’tan, kulları içinde, ancak âlimler korkar.) [Fatır 28]

Akıllı insan, nimet sahibinin sevgisini kaybetmekten çok korkar. Ayrıca Ona isyan edip azaba müstehak olmaktan da korkar. Demek ki, Allah korkusu, sevileni kaybetmekten meydana gelen bir korku olduğu gibi, Ona isyan ederek tehlikelere maruz kalmaktan da meydana gelen bir korkudur. Allahü teâlâdan celal sıfatı sebebiyle korkmak, günahı sebebiyle korkmaktan daha üstündür. Sadece günahı sebebi ile korkan kimse, günah işlemeyi bırakınca, (Günahları bıraktığıma göre, artık Allah’tan niçin korkayım) diyebilir. Allah’tan korkan, korkunun gereğini yapan kimse akıllıdır. Çünkü hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Aklın çokluğu, Allah korkusunun çokluğu ile belli olur.) [İ. Muhber]
 
H

hüma-gül

Guest
İslamın insanlara öğrettiği ilahi esaslardan biride Allah`ı Sevmek Ve O`ndan korkmaktir.

Mü`min nimeti lütfu ve keremi sonsuz olan Rabbine karsi büyük bir sevgi ve hürmetle baglanacak O`nun rahmet ve merhametinin herşeyi kuşattığını düsünecek ne kadar Günahkar oLursa olsun O`nun affindan ümidini kesmeyecektir.Yüce Allah`ın rahmet sevgi ve sefkati sonsuz ise de bunun yanında kahr ve azabının siddetli oldugunuda unutmayarak O`ndan korkacak gazabindan Emin Olmayacaktir.
Korkunun İfratindan Yeis yani umidsizlik dogar.Pek fazla umidlenmek ise insani gaflete atar ve akimeti umursamamaya götürür.Bu Bakimdan Allah`ın azabından emin olmak da rahmetinden umid kesmek de dinimizde yasaklanmıştır.
Şu Halde mü`min kalbi Rabbinin huzurunda korku ile umid arasinda O`na layik bir kul olma heyecaniyle carpmalidir

Kuran-ı Kerim`de Mü`min lerin bu vasfina su sekilde dikkat cekilmektedir.
"Mü`minler Allah`ın Rahmetini umarlar ve azabından da korkarlar." (el-isra-57)
"Allah`a korku ve ümid içinde dua ediniz"(el-araf-56) buyrulmaktadir.
İmanin kemaline delalet eden bu hale beyne`l havf ve`r reca yani,korku ile umid arasinda Olma hali adi verilir.
Gercekten de Allah`a olan imanin kemali Sadece Allah`ı sevmek veya sadece O`ndan korkmakla gerceklesemez.İkisinin bir arada bulunmasi gerekir.İnsan sevginin verecegi nazlanma ve şımarıklıktan ve rahmetine guven duygusunun sevkedecegi taskinlik itaatsizlikten ancak Allah korkusu ile kurtulabilr..

Sadece korkunun verecegi ye`is ve umidsizlik halinden insani kurtaracakta Allah Sevgisi rahmetinin genisligi ve affının sonsuzluguna olan inanctir.Bu Sebeble Hayrın basi Allah sevgisi Hikmetin Basi da Allah Korkusudur Denilmistir.

Allah Korkusunda nasil bir lezzet ve ruhi haz oldugu su sekilde izah edilebilir.
"Arif-i billah aczden mahfetullah`dan (Allah korkusundan) telezzüz eder .Evet havf`da (Allah korkusunda) Lezzet vardir.Eğer Bir yasindaki bir cocugun aklı bukunsa ve ondan sual edilse "En leziz ve en tatli haletin Nedir? Belki diyecek "Aczimi ve zafımı anlayip validemin sefkatli sinesine sigindim halettir.
Halbuki butun validelerin sekatlari ancak bir lem`a-i tecelli-i rahmettir (Allah rahmetinin kücük bir tecellisidir.
Onun icindir ki kamil insanlar aczde ve havfullah`da oyle bir lezzet bulmuslar ki kendi havl ve kuvvetlerinden siddetle teberri edip Allah`a acz ile siginmislar aczi ve havfi korkuyu kendilerine sefaatci yapmislar (sözler)

Allah`ı semak ve O`ndan kormak hususunda peygamberimizde söyle buyurmustur.
"Mü`min kimse Allah`ın azab ve ikabının miktarini bilseydi hicbir kimse Cenneti Ümid etmezdi.Kafir de Allah`ın rahmetiin ne kadar cok oldugunu bilseydi hic kimse O`nun rametinden umit kesmezdi"
Cennet size Ayakkabınızın bagindan daha yakındır.Cehennemde böyle.
"Sağılan süt memeye girmedigi gibi Allah korkusundan alayan kimse de Cehenneme girmez.Allah yolunda carpışırken husule gelen tozla Cehennemin dumani birlesmez"
"Allah Katında iki damla ve iki izden daha sevimli bir sey yoktur.
İKİ DAMLA
*Allah korkusundan dolayi gozden akan yas
*ALlah yolunda dokulen kan damlalari
İKİ İZ
*Allah Yolunda alınan yara izleri
*Allah`ın farzlarini birini ifa ederken husule gelen eserlerdir.
"Herhangi birinin ölürken Allah`a Husn-i zan etmeksizin (af ve magfiret edecegini ummaksizin ölmesin".

Allah(cc)razi olsun
 

seyfullah putkýran

New member
Katılım
30 Eyl 2005
Mesajlar
5,807
Tepkime puanı
205
Puanları
0
Yaş
40
Konum
Ruhlar Aleminden
Web sitesi
www.tevhidyolu.net

          Ortalanmis Mesaj         



p_0611_o.jpg




Aşk Korkusu

Aşk korkuya perdedir, korku da aşka perde;
Allah'tan nasil korkmaz insan O'nu sever de...

Necip Fazıl Kısakürek



 
K

kardelenmisali

Guest
Allah Sevgisi ve Allah Korkusu

Allah Sevgisi ve Allah Korkusu

[FONT=`MS Sans Serif`]İslâm`ın insanlara öğrettiği ilâhî esaslardan biri de, Allah`ı sevmek ve O`ndan korkmaktır. Mü`min; nimeti, lütfu ve keremi sonsuz olan Rabbine karşı büyük bir sevgi ve hürmetle bağlanacak, O`nun rahmet ve merhametinin her şey`i kuşattığını düşünecek, ne kadar günahkâr olursa olsun, O`nun afvından ümidini kesmiyecektir. Yüce Allah`ın rahmet, sevgi ve şefkati sonsuz ise de, bunun yanında kahr ve azâbının şiddetli olduğunu da unutmayarak O`ndan korkacak, gazabından emin olmayacaktır. Korkunun ifratından yeis, yani, ümidsizlik doğar. Pek fazla ümidlenmek ise, insanı gaflete atar ve âkıbeti umursamamaya götürür. Bu bakımdan Allah`ın azâbından emîn olmak da, rahmetinden ümîd kesmek de dînimizde yasaklanmıştır. Şu halde mü`minin kalbi, Rabbinin huzurunda, korku ile ümid arasında O`na lâyık bir kul olma heyecaniyle çarpmalıdır. Kur`ân-ı Kerîm`de mü`minlerin bu vasfına şu şekilde dikkat çekilmektedir: "Mü`minler, Allah`ın rahmetini umarlar ve azâbından da korkarlar..." (el-İsrâ, 57). "Allah`a korku ve ümid içinde dua ediniz" (el-A`râf, 56) buyurulmaktadır. İmanın kemâline delâlet eden bu hâle beyne`l-havf ve`r-recâ, yani, korku ile ümid arasında olma hâli adı verilir. Gerçekten de Allah`a olan îmanın kemâli, sadece Allah`ı sevmek veya sadece O`ndan korkmakla gerçekleşemez. İkisinin bir arada bulunması gerekir. İnsan, sevginin vereceği nazlanma ve şımarıklıktan ve rahmetine güven duygusunun sevkedeceği taşkınlık ve itâatsizlikten, ancak Allah korkusu ile kurtulabilir... Sadece korkunun vereceği ye`s ve ümidsizlik halinden insanı kurtaracak da, Allah sevgisi, rahmetinin genişliğine ve afvının sonsuzluğuna olan inançtır. Bu sebeble "Hayrın başı Allah sevgisi; hikmetin başı da Allah korkusudur" denilmiştir. Aslında, Allah`a olan sevgi kadar, O`ndan korkmak da son derece tatlı ve zevkli bir haldir... Allah korkusunda nasıl bir lezzet ve ruhî haz olduğu şu şekilde izah edilmiştir: "Ârif-i billâh, aczden, mehafetullah`dan (Allah korkusundan) telezzüz eder. Evet, havf`da (Allah korkusunda) lezzet vardır. Eğer bir yaşındaki bir çocuğun aklı bulunsa ve ondan suâl edilse, "En leziz ve en tatlı hâletin nedir?" Belki diyecek: "Aczimi ve za`fımı anlayıp validemin şefkatli sinesine sığındığım hâlettir..." Halbuki bütün vâlidelerin şefkatleri ancak bir lem`a-i tecellî-i rahmettir (Allah`ın rahmetinin küçük bir tecellîsidir). Onun içindir ki kâmil insanlar, aczde ve havfullah`da öyle bir lezzet bulmuşlar ki kendi havl ve kuvvetlerinden şiddetle teberrî edip Allah`a acz ile sığınmışlar, aczi ve havfı (korkuyu) kendilerine şefaatçı yapmışlar..." (Sözler) Allah`ı sevmek ve O`ndan korkmak hususunda Peygamberimiz de şöyle buyurmuşlardır: [/FONT]
[FONT=`MS Sans Serif`]- "Mü`min kimse, Allah`ın azab ve ikabının miktarını bilseydi, hiçbir kimse Cenneti ümid etmezdi. Kâfir de Allah`ın rahmetinin ne kadar çok olduğunu bilseydi hiç kimse O`nun rahmetinden ümid kesmezdi."[FONT=`MS Sans Serif`] [/FONT][/FONT]
[FONT=`MS Sans Serif`][/FONT][FONT=`MS Sans Serif`]- "Cennet size ayakkabınızın bağından daha yakındır, Cehennem de böyle..." [/FONT]
[FONT=`MS Sans Serif`]- "Sağılan süt memeye girmediği gibi Allah korkusundan ağlayan kimse de Cehenneme girmez. Allah yolunda çarpışırken husule gelen tozla Cehennemin dumanı birleşmez." [/FONT]
[FONT=`MS Sans Serif`]- "Allah katında iki damla ve iki izden daha sevimli bir şey yoktur. İki damla: * Allah korkusundan dolayı gözden akan yaş, * Allah yolunda dökülen kan damlalarıdır. İki iz`e gelince: * Allah yolunda alınan yara izleri ile, * Allah`ın farzlarının birini îfa ederken husûle gelen eserlerdir." [/FONT]
[FONT=`MS Sans Serif`]- "Herhangi biriniz ölürken Allah`a hüsn-i zan etmeksizin (afv ve mağfiret edeceğini ummaksızın) ölmesin." * * *[FONT=`MS Sans Serif`][/FONT][/FONT]
 
Üst Alt